Nuruosmaniye Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Beyazıt – Fatih – İstanbul

Nuruosmaniye Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Beyazıt – Fatih – İstanbul

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Nuruosmaniye Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Cami’nin  Mimarı ve Mimarisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

            Nuruosmaniye Cami Hakkında Bilgiler              

Nuruosmaniye Cami, İstanbul ilinin Fatih ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Fatih ilçesine bağlı Molla Fenarı Mahallesi,Vezirhan Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca Çemberlitaş’ın kuzeyinde Kapalı Çarşının hemen girişinde yer almaktadır.

Cami, İstanbul da 1748 – 1755 yılları arasında inşa edilmiştir. Barok özelliği olan çok değerli camilerimizden bir tanesidir. Mimari olarak klasik Osmanlı camindeki mimari tasarımlar örnek alınmıştır caminin girişi iki ayrı giriş daha sonra birleşerek camiye ulaşılmaktadır. Osmanî ve Nuruosmanî adlarıyla bilinmektedir.

Barok Tarzı Avrupa Mimarisinin İlk Örneği

Bu camiin yerinde daha önce Hasan Canzâde Şeyhülislâm Hoca Sadeddin Efendi’nin zevcesi Fatıma Hatun’un mescidi bulunuyordu. Daha son­ra Sultan I. Mahmud aynı yerde bugünkü Nuruosmaniye Camii’ni yaptırmaya başla­mıştır. Fakat H.1161/M.1748 yılında ya­pımına başlanan bu cami, Sultan I. Murad’ın ölümüyle, kardeşi III. Osman ta­rafından H.1169 / M. 1755 yılında tamamlanmıştır.  Caminin mimarı ise Mustafa Ağa‘dır.

          Nuruosmaniye İsmi Nereden Gelmiştir.            

İnşası 1. Mahmut Döneminde Başlayıp 3. Osman Döneminde Bitmiştir. Adı da buradan gelir…

Nuruosmaniye Cami, iki kapılı geniş bir dış avlu ile çevrilidir. Medrese, imaret, kitabhâne, muvakkit odası, sebil, çeşme gibi müştemilâtı ile çevresinde dükkânları ve hanı vardır. 12 sütün üzerine otu­ran 14 kubbesi bulunmaktadır. Cami’nin asıl iç kısmı kare plân üzerine yapılmıştır ve mihrabı çıkıntılıdır. Çapı hayli geniş olan yüksek kubbe, duvarlar üzerine oturan ke­merler tarafından taşınmaktadır. Cami beş sıra halinde 174 pencere tarafından ay­dınlatılmaktadır ki, bu pencereler camiye fazlaca bir aydınlık sağlamaktadır. Pen­cereler alçıdan ve Barok stilindedir.

Cami bitiminde ise, minarelerde kurşun yerine ilk kez taş külahlar kullanıldı. Caminin en önemli özelliklerinden birisi de etkileyici bir hat sanatı örneklerine sahip olmasıdır. Caminin Şadırvanı yoktur arka taraflarda abdesthaneleri var bir de caminin bodrumun da Aplastik vardır caminin avlusu Cağaloğlu ve Çemberlitaş arasında geçiş yolu olarak kullanılmaktadır.

Cami kubbesinde ise, Nur suresinin 35. Ayeti yazılıdır. Burada “Allah göklerin ve yerin nurudur” yazıyor. Kubbe kemerleri ile duvar arasında toplam 115 metre uzunluğunda Fetih suresinin tamamı yazıyor.

                   Nuruosmaniye Cami Nerede?                       

Nuruosmaniye Cami, İstanbul ilinin Fatih ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Fatih ilçesine bağlı Molla Fenarı Mahallesi,Vezirhan Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca Çemberlitaş’ın kuzeyinde Kapalı Çarşının hemen girişinde yer almaktadır.

             Nuruosmaniye Cami’ne Nasıl Gidilir?               

Buraya hususi araç ya da toplu taşıma ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma ile ulaşımda en kolay tramvay ile mümkündür. Çemberlitaş durağından indiğinizde cami karşınızda kalacaktır. Beyazıt semtine gelen otobüsler ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Hususi araç ile gelmek isteyenler için cami merkezi konumda yer aldığı için Beyazıt’ta Kapalı Çarşı yakınında park ederek ulaşım sağlayabilirler.

Nuruosmaniye Cami’ni Kim Yaptı

Nuruosmaniye Cami Ne Zaman Yapıldı

Nuruosmaniye Cami’nin Mimarı kimdir

 

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments