Kilitbahir Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ÇANAKKALE
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Kilitbahir Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Kilitbahir Kalesi Nerede?
Kale, Çanakkale ilinin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir Köyü’nde bulunur. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462-1463 yılları arasında, kuşatması esnasında Papalık Donanması’nın Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek amacıyla Çimenlik Kalesi – Kilitbahir Kalesini birbirlerine karşılıklı duracak şekilde yaptırmıştır.
Kilitbahir Kalesi Hakkında Bilgiler
Kale, iç ve dış sur duvarlarından ve avlu içinde 7 katlı üçgen bir kuleden oluşmaktadır. Kalenin surlarının yüksekliği 4, içerideki surlar ise 30 metre yüksekliğe sahiptir. Yapı dış kale, iç kale ve ana kule olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır Kalenin Havadan görünümü yonca yaprağına benzetilmektedir. Tam ortasında boğazın gözetlenmesi için üçgen kule bulunuyor. Ayrıca saldırılara karşı, surun dışına hendekler yerleştirilmiştir.
Kale top atışlarının etkili ve isabetli olabilmesi için Boğaz’ın en dar bölgesine yapılmıştır. Kalenin en tepe noktasına tırmandığınızda boğaza bakan “Çanakkale Geçilmez” ve “Dur Yolcu” yazılarını göreceksiniz. Muhteşem bir manzaradır. Bugün korunması gereken kültürel varlıklar arasında yer almaktadır. Havadan görünümü yonca yaprağına benzetilen kalenin isminin “Denizin Kilidi” anlamında Kilid-ül Bahir olduğu bilinmektedir.
Kilitbahir Kalesi Önemi
Sultan Fatih Mehmet Han tarafından 1462 senesinde yaptırılan kale, Çanakkale Boğazının kontrol noktasıydı. İstanbul kuşatması sırasında Bizans’ın köşeye sıkışması, Papalık askerlerinin yardıma ihtiyaç duymasına neden olmuştur. Papalık donanmasının Çanakkale üzerinden Bizans’a askeri ve lojistik yardım götürmesi, Kilitbahir kalesi sayesinde önlenmiştir.
Fatih Sultan Mehmet’in Dehası…
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul Boğazı’na Rumeli Hisarı’nı yaptırması, Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki deniz seyrü seferlerini kontrol altına aldığı gibi, Çanakkale Boğazı’nın en dar yerine de karşılıklı iki kale yaptırması Bizans’a giden yardımları durdurmuştur.
Fatih Sultan Mehmet’in geometriye olan düşkünlüğünün bu kalede kendini gösterdiği belirtilmektedir. Kale yonca yaprağı gibi yapılmış olması, bu sayede çok iyi korunması ve boğazın stratejik bir noktasında yer alması çok önemlidir.
Kale’nin üç yapraklı yonca şeklinde yaptırmasıyla kuvvetli bir savunma sitemi oluşturmuş ve Yardım gemilerini püskürtmüştür. Bunların hepsini düşündüğümüzde Fatih Sultan Mehmet’in dehasına işaret etmektedir.
Kilitbahir Kalesi Giriş Ücreti
Giriş Ücreti: 50 TL
Öğtenci : 25 TL (2024 Yılı itibariyle)
Müze Kart Geçerlidir.
Kilitbahir Kalesi Ziyaret Saatleri
Yaz Sezonu : 15 Nisan / 2 Ekim Açılış/Kapanış saati: 08.00/17.00
Kış Sezonu : 3 Ekim / 14 Nisan Açılış/Kapanış saati: 09:00/16:30
Haftanın 6 Günü açık olup, Pazartesi günleri kapalıdır.
Müze ve Ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13.00’a kadar kapalıdır.
Bir yıl boyunca Müze kart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Kilitbahir Kalesine Nasıl Gidilir?
Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinde bulunan Kilitbahir Köyü yakınlarındadır.
Kilitbahir feribot iskelesinden devam ederek Yalı Caddesi istikametinden devam edin, Bu güzergâh sizi Kilitbahir kalesine ulaşılacaktır. Kilitbahir Kalesi bu caddenin hemen sağ tarafında kalıyor.
Minibüsle gidecekler, Kilitbahir Feribot iskelesinde bulunan minibüsleri kullanabilirler. Bu minibüsler kalenin yakından geçmektedir.
Feribotla gidecekler, Çanakkale merkez iskeleden, Kilitbahir’e her gün seferler düzenlemektedir
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.