Mevlana Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – KONYA

Mevlana Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – KONYA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Mevlana Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Açılış / Kapanış Ziyaret Saatleri ve Müzenin Tarihi  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Mevlana Celaleddin Rumi, 1207 yılında Afganistan’ın Belh şehrinde doğmuş bir sufi ve din bilginidir. Anadolu’nun ünlü evliyalarından sayılan ve hoşgörü felsefesiyle tanınan Mevlana Celaleedin Konya’da yaşamıştır.

Dönemin İslam kültür merkezlerinden Belh kentinde hocalık yapan ve Sultan-ül Ulema (Bilginler Sultanı) lakabıyla anılan Bahaeddin Veled’in oğludur. Mevlânâ, babası Bahaeddin Veled’in ölümünden bir yıl sonra, 1232 yılında Konya’ya gelen Seyyid Burhaneddin’in manevi terbiyesi altına girmiş ve dokuz yıl O’na hizmet etmiştir. Mevlana, 17 Aralık 1273 yılında hayatını kaybetmiştir.

Mevlana Ne Demek?

Lakabı olan Mevlana “Mevlamız, efendimiz” anlamına gelir, ismindeki “Rumi” ise Anadolu’da yaşayan kişi demektir. Şemsi Tebriz’i ile olan manevi dostluğuyla da tanınmaktadır.

Mevlana’nın 800.doğum yılı olan 2007 UNESCO tarafından Dünya Mevlana yılı ilan edilmiştir. Bu karar Mozart yılı olan 2006’nın mart ayında alınmıştır.

                Mevlana Müzesi Hakkında Bilgiler                 

Bugün müze olarak kullanılmakta olan Mevlâna Dergâhı’nın yeri, Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesi iken bahçe, Sultan Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna’nın babası Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin Veled’e hediye edilmiştir.

Sultânü’l-Ulemâ 12 Ocak 1231 tarihinde vefat edince türbedeki bugünkü yerine defnedilmiştir. Bu defin gül bahçesine yapılan ilk defindir. Sultânü’l-Ulemâ’nın ölümünden sonra kendisini sevenler Mevlâna’ya müracat ederek babasının mezarının üzerine bir türbe yaptırmak istediklerini söylemişlerse de Mevlâna “Gök kubbeden daha iyi türbe mi olur” diyerek bu isteği reddetmiştir. Ancak kendisi 17 Aralık 1273 yılında vefat edince Mevlâna’nın oğlu Sultan Veled Mevlâna’nın mezarı üzerine türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiştir.

“Kubbe-i Hadra” (Yeşil Kubbe) denilen türbe dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine 130.000 Selçukî dirhemine Mimar Tebrizli Bedrettin’e yaptırılmıştır. Bu tarihten sonra inşaî faaliyetler hiç bitmemiş 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir.

Mevlevî Dergâhı ve Türbei, 1926 yılında “Konya Âsâr-ı Atike Müzesi” adı altında müze olarak hizmete başlamıştır.1954 yılında ise müzenin teşhir ve tanzimi yeniden gözden geçirilmiş ve müzenin adı “Mevlâna Müzesi” olarak değiştirilmiştir.

Mevlana Müzesi Bölümleri

Dış kapılar, Meydan-ı-Şerif, Mutfak, Çelebi Dairesi, Kütüphane , Misafirhane, Avlular, Şeb-i Arus Havuzu, Şadırvan, Selsebil, Kademat-ı Pir, Kıba’bul Aktab, (Mevlana’nın yakınlarının ve ünlü Mevlevilerin Sandukalarının bulunduğu yer) Gümüş Kafes, Çerağ Kapısı (Mescide açılan kapı) ile beraber; Tilavet Odası (Hat Dairesi olarak Kullanılır), Huzur-u Pir (Türbe) burada Mevlana’nın eserlerinden oluşan Mesnevi ve Divan-ı Kebir’in eski nüshaları sergilenir.

Semahane’de Sema Dergah müze oluncaya kadar devam etmiştir. Mescit Bölümü’nde müezzin mahfili ve Mesnevihan Kürsüsü orijinal halleriyle muhafaza edilmektedir. Matbah bölümü’nde Derviş Hücrelerini göreceksiniz. Yeşil Kubbe nin tam altında; Mevlana ve oğlu, Sultan Veled ’ in mezarları yer almaktadır.

              Mevlâna Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?             

2014 yılında alınan kararla Giriş Ücretsizdir.

                 Mevlâna Müzesi Ziyaret Saatleri                       

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

                     Mevlâna Müzesi’ne Nasıl Gidilir?                  

Konya Otogar’dan Mevlana Müzesi’ne gitmek için çarşı yönüne giden tramvaya binip 30 dakikalık kısa bir yolculuğun ardından, şehir merkezine varmış olursunuz. Burada Alaaddin Tepesi Durağı’nda indiğinizde müze hemen 5 dakika yürüyüş mesafesindedir. Konya Havaalanı’ndan ise Havaş otobüslerine bindiğinizde sizi Alaaddin durağına kadar götürecektir.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.