Kırklareli Kıyıköy Nerede – Nasıl Gidilir – Kıyıköy Gezilecek Yerler
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Kırklareli Kıyıköy Nerede -Nasıl Gidilir – Kamp – Piknik Alanları – Gezilecek Yerleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Kırklareli Kıyıköy
Kıyıköy, Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı, tarihi ilkçağa değin uzanan bir balıkçı beldesidir. İstanbul’a 164 km, il merkezine 92 km, ilçe merkezi Vize’ ye ise 38 km uzaklıkta yer alır.
İstanbul’a yakın şehir hayatından uzak hafta sonu kaçamaklarına bir yenisini daha eklemek gerekirse hiç düşünmeden bu tatlı küçük şirin köyü bir an önce gidilecekler listesine eklemelisiniz.
Kıyıköy, Pabuçdere ve Kazandere sahil kasabasından geçerek Karadeniz’e dökülmektedir. Kıyıköy ’ün kuzeyinden Karadeniz’e dökülen Pabuçdere ’nin, Kıyıköy kasabasının hemen yanında, denizle birleştiği yerde bir de plaj bulunmaktadır. Kıyıköy, Kayralılar tarafından kurulmuştur. Antik Çağlar’daki adı ‘Salmydessos’ tur. “Pırıltılı, kutsal, güzel yer…” anlamına gelmektedir.
M.Ö. 500 yılının ilk çeyreğinde Pers İmparatoru Darius’ un kudretli orduları önünde Anadolu’ dan Balkanlar’ a doğru kaçan Lidyalılar yerleşim olarak kurulduğu düşünülmektedir. Tarih içerisinde Traklar, Persler, İskitler, Medler, Ceneviz kolonileri gibi birçok medeniyeti gören Kıyıköy daima önemli olmuştur.
Adı burayla anılan en önemli kişilik ise, tarih sahnesine “Roma’yı yakan adam” olarak geçecek, Trakya valisi iken Kıyıköy’ e sayfiyeye gelen Neron’ dur.
Tarih içinde, Osmanlı Rus Savaşı sonrası Rusların, Balkan Savaşları sonrası Bulgar ve Yunan işgallerini yaşayan Kıyıköy, tarih kitaplarında adı geçen o tarihi sınır hattının da bir ucunda yer almıştır. “Midye-Enez Hattı…” Zira yakın zaman kadar beldenin bilinen adı Midyedir. O dönemler Rum ve Bulgar nüfusun da ağırlıklı yaşadığı bölgeye, mübadele sonrasında denizciliği iyi bildikleri için Selanik göçmenleri yerleştirilir. 1960 yıllara kadar Midye olarak bilinen beldenin ismi, bunun yabancı bir isim olduğu savına saplanılarak Kıyıköy olarak değiştirilir.
Kıyıköy’de Gezilecek Yerler
Aya Nikola Manastırı: Döneminin kaya manastırları arasında en iyi örneklerden biridir. Manastır İmparator VI Jüstinyen Dönemi’nde kayalara oyularak yapılmıştır. Kayalara oyularak yapılan manastırın zemin katı ayazma ve şapelden oluşurken, üst bölümünde keşiş odaları yer almaktadır. Keşişlerin gözlerden uzak hayat sürdükleri, kendi ürettikleriyle geçindikleri Aya Nikola, şifa arayan çaresizlerin de uğrak yeri olmuştur.
Manastır girişi ücretsiz olup. Orada gönüllü olarak duran bekçiden de bahsetmemek olmaz; hala bir şeyler yapılsın diye uğraşmaktadır. Otuz yıl öncesine ait manastır fotoğrafını görebilirsiniz.
Kıyıköy Kalesi: Köy’e adımınızı attığınızda hemen sağınızda Kıyıköy’e hoş geldiniz yazısıyla sizi karşılayacak olup Kazan Dere ve Papuçdere arasında Kıyıköy merkezini çevreleyen surlar İmparator 6. Jüstinyen döneminde (M.S. 6.yy) yapılmıştır.
Kıyıköy Cami: Kıyıköy merkezde bulunan cami geç Osmanlı dönemi eserlerindendir. Kiliseden camiye dönüştürüldüğü bilinmektedir.
Kıyıköy Mağarası: Plajın sağ üst tarafından tepeden aşağıya doğru inen patika bir yol iniyor. Ben gittiğim zaman hava yağmurlu ve toprak kaygan olduğu için tek başıma inmeye cesaret edememiştim ama gitmişken görün derim. Mağara kireçtaşı içinde gelişen fosil-yarı aktif Kıyıköy Mağarası en karakteristik yaşam formunu mağara kelebekleri ve yarasalar oluşturmaktadır. Yarasalar küçük bir grup halinde giriş kısmında yaşarken, kırmızı ve kahverengi kelebekler mağaranın tüm bölgelerine dağılmıştır.
Yaz dönemi araştırmasında mağarada yuva yapan Miniopterus schreibersii, Rhinolophus blasii ve Rhinolophus euryale türü yarasalar tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma boyunca rastlanan tek Myotis emarginatus türü de bu mağarada kaydedilmiştir. İlk defa tespit edilen Porrhomma convexum ve Mitostoma gracile türü örümceklerle birlikte mağarada yedi adet omurgasız türüne de rastlanmıştır.”
Kasatura Tabiat Koruma Bölgesi: 1988 yılında Tabiat Koruma Alanı ilan edilmiştir. Deniz kıyısından itibaren 200 metreye kadar bir rakıma sahip bölge doğal hayatın devamlılığı açısından özeldir. Trakya’nın tek doğal yaşlı Karaçam meşesi yayılış alanı olması sebebiyle özeldir. Doğal yaşam için özel bir orman ekosistemi olmasının yanında zengin bir kıyı-kumul ekosistemini de barındıran bölgenin Akdeniz Foku’nun yaşamasına elverişli bir bölge olduğu tespit edilmiştir.
Kazandere – Pabuçdere
1.derece doğal sit alanı olan akarsulardan Kazanderesi Kıyıköy limanının kıyısından, Papuçdere ise Belediye Plajı’nın ucundan denize dökülmektedir. Her iki akarsuyun gerisinde Kıyıköy’e 2-3 km mesafede kurulu olan iki baraj, özellikle İstanbul’un su ihtiyacı için büyük önem taşır. Sazan, kefal, alabalık vb…balık çeşitliliğine sahip Kazan ve Papuç Dereleri başka hayvan türleri için de doğal bir barınma ve üreme imkânı sunar. Sandal, kano ve deniz bisikleti ile derede ayrıca keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Kumsallar
Kazan Dere’nin denize döküldüğü kesimden itibaren başlayan kumsal ile belediye tarafından işletilen ve Papuçdere ’nin denize döküldüğü noktada yer alan kumsallar Kıyıköy’e gelenlerin en çok tercih ettiği kumsallardır. Kumsalında duş & wc bulabiliyorsunuz. Kıyıköy ’den İğne ada yönüne doğru yer yer falezlenerek denize inen kıyıların arasında gizlenmiş diğer kumsallar arasında Selvez Koyu Kıyıköy’e en yakın olanıdır. Papuç Deresi üzerindeki köprüden karşı kıyıya geçilerek bir yürüyüş yolu mesafesindeki ( 1 km ) Selvez Koyu’na ulaşılabilmektedir. Bunun dışında; Poliçe Koyu, Panayır İskelesi Koyu, Kastro Koyu yer almaktadır.
Kıyıköy ’de Nerede Konaklanır?
Bu konu da tercih size kalmış; Eskiye nazaran küçük bir köy olmasına rağmen sayısı gün geçtikte artan otel, pansiyon, apart gibi konaklama imkanına sahip olabildiğiniz gibi aman hiç uğraşmayayım çadır kurayım diyenler için kamp ve karavan alanları da mevcut. Ya da sakinlik istiyorsanız çadırınızı alın tepelere kurun, manzarayı birde oradan seyredin.
Kıyıköy’de Ne Yenir?
Köye adımınızı atar atmaz manda yoğurdu satan küçük küçük yerler göreceksiniz. Buranın manda yoğurdu oldukça meşhurdur. Karadeniz’in lezzetli mevsim balıklarının (palamut, kalkan, mezgit, tekir, barbunya, hamsi, karagöz vb…), akarsularında avlanabilen kefal, alabalık gibi tatlı su balıklarının da tadına bakabilirsiniz. Ama Kıyıköy denilince akla gelen Kalkan balığıdır. Tadına bakmadan dönmeyiniz.
Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan gelecekseniz çok sayıda otobüs firması mevcuttur. Esenler Otogarından Saray yönüne giden otobüslere binin yol 2,5 – 3 saat sürmektedir. Saray’dan ise saat başı kalkan (tabi bu kış tarifesi yaza ve yoğunluğa göre değişiklik gösterebilir.)
Kıyıköy minibüsleri ile yaklaşık 35 – 40 dakika sonrasında ulaşıyorsunuz. Etrafınızı yemyeşil ağaçlarla saran yollardan geçeceksiniz fotoğraf makinalarınızı yola çıkmadan hazırlayın derim.
Kıyıköy Makalesini bizimle Paylaşan @ertekinseln’e Teşekkür ederiz
Kırklareli Kıyıköy
Kırklareli Kıyıköy
Kırklareli Kıyıköy
Kırklareli Kıyıköy
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.