Kastamonu Cide Nerede – Nasıl Gidilir – Cide Gezilecek Yerler?

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Cide Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Cide’nin Tarihi ve Doğal Güzellikleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Cide İsmi Nereden Geliyor?
Büyük İskender’den sonraki dönemlerde, Roma devrinde, bir komutan adı olan “Cella de Cide” adından gelmektedir. Cide’de: “Cella de Cide” adına kesilen paralar bulunmuştur.
Cide Hakkında Bilgiler
Batı Karadeniz’in incisi hükmünde yer alan ve 12 kilometre sahili olan Cide Kastamonu ilinde yer almaktadır. Cide sahili Karadeniz’in en uzun sahillerindendir. Deniz berrak ve temiz ve yüzmeye elverişlidir ancak dalgalıdır. Hatta gelen ziyaretçiler çadır kurmuşlar veya karavanlarla bile gelenlere rastlamak mümkün.
Tarih boyunca Romalıların, Bizanslıların ve Osmanlıların yaşadığı Kastamonu Cide’de çok sayıda kale bulunmaktadır. Güble ve Gilivri arasında bulunan Romalılar döneminde yapılmış olan Çoban Kalesi, Bizans döneminden kalan Timle Kalesi, yine Bizans döneminde inşa edilen Gazallı Kalesi meraklı gezginler tarafından görülebilir.
Ünlü mizah yazarı Rıfat Ilgaz’ın doğup büyüdüğü ev de görülebilecek yerler arasındadır. Doğanın yanı sıra kültürel turizmin de revaçta olduğu Cide’nin en ünlü ürünü Sarı yazma’dır.
Sarı Yazma Nedir?
Cide’de “sarı yazma” çok meşhurdur. Cideli kadınların kıyafetinde en belirgin nokta: sarı yazmadır. Kadınların; başörtüsü olarak kullandıkları sarı renkli bu yazma sembol haline gelmiştir. Fabrikasyon üretim dışında: Başköy isimli köyde, doğal ahşap baskı kalıplar ile, hala sarı yazma üretilmektedir. Öte yandan: hani yazma tamam da, sarı yoğunlukta değil, birçok renk var. Siz de: akşam saatlerinde sahilde kurulan tezgâhlardan sarı yazma veya sarı bulamazsanız, renkli buraya has yazmalardan kendiniz ve yakınlarınız için hediyelik satın alabilirsiniz. Bu arada: Cide’de yılın belli zamanlarında “Sarı yazma festivali” yapılıyor.
Kadınların başörtüsü olarak kullandığı sarı yazma, fabrikasyon olmadığı dönemlerde, doğal ahşap baskı tekniği kullanılarak yapılmaktadır. Hala, az da olsa birkaç kişi tarafından doğal yollarla üretimi yapılmaktadır. Hatta bu bahsi geçen sarı yazma için türküler bile yazılıp söylenmiştir.
Cide’de farklı yöresel lezzetleri de bir arada bulabilirsiniz. Malak, pırasa dolması, kuyruklu dolma, kuyu kebabı, kuru karma (nam-ı diğer karmaç),mantı, etli ekmek, ceviz helva, köy böreği, kestane hoşafı, yumurtalı börek, balık bu lezzetlerden birkaçıdır. Birde bu yöreye özgü kestane balı. Kilosu 150 TL idi en son. Umarım orijinalini bulup, satın alabilirsiniz.
Bu şirin ilçe gerek doğasıyla gerekse tarihi mekânlarıyla ziyaretçilerine enfes bir deneyim imkânı sunmaktadır. Bir yol hayal edin; üst tarafı yeşilin her tonu alt kısmı ise alabildiğine sonsuz deniz. Cide, Karadeniz’in doğasını ve kültürünü en güzel yansıtan yörelerden biridir. Kıyıya dimdik inen dağların oluşturduğu muhteşem güzellikteki koyları, yemyeşil ormanları ile doğanın adeta şahlandığı bir yerdir.
Yeşil ve mavinin kucaklaştığı yer kısacası…
Cide Gezilecek Yerler
Bu harika ilçede birçok gezilecek yerler var ancak biz sizlere belli başlı önemli mekanlarından bahsedeceğiz.
- Gideros koyu,
- Cide limanı/plajı
- Loç vadisi,
- Malyas kanyonu,
- Taş ocağı,
- Tuğ tepesi,
- Rıfat Ilgaz müzesi,
- Has bahçe,
- Karakadı köyü,
- Hamitli köyü
- Timle kalesi,
- Okçu kalesi,
- Gazallı kalesi,
- Çayyaka plajı,
- Valla kanyonu,
- lgarini mağarası
Ayrıca sahil boyunca birçok kafeterya, restoran ve çay bahçesi bulmanız mümkün.
Sultan Kayıkları
Osmanlı imparatorluğu döneminde, padişahları taşıyan Sultan Kayıkları, Cide de halen yapılıyor. 30 metre uzunluğunda, 2,5 metre genişliğinde ve tamamen aslına uygun yapılan sultan kayıklarında, en ince ayrıntılar bile dikkate alınıyor. Tamamı ahşap ve ağırlıklı olarak: meşe, çam ve kestane kullanılıyor.
Cide’ ye gitmek için En İyi Dönem Ne Zaman?
En sıcak aylar: Ağustos, Temmuz, Eylül, Haziran (ortalama 26°F)
En soğuk aylar: Şubat, Mart, Ocak, Aralık (ortalama 4°F)
En yağışlı aylar: Aralık, Kasım, Ekim ve Ocak (ortalama 83.25 inç yağmur)
Cide’den Ne Satın Alınır?
Sarı yazma, kestane balı, ceviz helvası, sarımsak, içinde hiç şeker olmayan elma pekmezi, magnetler veya hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Kastamonu Cide’ye Nasıl Gidilir?
Cide’ye ulaşım sağlamak kara yoluyla sağlamak mümkün.
Kara yoluyla isterseniz kendi aracınızla, isterseniz otobüsle Cide’ye gelebilirsiniz.
Zonguldak Cide arası yaklaşık 151 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat 10 dakika kadar sürmektedir.
Ankara Cide arası yaklaşık 375 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 5 saat 31 dakika kadar sürmektedir.
İstanbul Cide arası yaklaşık 526 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 7 saat 20 dakika kadar sürmektedir.
Kocaeli Cide arası yaklaşık 435 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 6 saat 11 dakika kadar sürmektedir.
Kastamonu Cide
.
Kastamonu Cide
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.


Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.