Kaz Dağları Milli Parkı Sarıkız Efsanesi – BALIKESİR
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Kaz Dağları Milli Parkı Sarıkız Efsanesi ve Çevresinde Gezilecek Yerler Hakkında Bilgiler vermeye çalışacağız.
Kaz Dağları Milli Parkı Sarıkız Efsanesi
Doğa harikalarından biri olan Kaz Dağları için ülkemizin önemli zenginlikleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Edremit Körfezi’yle Zeytinli, Karamenderes ve Mıhlı Çayının arasında görebileceğiniz Kaz Dağları yaklaşık olarak 21,452 hektarı gösteren alanda yerini almaktadır.
Antik dönemleri temel alan ve bugüne dek birçok efsanede adını duyuran Kaz Dağları’nın İda Dağları olarak bilindiğini de belirtmek gerekir. Tanrının armağanı şeklindeki tasviriyle de karşınıza çıkabilen bu doğa harikasının birçok kişi için şehrin korkutucu havasından bir az olsun kurtulmanın en doğru yolu olarak görüldüğünü söylemek mümkün.
Zeytin bahçeleriyle, kızılçamla, karaçam ve meşeyle kaplı olan bu muhteşem coğrafya için Egedeki yakıcı sıcaktan kaçmanın en doğru yolu da denilebilir.
Kaz Dağları’nda Gezip Görebileceğiniz Muazzam Yerler!
Balıkesir Edremit’in kuzeybatısında yerini alan Kaz Dağları gezip görebileceğiniz ve her birinde büyüleneceğiniz önemli yerleriyle karşınıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki manzarası karşısında hayranlık duyacağınız ve fotoğraf çekilmelere doyamayacağınız Sütüven Şelalesi’dir.
Doğası, göleti ve pınarıyla karşınıza çıkan bu şelalenin görkemli manzarasını tarif etmek oldukça zor. Sütüven’e gittikten sonra derenin karşısından ilerleyecek olursanız Hasanboğuldu Göleti ile karşı karşıya kalacaksınız. Adını gölette boğulduğu söylenen Hasan isimli âşık bir gençten alan Hasanboğuldu’dan sonra rotamızı Pınarbaşı’na çeviriyoruz.
Pınarbaşı yoğun ilgi toplayan mesire alanları arasında yerini almaktadır. 1574 metrelik yüksekliğiyle dikkat çeken ve Kaz Dağı’nın yüksek tepeleri arasında yer alan Sarıkız Tepesi’nin ise muazzam manzarasına doyamayacaksınız.
Kaz Dağları’na gelmişken, piknik alanı ile ünlenen Çamlıbel Köyü’nü, 850 senelik görkemli çınar ağacıyla sizleri karşılayacak olan Kızılkeçili Köyü’nü ve işte manzara bu diyeceğiniz tam bir cennet köşesi olan Mıhlı Şelalesi’ni de görmeden gitmeyin.
Tabi Zeus Atları’nı, Etnografya Galerisi’ni, Şahindere Kanyonu’nu, Antandros Kentini ve Tabiat Parkı’nı da göz ardı etmemelisiniz. Ayrıca. 2021 yılında hizmete giren Kazdağı Cam Seyir Terasına çıkıp Kaz Dağlarının muhteşem manzaarsını seyretmeyi unutmayınız…
Sarıkız Efsanesi
Sarıkız, Çanakkale iline bağlı Ayvacık’ın bir köyünde ailesi ile yaşarken, küçük yaşta annesi vefat eder. Babası Sarıkız’a “Biliyorsun anneni çok severdim, burada çok hatırası var, anneni unutmam zor oluyor. Buradan göçelim” der ve Kaz Dağları’nın eteğindeki Güre köyünün yakınlarındaki Kavurmacılar köyüne gelerek yerleşirler. Burada çobanlık yaparak geçimlerini temin ederler. Köyde çok sevilirler. Köyün yaşlıları, gençleri Sarıkız’ın babasına akıl danışırlar.
Köylüler onun ermiş olduğunu düşünürler. Aradan yıllar geçer Sarıkız büyür güzel bir kız olur. Babası da yaşlanır. Aklında hep hacca gitme fikri vardır. Hacca gidebilmek için namazında niyazında sürekli Allah’a yalvarır. Sarıkız babasının bu isteğini yerine getirmesi için onu teşvik eder. Babasına artık büyüdüğünü kendisine bakabileceğini, daha fazla yaşlanmadan hacca gitmesi gerektiğini söyler. Babası kızını komşusuna emanet eder, hacca gider. O zamanlar hacca gitmek şimdiki gibi değil, belki altı ay, belki de daha fazla, yaya gidiliyor.
Baba hacdan dönünce kimse yüzüne bakmaz, selamını almazlar. Sarıkızı teslim ettiği komşusuna bunun sebebini sorduğunda, Sarıkızın kötü yola düştüğünü söyler. Baba günlerce düşünür. Adet olan hac hayrını da yapamaz. Köyde yaşayabilmesi için namusunu temizlemesi gerekmektedir. Fakat çok sevdiği kızını öldürmeye kıyamaz. Yanına aldığı birkaç kazla, kızını, Kaz Dağının zirvesine götürüp oraya bırakır. Orada yabani hayvanlara yem olacağını düşünür.
Aradan yıllar geçer. Bayramiç tarafından gelen yolcuların dağda yollarını kaybettiklerinde, darda kaldıklarında kendilerine sarı bir kızın yol gösterdiğini, yardım ettiğini söylerler. Kazlarının olduğunu, hatta bunların bir gün Bayramiç ovasına inerek çiftçilerin mahsülüne zarar verdiğini, köylülerin bu durumu sarıkıza söylemeleri üzerine, Sarıkızın eteğine doldurduğu taşları saçarak, bir avlu oluşturduğunu, kazlarında artık aşağılara inmediğini söylerler. Kaz avlusu diye anılan bu alanın duvar kalıntıları günümüzde bile gözükmektedir.
Bu hikayeleri dinleyen baba, bunun Sarıkız olabileceğini düşünür. Dağın yolunu tutar, zirveye vardığında, duvarlarla çevrili kazların bulunduğu bir alanla karşılaşır. Kızını bugün sarıkız tepe diye anılan yerde bulur. Sarıkız, babasını gördüğüne sevinir. Ona saygı gösterir, hürmet eder. Babası namaz kılmak için abdest almak ister. Sarıkız, abdest alması için babasının eline su döker. Babası suyun tuzlu olduğunu söyler. Sarıkız aceleden yanlışlıkla denizden aldığını söyler ve testisini vadilere doğru uzatır. Yeni doldurduğu suyu babasının eline döker. Babası buz gibi tatlı suyu tadınca kızının erdiğini anlar. O sırada siyah kara bir bulut gökyüzünü kaplar, Sarıkız kaybolur. Babası kızının erdiğine, sırrının açığa çıkması nedeniylede kaybolduğuna kanaat getirir. Kızına iftira edildiğini anlar ve köylülere beddua eder. Bugün Kavurmacılar köyünde yaşayan kimse kalmamış, muhtar, köy mührünü, yaşayan kimse kalmadığı için Kaymakamlığa teslim etmiş ve köyün adı kütükten silinmiştir. Sarıkızın babası üzüntü ile tepelerde dolaşırken bugün Baba tepe denilen yerde ölür. Yöre halkı Sarıkıza ve babasına dağın yassı taşlarını üst üste koyarak mezar yaparlar. Sarıkızın mezarının olduğu tepeye Sarıkız tepe, Babasının bulunduğu tepeye Baba tepe derler. Yöre halkı her yıl ağustos ayında Sarıkızı ve babasını anmak için buralara çıkarlar.
Kazdağı Milli Parkı Hakkında Bilgiler
Kazdağı tarih öncesi yıllarda da çeşitli medeniyetleri barındırmış muhtelif tarihlerde kentler, kasabalar kurulmuş ve yıkılmıştır. Bilinen tarihi MÖ 2000 yıllarında başlar. Bu tarihlerde Thebe şehri, Lyrnessos şehri, Khrysa şehri, Killa Şehri, Anderia şehri, Antandros şehri, Adramytteion şehri, Astrya şehri, Gargara şehri gibi şehirler kurulmuş bunlardan bir çoğuda Truva savaşları sırasında yok edilmişlerdir.
Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesini birbirinden ayıran, antik çağlarda “İda Dağı” olarak anılan Kaz Dağı, Biga yarımadasının en yüksek kütlesidir. Kaz Dağının üzerine yerleşmiş, kuzey-güney istikametine uzanan derin vadi ve kanyonları, flora ve fauna açısından zengin bir potansiyel arzetmekte, özellikle de bitki örtüsünün taşıdığı biyolojik çeşitlilik ana kaynak değerini oluşturmaktadır.
1993 yılında resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Kazdağı Milli Parkı olarak ilan edilmiştir.
Kaz Dağları’nda Tüketebileceğiniz Lezzetli Yiyecekler!
Kaz Dağları gezilip görülebilecek önemli yerleri gibi tadımı yapılacak önemli lezzetleriyle de sizleri bekleyecektir. O halde sizlere testi peynirinden, sepet peynirinden, börülceden, peynir helvasından, avcı böreğinden, ahtapot salatasından ve humustan söz edebiliriz. Tabi otlu gözlemelerinin ve ızgara kebaplarının tadına bakmayı da unutmayın.
Kazdağı Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?
Kazdağı Milli Parkı, Balıkesir ili Edremit İlçesi sınırlarında, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde bulunan Milli Park alanına, Balıkesir’den 230 nolu, Çanakkale’den 24 nolu karayolu ile ulaşılmaktadır.
Uçakla Balıkesir’e gelmek isteyen ziyaretçiler, Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı‘na gelerek buradan Kaz Dağlarına ulaşabilirsiniz.
İstanbul’dan gelen ziyaretçiler Kaz Dağları’na, feribot ile Bandırma, Mudanya veya Yalova’ya takip ederek iki saat süren seyahatle karayoluyla ulaşılabilir. Bir diğer alternatif de, Çanakkale tarafından Tekirdağ, Eceabat, Çanakkale, Ezine, Ayvacık, Küçükkuyu ve Edremit rotasını izleyerek gidebilirsiniz.
- İstanbul’a 507 km
- Çanakkale’ye 123 km
- Balıkesir’e 92 km
- İzmir’e 222 km
YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR
Kaz Dağları Milli Parkı Sarıkız Efsanesi
Kaz Dağları Milli Parkı Sarıkız Efsanesi Nerede
Kaz Dağları Milli Parkı
Kaz Dağları Milli Parkı Nerede?
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.