Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM) Nerede -Nasıl Gidilir -Giriş Ücreti

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM) Nerede -Nasıl Gidilir -Giriş Ücreti

Sevgili  Seyyahlar bu yazımızda Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM) Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saati ve ve Müze İçerisinde bulunan Eserler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Kurtuluş Savaşı Müzesinin yapıma 1915 senesinde başlanılmıştır. Bu bina aslında İttihat ve Terakki Cemiyetinin locası olarak planlanmıştır. Fakat ittihat terakki yönetiminin düşmesi ve ülkeyi terk etmesi nedeniyle meclis olarak kullanılması kararı alınmıştır.

Bu binanın kâğıt üzerindeki mimarının Selim Bey olduğu görülmektedir. Binanın inşasının ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey tarafından yapıldığı görülmektedir. İki katlı olarak inşa edilmiştir. Bu binanın en belirgin özelliği olarak duvarlarında Ankara taşı yani andezit kullanılmış olmasıdır.

Birinci meclis ilan edildiğinde, yani 23 nisan 1920’de, henüz meclis tamam değilmiş. Yarım kalan meclis içerisinde milli mücadele yönetilmeye çalışılmış. Ancak milletin gayretleriyle 1921 senesinde bina, Ankaralılar’ın evlerinden ve Ulucanlar’daki Numune Mektebinden (şimdiki Cumhuriyet İlköğretim Okulu) getirilen kiremitlerle, halkın özverileri ile tamamlanmıştır.

23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılmıştır. Meclis 1924 senesinde feshedildi. İkinci meclis kuruldu. Birinci meclis binası ise, CHP genel merkezi olarak kullanıldı. 1952 yılında Maarif Vekâletine (Millî Eğitim Bakanlığı) devredilmiş hukuk mektebi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bina 1957 yılında Bakanlık Komisyonunca alınan kararla müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmış ve 23 Nisan 1961 tarihinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi” adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.

“Atatürk’ün Doğumunun 100. Yılını Kutlama Programı” çerçevesinde, Kültür Bakanlığı tarafından yapılan yenileme çalışmaları sonucu 23 Nisan 1981 tarihinde “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla ziyaretlere açılan müze, son olarak 5 Mayıs 2009 tarihinde, TBMM Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisine devir olmuştur.

                 Kurtuluş Savaşı Müzesi Bölümleri                  

Meclis binasının açılması ise büyük bir mutluluk ve halinde heyecan eşliğinde gerçekleşmiştir. 1. meclis 115 temsilcisi ile ilk toplantısını yapmıştır. Meclisin ilk açılış konuşmasını meclis Başkanlığı’na seçilen isim olan ve en yaşlı üye olarak adı geçen Sinop mensubu Şerif Bey gerçekleştirmiştir.

Tarihi binanın giriş kısmında büyük bir koridor bulunmaktadır. Bu koridorda sağlı sollu birçok oda bulunuyor. Bu odalarda tarihi belgeler, tablolar, resimler, objelere bulunmaktadır. Koridorun sağında kalan odaların içerisinde birinci meclis mebus fotoğrafları ve ikinci meclis mebus fotoğrafları bulunuyor. Bakanlar kurulu odası vardır. Burada Sivas kongresi eşyaları yer alıyor. Burada bulunan fotoğraflar ise cumhuriyetin kuruluşunun ardından ilan edilen bakanlar divanına aittir.

Koridorun solunda encümenler odası bulunmaktadır. Bu oda gündemde olan konuların enine ve boyuna incelendiği yer olarak bilinmektedir. Özellikle kongrelerle alakalı eserler bu odada sergilenmektedir. Mecliste birde dinlenme salonu (kulis) vardır. Burada Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışını anlatan bir tablo bulunmaktadır.

İdare odasında ise kurtuluş savaşına katılmış olan komutanların büyük portreleri yer alıyor. Bunun yanı sıra, Mustafa Kemal’e ait birçok eşya da bu odada yer almaktadır.

Meclis toplantı salonunda birinci mecliste geçen konuşmaları dinleyebilirsiniz. Tarihi meclisi gezerken dönem şartlarını anlayabiliyorsunuz. Sizi o dönemlere alıp götürüyor. Özellikle meclis toplantı salonunda o dönemin konuşmaları tüylerinizi dike diken etmeye yetiyor.

               Kurtuluş Savaşı Müzesi Giriş Ücreti                   

Kurtuluş Savaşı Müzesi Giriş Ücreti 2024 Yılı 125 TL

Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez,

Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

             Kurtuluş Savaşı Müzesi Ziyaret Saatleri              

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

               Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?            

Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Ankara’nın en eski meydanlarından Ulus meydanında Atatürk heykeli karşısında bulunmaktadır.

Bina merkezi bir yerde bulunduğu için ulaşım oldukça kolaydır. Otobüs, minibüs, taksi veya hususi aracınızla gidebilirsiniz. Ulus metro durağında inildiğinde meclise yürüyerek 5 dakikada gidebilirsiniz.

Otobüsü tercih edece olan kişiler, Herhangi bir otobüse bindiklerinde ULUS durağında inmelidir. Böylece yine yürüyerek 5 dakika da meclise varılabilir.

OTOPARK yok..

Kurtuluş Savaşı Müzesi konumuna en yakın duraklar

  • 40156 – Eski Meclis 53 metre uzaklıkta, 1 dk yürüme mesafesi
  • 40461 – Ulus 100.Yil Çarşisi 140 metre uzaklıkta, 2 dk yürüme mesafesi
  • 30022 – Ulus 146 metre uzaklıkta, 3 dk yürüme mesafesi
  • 30023 – Ulus 161 metre uzaklıkta, 3 dk yürüme mesafesi
  • 30392 – Ulus 161 metre uzaklıkta, 3 dk yürüme mesafesi

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.