Mardin Gezilecek En İyi 10 Yer – Mardin Gezilecek Yerler

Mardin Gezilecek En İyi 10 Yer – Mardin Gezilecek Yerler

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Mardin Gezilecek En İyi 10 Yer – Mardin Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                                                        Mardin Gezilecek Yerler – Mardin Gezi Rehberi

                                          1- Ulu Cami                                     

Mardin Ulu Cami, Mardin’in en eski camisi olma özelliğine sahiptir. Cami merkezde bulunan Ulu Cami Mahallesinde bulunmaktadır. Cami, Mardin’in tam göbeğinde inşa edilmiş olan Ulu Cami’nin hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir. Yani elde yazılı bir kaynak bulunmamaktadır. Fakat caminin kapısında 1190 tarihinde yapıldığı yazmaktadır.

Mardin Ulu Camisinin şu an ki şeklini Artukoğulları döneminde aldığı söylenmektedir. Kıble duvarına paralel uzanan üç nef, Mihrap önünde iki nef boyunca tromplu ve dıştan yivli bir kubbe ile örtülmüştür. Altı paye üzerine oturan kubbe, bütün mekana hakimdir. Çapraz tonozlu revaklarda yalnız kuzeyde beş bölüm kalmış diğerleri kaybolmuştur. Minaresi Artuklu Hükümdarı Kutbettin İlgazi zamanında inşa edilmiştir(1176). Mardin Ulu Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Yazımız İçin TIKLAYINIZ…

                                     2- Mardin Müzesi                                

Müze, Cumhuriyet Meydanı’nın kuzeyinde bulunan Süryani evlerinin arkasında Atatürk Heykelinin yananda bulunur. Müze binası, Meryem Ana Kilisesiyle bitişik durumdadır. Müze 1895 yılında Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından Süryani Katolik Patrikhanesi olarak yaptırıldığı yazılmaktadır.

Müze’nin Uzun bir dönem dini amaçlı hizmet veren bir bina olarak kullanılmıştır. Daha sonra Askeri garnizon, Siyasi partilerin merkezi, Kooperatif binası, Sağlık ocağı ve Polis karakolu olarak kullanıldığı bilinmektedir.  1988 yılında Kültür Bakanlığı tarafından alınarak restore edilen bina 1995 yılında Mardin Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Müze binası, üç kat inşa edilmiştir. Birinci katta danışma, dinlenme, sergi ve konferans salonları, ikinci katta etnografya eserleri ve kütüphane depoları, üçüncü katta ise kazılardan çıkarılan eserlerin bulunduğu salonlar ile müze idaresi bulunmaktadır. Mardin Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir –  Detaylı Bilgiler için TIKLAYINIZ…

                           3- Kasimiye Medresesi                              

Mardin ilinin güneybatısındaki dağlık bir alanda tepelerin altında yer almaktadır. Medresenin yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanmış olup Akkoyunlu Hükümdarı olan Kasım Padişah tarafından tamamlanmıştır.

Medrese, Günümüze kadar ayakta kalabilen iki katlı, kubbeli, yapısıyla ihtişamını korumaktadır.  Medresenin inşasında Kesme taş ve tuğlalardan yapılmıştır. Güzel işçiliği ve süsleme motifleriyle ilgi çeken yapı, cami ve türbe ile birlikte yer almaktadır. Kasimiye Medresesi Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgiler için TIKLAYINIZ…

                            4 -Dara Antik Kenti                                   

Mardin ilinin güneydoğusunda, Mezopotamya Ovası ile Abidin-Tur Dağlarının birleştiği bir nokta olan Oğuz Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Antik Kent Tarihte Yukarı Mezopotamya’nın En önemli yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir.

Dara Antik Kentinde yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda şehir surları, Kale, Köprü, Su Kanalları, Kaya Mezarları, Agora, Kilise, Zindan, Saray, Çarşı, Arasta ve Sivil yerleşim yapılarına ait kalıntılar olmak üzere bir şehre ait olan tüm yapılar bulunmaktadır.

Antik Kent, Roma İmparatoru I. Anastasius’un (491-518) tarihleri arasını kapsayan dönemlerde ,Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasaniler’e karşı korumak amacıyla yaptırmıştır. Yapıldığı Dönemi düşündüğümüzde Roma – Pers mücadelesine tanıklık ettiğini  söyleyebiliriz.

Antik Kent 7. Yy ‘da arap istilasına uğramış ve 15. Yy’ın ilk başlarında osmanlı Devletinin hakimiyetine geçmiştir. Geçmişten günümüze çok eski dönemlerden günümüze kadar gelen bu şehir, Anadolu’nun binlerce yıllık geçmişine tanıklık etmektedir.

                     5- Şehidiye Cami ve Medresesi                     

Mardin’in merkezinde Şehidiye Mahallesi’nde yer alır.  Cami ve medresenin 13. Yy ‘da Artuk’lu Sultanı Melik Nasruddin Artuk Arslan tarafından yaptırıldığı ve kendisinin de buraya gömüldüğü söylenmektedir. Caminin avlusunun güney kısmında iki Şahinli bir mescidin yer alır, kuzeyinde ise eyvanlı medrese vardır. Doğusunda ise özgünlüğünü yitirmiş medrese odaları bulunmaktadır. Batı kıskına bakıldığında revaklar ve medreseler bulunur.

Medresenin tarihine bakıldığında minareli olarak inşa edildiği fakat zamanla minarenin yıkıldığı görülmektedir. Yıkılmış olan minaresinin 1917 yıllında Ermeni Mimar Serkis Lole tarafından inşa edildiği bilinmektedir.  Medresede ve camide yıkılan ve eskiyen yapısından dolayı çok fazla oynanma yapılmıştır. 2000 yılında başlanmış olan restorasyon çalışmaları sonucunda mescit son halini almıştır. Şehidiye Cami ve Medresesi Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ….

                                   6- Mardin Kalesi                                 

Mardin Kalesi, 975-976 yılları arasında Hamdanilerden Hamdan tarafından yapıldığı bilinmektedir. Kalenin doğu- Batı arası uzunluğu 800 m genişliği ise 150 m ‘dir. Kale uzun yıllar boyunca çeşitli imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bahsedersek, Sümerler, Romalılar, Babiller, Asurlar, Bizanslılar, Persler, Emeviler, Artuklular, ve Osmanlı dönemlerinin zaferlerini, sevinçlerini ve hüznünü yaşayan tarihi bir kaledir.

Kale, kayalık bir yere yapılmasından dolayı falezlerin eğimli olduğu yerlerde sur duvarları örülmemiştir. Kalenin giriş kapısı falezin tam orta yerine rast gelmektedir. Anlatılanlara göre, kalenin kitabesinin üstünde bulunan iki kabartma da aslandan söz edilmektedir. Mardin Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…

                                7- Gurs Vadisi                                          

Mardin ilinin Kızıltepe ilçesinde bulunan Ğurs Vadisi, Muhteşem Doğası, Şelalesi, Piknik alanları ve Buz gibi akan suyuyla yöre halkı tarafından ilgi görmektedir. Mardin il Merkezine 20 km uzaklıkta bulunan bu doğal güzellik, Özellikle yaz sıcaklarında yoğun bir ilgi görmektedir. Yaz aylarındaki bu yoğun ilginin Gurs Vadisinin Şehre yakın olmasının da etkisi çoktur.

                                  Xurs Köyü Şelalesi                              

Mardin-Kızıltepe kara yolunun 7’nci kilometresindeki bu vadi, şelalesiyle ünlüdür. Alipaşa köyüne yakın bir konumdadır. 12-13 metre yükseklikten akan şelale bir havuz oluşturmuş, burada yüzebilirsiniz.İnişi biraz tehl,keli olsa da görülmeye değer bir yer. Herhangi tesis yok, ulaşım zor. Piknik ve Kamp için uygun bir alan yoktur.

İki tepenin arasında kalan yeşil Vadinin üst kısmında hem bahçelikler bulunuyor hem de tütün yetiştirilen alanlar bulunmaktadır. Yemyeşil bir ağaçlarının akan bu su, etrafında barındırdığı tesislerle birlikte tam bir dinlenme alanı olmaktadır.

Gurs Vadisi, Özellikle aileler çocuklarını da alarak bu alana gelip, hem piknik yapıyor hem de yaz sıcaklarında buz gibi serin suya girerek serinleme fırsatı yakalıyor. Mardin’de gezilecek yerler arasında nereler var diye sorarsanız, Kızıltepe ilçesinde bulunan bu doğal güzelliği yakından görmenizi tavsiye ederiz.

                                 8- Latifiye Cami                                      

Mardin il merkezinde bulunan Cami, Artukoğulları döneminin izlerini taşımaktadır. Caminin yapım yılı olarak Taç kapı isimli yazıttan 1371 yılı tarihi yazmakta olup, Abdullatif Bin Abdullah tarafından yaptırılmıştır. Latifiye Camii, mimarının ismi olan Abdullatif Camii olarakta adlandırılmaktadır.

Caminin günümüzdeki minaresi 1845 yılında Musul Valisi olan Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapıya bakıldığında giriş kapısının Selçuklu ahşap işçiliğinin en güzel örneklerin den olduğunu görebiliyoruz. Cami de bulunan minber ve mahfil Selçuklu döneminde ait ahşap işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Cami de ayrıca, kütüphane, çay ocağı, mutfak, kız Kur’an kursu, seminer odası bulunmakta olup kadınlara hem erkeklere hitap edebilecek şekilde lavaboları vardır. Latifiye Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…

                   9- Mor Behnam Kırklar Kilisesi                      

KiliseMardin ilimizin Artuklu ilçesine bağlı Şar Mahallesinde bulunmaktadır. Hristiyanlığı kabul eden ilk topluluklar arasında yer alan Süryanilerin, Mardin iline ve ülkemize bıraktıkları önemli kültürel parçalardan biridir. Şehir Merkezine yakın olmasından dolayı kilise yoğun ilgi görmektedir.

Mor Behnam ile kız kardeşi Saro adına yapılan bu kilise, Kırklar Kilisesi olarak tanınmaktadır. Yapım yılı tam olarak bilhmese de araştırmalar ve yapım tekniği 6. Yüzyıl da yapıldığını göstermektedir. Kiliseden kısaca bahsedersek, Büyük, geniş bir kapısı bulunuyor, tam karşısın da okullara ait bir kilise, onun üstünde de sonradan yapıldığı düşünülen bir çan bulunmaktadır. Kilisenin giriş kapısının solunda papaz evi, üstünde birde divanhane bulunuyor. Giriş kapısının sağ tarafında ise, birkaç ev var. Doğu kısmında, bir başka kilise daha bulunmaktadır. Mor Behnam kilisesine gitmek için başka bir avludan daha geçmeniz gerekiyor. Mor Behnam Kırklar Kilisesi Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…

                  10-  Deyrüzzaferân Manastırı                           

Deyrüzzaferân Manastırı, Mardin ilinin 3 km doğusunda, 5. yüzyılda yapılan bir Süryani manastırıdır. Manastır, Süryanilerin önemli ayin merkezlerinden biri olarak bilinir. Deyrüzzaferân Manastırında Neler Bulunur derseniz, Mor Hananyo Kilisesi, Azizler Evi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı manastırın önemli yapılarını oluşturur

        Deyrüzzaferân Manastırı Hakkında Bilgiler        

Deyrüzzaferân Manastırı Üç kattan oluşur, Manastır yapıldığı  yıldan günümüze kadar farklı zamanlarda yapılan eklentilerle günümüzdeki haline 18. yüzyılda kavuşmuştur. Mardin Metropolitinin ikametgâhı olan Manastır, günümüzde hala Süryanilerin önemli dini merkezlerinden biri olması sebebiyle, dünyanın dört bir yanına dağılmış Süryaniler tarafından dua ve bereket almak için ziyaret edilmektedir.

Manastır, MÖ ilk olarak Güneş Tapınağı, daha sonra da Romalılar tarafından kale olarak kullanılmıştır. Romalılar Mardin bölgesinden çekildikten sonra buraya gelen Aziz Şleymun, bazı azizlerin mezarlarını buraya getirterek kaleyi manastıra dönüştürmüştür. Bu sebeple, manastır önceleri Mor Sleymun Manastırı olarak bilinmekteydi. Daha sonraki yüzyıllarda, Mardin ve Kefertüth Metropoliti olan Aziz Hananyo’nun 793 yılından başlayan büyük bir tadilat-tamirat sonrasında Manastır onun adıyla anılmaya başlamıştır.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Veysel dedi ki:

    Mardin ve midyat gezisi oncesi iyi oldu yazilariniz, ama niraz daha resim olsaydi daha guzel olurdu

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Teşekkür ederiz. Daha fazla resim yüklemeye çalışacağız.