Kız Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2023-IŞIK GÖSTERİSİ

Kız Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2023-IŞIK GÖSTERİSİ

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Kız Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri – Tekne turu Ücreti – Işık Gösterisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Araştırmacı Evripidis’in anlattığına göre önceleri Asya sahillerinin bir çıkıntısı olan kara parçası zamanla sahilden kopmuş ve Kız kulesinin üzerinde bulunduğu adacık oluşmuştur. Atinalı komutan Alkibiades, Boğaz’a girip çıkan gemileri denetlemek ve vergi almak amacıyla bu küçük ada üzerine bir kule inşa ettirir. Sarayburnu’nun bulunduğu yerden, kulenin bulunduğu adaya zincir gerilir ve kule böylece Boğaz’ın giriş ve çıkışlarını kontrol eden bir gümrük istasyonu halini alır.

Kız Kulesi ilk tam anlamıyla İmparator Manuel Comnenos tarafından inşa ettirilir. İmparator Manuel, hem düşman gemilerini Boğaz’a sokmamak, hem de ticaret gemilerinin gümrük vergisi vermeden geçişine engel olmak için, iki kule arasına zincir bağlatmıştır. İstanbul’un fethi sırasında Venedikliler tarafından üs olarak kullanılır. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet bu küçük kaleyi yıktırır ve yerine taştan, etrafı mazgallarla çevrili küçük bir kalecik yaptırır ve buraya toplar yerleştirir.

1510 yılında meydana gelen ve “küçük kıyamet” olarak anılan depremde İstanbul’daki pek çok yapı gibi Kızkulesi de büyük hasar görmüş, kulenin onarımı Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleştirilmiştir. Çevresinin sığ olması sebebiyle XVII. Yüzyıldan sonra kuleye bir de fener konulmuştur.

Bu tarihten itibaren kule, artık bir kale değil bir deniz feneri olarak hizmet vermeye başlamıştır. Kuledeki toplar da bu dönemde artık korunma için değil, merasimlerde selamlama için atılıyordu..

Kız Kulesi Ne Zaman Yapılmıştır?

Kızkulesi’nin Osmanlı dönemindeki son büyük onarımı II. Mahmud döneminde yapılmıştır. Kule’nin bugünkü şeklini veren 1832-33 yılındaki tadilat sonrasında, ünlü hattat Rakım’ın yazısı ile Kızkulesi’nin kapısının üzerindeki mermere Sultan II. Mahmut’un tuğrasını taşıyan bir kitabe yerleştirilir.

Osmanlı barok mimari tarzında yapılan bu restorasyonda, kuleye dilimli kubbe ve kubbe üzerinden yükselen bayrak direği ilave edilir. 1857 yılında bir Fransız şirketi tarafından Kuleye yeni bir fener yaptırılır.

1995 yılında 49 yıllığına Hamoğlu Holding’e kiralanmasının ardından restore edilen, Kız Kulesi 2000 yılında bir müze restoran olarak hizmet vermeye başlamıştır. 2021 Yılında Kule eski haline getirilmek amacıyla tekrar yıkılır ve 2023 Yılı Mayıs ayında MÜZE olarak hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde, Tekneler ile ulaşılan bir müze olarak kullanılmaya devam etmektedir. Ayrıca, Işık gösterileri ile gelen misafirlerini ağırlamaktadır.

Işık Gösterileri Ne Zaman Yapılmaktadır?

Her akşam saat 21.00’da Işık Gösterisi yapılacaktır.

                Kız Kulesi Giriş Ücreti 2023 Yılı                      

2023 Yılının Mayıs ayında açılan Kız Kulesine Müze Kart İle Giriş yapabilirsiniz.

2023 yılı 01 Haziran itibariyle Tekne Ücreti Kişi Başı 50 TL olarak açıklanmıştır.

Kız Kulesine Müze Kart olamayanlar için Giriş Ücreti 550 TL

(2023 Yılı Temmuz Ayı itibariyle…)

Kız Kulesi Ziyaret Saatleri

Kule, sabah 09:00 akşam 19:00 saatleri arasında Müze kısmı ziyaret edebilir.

                            Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir?                        

Kız Kulesi, Üsküdar İlçesi Salacak Mevkii‘nde bulunuyor. Ulaşım oldukça kolaydır.

Kız Kulesine Otobüs İle Nasıl Gidilir?

  • 320A Üsküdar – Harem
  • 12A Üsküdar – Çiçekci
  • 11BE Fıstıkağacı – Üsküdar
  • 16A Üsküdar – Harem
  • 18Ü – 11Ü – 11Y otobüslerine binerek kolayca ulaşım sağlayabilirler.

Kız Kulesine Dolmuş ile Nasıl Gidilir?

Dolmuş İle Gidecekler; Harem – Üsküdar Dolmuşlarına binip Kız Kulesi Önünde inebilirler.

Kız Kulesine Metro ile Nasıl Gidilir?

Metro İle Gidecekler; M5 Üsküdar – Çekmeköy Hattı boyunca hareket eden Metro’ya bindiklerinde Üsküdar Metro Durağında indiklerinde sahil yönünden 5 dk lık bir yürüme ile kolayca ulaşabilirler.

Üsküdar Salacak tarafından kalkan teknelerle hafta içi 09:15-18:30 saatleri arası her 15 dakikada ulaşım sağlanabiliyor. Hafta sonu kuleye gitmek isterseniz Kabataş iskelesinden 10:00 ile 18:00 saatleri arası her saat başı ring sefer yapılmaktadır.

Kız Kulesi Efsaneleri…

Birincisi: Leandros Efsanesi

“Hero ve Leandros”un ölümsüz aşk hikayesidir.

Bu efsanenin Çanakkale Boğazı’nın en dar geçidinde ortaya çıktığı da söylenir. Ancak günümüzde, belki de sahip olduğu romantik dokusundan olsa gerek, Kız Kulesi denildiğinde akla en çok gelen hikâyedir.

Efsaneye göre zamanında Üsküdar sırtlarında Tanrıça Afrodit adına yapılmış bir tapınak vardır. Hikayede adı geçen Hero, genç kızların görev yaptığı bu tapınağın rahibelerindendir. Hero, Kulede kumrulara bakmakla görevlidir. Her yıl ilkbaharda, doğanın uyanışı adına tapınak çevresinde törenler yapılır; aşkı bulamayanlar, hayal ettikleri sevgililerine kavuşabilmek için Afrodit’e yakarırlar.

Boğazın karşı kıyısında oturan Leandros da bu törene katılmak için tapınağa gelir ve Hero’yla karşılaşır. İki genç ilk görüşte birbirine âşık olur. Ancak arada büyük bir engel vardır. Hero, bir rahibedir ve evlenmesi yasaktır. Oysa Leandros, ne pahasına olursa olsun Hero’ya kavuşmak istemektedir. Bir gece kıyıdan kuleye bakarken, Kız Kulesi’nin tepesinde bir ateşin yandığını görür. Hero, elindeki meşale ile Leandros’a yol göstermektedir. Durgun denize ayın parlak ışığı eşlik eder. İyi ve dayanıklı bir yüzücü olan Leandros, Hero’ya kavuşma hayaliyle Boğaz’ın sularına atlar. Var gücüyle yüzmeye başlar ve Kule’ye varır. İki genç, o gece aşklarını kutsarlar.

Kız Kulesi o günden sonra her gece iki gencin gizli aşkına ve yasak sevişmelerine tanıklık eder. Leandros, fırtınalı bir gecede, biricik aşkı Hero’ya kavuşmak için Boğaz’ın azgın sularına bırakır kendini. Hero da her gece olduğu gibi meşalesiyle, Leandros’a yol gösterir. Ancak Hero’nun, biricik aşkına yol gösteren meşalesi rüzgârın da etkisiyle söner. Karanlıkta yolunu kaybeden Leandros, nereye doğru yüzeceğini bilemez ve Kule’den gittikçe uzaklaşır. Yorgun ve bitkin düşen Leandros daha fazla dayanamaz ve boğazın karanlık sularında kaybolur. İçini kaplayan dayanılmaz endişe ile sabaha kadar sevgilisini bekleyen Hero, Leandros’ un cansız bedenini karşı kıyıda görünce, bu acıya dayanamaz ve kendini Kız Kulesi’nden boğazın sularına bırakır.

İkinci Hikaye Battal Gazi..

Osmanlı Dönemi ile ilgilidir. Battal Gazi`nin askerleri ile Kızkulesi`ne baskın yaparak kuleye saklanan hazinelerin ve Üsküdar Tekfuru`nun kızını kaçırdığı ile ilgili hikâyedir.

Battal Gazi tekfurun kızı ve hazinelerini aldıktan sonra Üsküdar`dan atına atlayıp oradan uzaklaşmıştır. Çokça bilinen “Atı alan Üsküdar`ı geçti” lafı bu hikâyeden gelir.

Bu hikâyeden günümüze gelen bir diğer şey de küçük kulemizin ismi ile ilgilidir. Diğer efsanelerdeki prenseslere de atfen Türkler buraya Kız-Kulesi ismini vermişlerdir. Antikçağ’ da Arkla (küçük kale) ve Damialis (dana yavrusu) adları ile anılan kule bir ara da Tour Leandros ismi ile ün yapmıştır. Şimdi ise “Kızkulesi” ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır..

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.