Maral Şelalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ARTVİN

Maral Şelalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ARTVİN

Sevgili Gezginler bu yazımızda Maral Şelalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Kamp Alanları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                 Maral Şelalesi Hakkında Bilgiler                

Şelale, Artvin ilinin Borçka ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Borçka ilçesi Camili Havzası’nda Karçal Dağları’nda Maral Deresi üzerinde bulunmaktadır. Şelalenin Camiler Köyüne 7 kilometre Borçka ilçe merkezinden ise uzaklık 55 kilometredir.

Maral Şelalesi, tek bir eğim kırıklığından, 65 metre yükseklikten düşmektedir. Şelalenin üzerinde bulunduğu Maral Deresi, Macahel Deresinin bir koludur. Macahel Deresi, yaklaşık olarak 45-50 km2 genişliğindeki havzanın sularını toplamaktadır.

Çok sayıda yan kolu ile birlikte çevre sularını toplayarak Gürcistan sınırına girmekte ve orada Çoruh Nehri ile birleşerek Karadeniz’e ulaşmaktadır. Maral Şelalesi’nin sularının düştüğü yerde 2,5 m genişlik, 2,5 metre derinlik ve 40 m2 alana haiz dev kazanı meydana gelmiştir.

Maral Şelalesinin de içinde bulunduğu bu bölge çok zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Bu yüzden Macahel Biyosfer Rezerv Alanı olarak ilan edilmiştir. Macahel, 2005 yılında UNESCO tarafından yürütülen İnsan ve Biyoküre Programı kapsamında ülkemizin ilk biyosfer rezerv alanıdır.

Şelale’nin adı ise eski zamanlarda Mindieti olarak adlandırılan Maralköy’den gelmektedir. Doğa tutkunları, Maral Şelalesi’ni gördükleri zaman büyülendiklerini ifade etmektedir. Turistlerin ilgi odağı olan şelale, flora ve fauna bakımından en zengin bölgelerinden birinde yer almaktadır.

Bulunduğu bölgeye ayrı bir renk katan şelaleye bölge halkı tarafından “yeryüzü cenneti” adı verilmektedir.

Şelale’nin yıl içinde taşıdığı su miktarı doğal koşullara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Kış mevsiminde kış yağışları şelalenin bulunduğu bölgede kar şeklinde görülmektedir. Buna bağlı olarak ilkbahar aylarında yağan karların erimesine bağlı olarak Şelaledeki su miktarı artış göstermektedir. Yağışların azaldığı dönemde ise kaynak suları ile beslenen akarsu şelalenin akışının sürekliliğini sağlamaktadır. Maral şelalesinden dökülen suların oluşturduğu gölde yüzülebilmektedir.

          Maral Şelalesi’nde Kamp Yapılır mı?            

Evet, Yapılır.

Doğa ile iç içe harika bir yerdir. Etrafta herhangi bir işletme yok, yanınıza her ihtiyacınızı alarak gitmelisiniz. Ateş yakmak için daha önce ateş yakılan yerleri tercih edin. Lütfen yerde ateş yakmayın.

                   Maral Şelalesi Giriş Ücreti                        

Giriş ÜCRETSİZDİR.

                 Maral Şelalesi Ziyaret Saatleri                    

Haftanın her günü saat:07.00- 19.00 arası ziyaret edilebilmektedir.

Yabani hayvanlarla karşılaşılması tehlikesinden dolayı akşam saatlerinde bu alanda gezilmesi tavsiye edilmemektedir.

                         Maral Şelalesi Nerede?                          

Artvin ilinin Borçka ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Borçka ilçesi Camili Havzası’nda Karçal Dağları’nda Maral Deresi üzerinde bulunmaktadır. Şelalenin Camiler Köyüne 7 kilometre Borçka ilçe merkezinden ise uzaklık 55 kilometredir.

                   Maral Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?                        

Buraya hususi araç ya da toplu taşıma ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Hususi araç ile Şelaleye ulaşmak için önce Macahel Vadisi içinde bulunan Efeler Köyü’ne, oradan da Camiler Köyü’ne gitmek gerekiyor. Buradan 7 kilometre kadar yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır.

Özel aracı bulunmayanlar için de alternatif ulaşım seçenekleri bulunmaktadır. Borçka’dan Camili minibüsleri ile Şelale yakınına kadar rahatlıkla gidilebilmektedir. Yolculuk sırasında Macahel Geçidi’nin sis bulutları arasından güzel ve unutulmaz bir yolculuk yapılabilmektedir. Geri kalan kısım ise yaya şekilde gidilmektedir.

                         Yol Tarifi / Google Harita                            

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.