Karaman’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Karaman Gezi Rehberi

Karaman’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Karaman Gezi Rehberi

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Karaman’da Gezilecek En iyi 10 Yer  – Karaman’ın Tarihi – Doğal Güzellikleri ve Müzeleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                      Karaman Hakkında Bilgiler                            

İç Anadolu Bölgesinde yer alan bu şehir ismini Anadolu Selçuklu Devletinden sonra Bölgede hakim olan Karamanoğulları Beyliğinden almıştır. Karamanoğulları Beyliğinin başkenti olduğu için bu isim verilmiştir.

Tarihi Hititlere dayanan ve Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Roma e Bizans olmak üzere birçok devlet burada yaşamıştır. Bu sebeple Geçmişten Günümüze birçok tarihi esere de rastlamak mümkündür. Bu yazımızda Karaman ilinin Tarihi, Doğal Güzellikleri ve Gezilecek Yerleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                    Karaman Gezilecek Yerler                            

                    1- Ermenek Zeyve Pazarı                               

Pazar, yaklaşık olarak 500 yıllık tarihiyle günümüze ulaşan turistik bir yerdir. Burada yaklaşık 100-200 yıllık dev çınar ağaçları bulunmaktadır. Bu bölge doğal güzellikleri, soğuk suları, yerleşim durumu, otantikliği, su değirmenleri, su hizarı, fırını, pazarı ile yerli yabancı birçok turisti kendisine çekmektedir. Özellikle yaz aylarında çevre köylerde üretilen sebze, meyve ve el sanatları satışa sunulmaktadır.

                       2- Hatuniye Medresesi                                 

Hatuniye Medresesi, Karaman ilinin merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze bağlı İmaret Mahallesi, Turgut Özal Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Hatuniye Medresesi, Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar’ın kızı, Karamanoğlu Alaaddin Bey’in karısı Nefise Sultan tarafından 1382 yılında yaptırılmıştır. Üzerindeki kitabeye göre Medresenin mimarı ise Numan Bin Hoca Ahmet’tir. Medrese açık avlulu, tek eyvanlı bir yapıda inşa edilmiştir.

                      3-Taşkale Tahıl Ambarı                               

Killi kireç taşının bulunduğu yüksek bir kayanın oyulmasıyla oluşturulan mağara ve odalar, yüzyıllardan beri tahıl ambarı olarak kullanılıyor. 40 metre yüksekliğe varan ambarların derinlikleri farklılık göstermektedir. Derinlikleri 5 ile 7 metre arasında değişmektedir. Günümüzde hala kullanılmakta olan bu tarihi ambarlar, tamamen insan eliyle inşa edilmiştir.

                       4- Karaman Kalesi                                         

Karaman Kalesi Karaman şehir merkezi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karaman kent merkezine bağlı Hisar Mahallesinde bulunur. Karaman Kalesi’nin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 11’inci yüzyılın sonlarında 12’nci yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Kale İç, Dış ve Orta olmak üzere toplam üç bölümden meydana gelmektedir. Özellikle iç kale sağlam biçimde günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

                      5- Ermenek Barajı                                          

Ermenek İlçesinde bulunan bu baraj 218 metre yüksekliği ile Dünya’nın 26. Avrupa’nın 6. Ülkemizin ise En Yüksek Barajı Ünvanına Sahiptir. Baraj ve çevresi Su sporları, Rafting, Sörf, Doğa yürüyüşü ve Piknik Alanı olarak tercih edilmektedir.

                    6- İncesu Mağarası                                         

Mağara’nın uzunluğu 1356 metredir. İçerisinde sarkıt, dikit ve travarten havuzları bulunan bir doğa harikasıdır. Özellikle damlataş birikimi yönünden son derece zengindir. Yatay mağara özelliği göstermektedir. Çok yağışlı dönemlerde İncesu Mağarası’nda küçük bir yeraltı nehri oluşuyor

                       7- Çeşmeli Kilise                                            

Çeşmeli Kilise (Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi) Karaman şehir merkezi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karaman kent merkezine bağlı Tapucak Mahallesinde bulunur. Çeşmeli Kilise Bizans döneminde inşa edilmiştir. Kilise inşasında uzunlamasına üç sahınlı kesme taşlar kullanılmıştır.

           8- Yunus Emre Cami ve Türbesi                         

Yunus Emre Cami ve Türbesi, Karaman ilinin merkez sınırları içerisinde yer almaktadır.  Karaman merkeze bağlı Kirişçi Mahallesi’ndedir. Merkeze yürüme mesafesindedir. Yunus Emre Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Yunus Emre Camii Karamanoğulları Devrinde inşa edilmiştir. İnşa tarihi konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat 1349 yılında yapıldığı konusunda rivayetler mevcuttur.

                  9- Manazan Mağaraları                                    

Karaman kent merkezine bağlı Taşkale Köyü sınırları içerinde bulunmaktadır Yeşildere (İbrala) Taşkale (Kızıllar) Köyleri arasında uzanan Yeşildere Vadisi’nin doğusunda, Karaman–Yeşildere Taşkale yolunun kenarındadır. Manazan Mağaraları, elde edilen bulgular ışığında Bizans Devri’nde 6 ve 7’nci yüzyıllarda oyulduğu ve yerleşildiği anlaşılmaktadır. İçerisinde kil oranı yüksek kireç taşı arazide, yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş beş katlı toplu meskenler halinde oluşturulmuştur. Dışarıdan bakıldığında çok sayıda delik görülmektedir.

                 10- Karaman Müzesi                                          

Bu müzede şehrim Kültürü, Geçmişi ve Yaşantısı hakkında bilgiler bulabileceğiz bir yerdir. Arkeolojik ve Etnoğrafik eserler yer almaktadır. Roma, Bizans, ;Anadolu Beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemini ait birçok tarihi eseri burada bulacaksınız.

Karaman’da Gezilecek En iyi 10 Yer

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.