Rumeli Hisarı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – İSTANBUL

Rumeli Hisarı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş  Ücreti – İSTANBUL

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Rumeli Hisarı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri – Hisar Ne Zaman Yapıldı? Kim Tarafından Yapıldı? Hisarın Tarihteki Önemi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Boğazkesen hisarı olarak da bilinen Rumeli Hisarı, İstanbul ili Sarıyer ilçesi  Bebek – Baltalimanı arasında, Anadolu Hisarı’nın tam karşısında yer almaktadır.

II. Mehmet tarafından 1452 yılında İstanbul’un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları/yardımları engellemek amacıyla Anadolu yakasındaki, daha erken tarihli Anadoluhisarı’nın tam karşısına, 4 ay gibi kısa bir sürede inşa ettirilmiştir.

Rumeli Hisarının görüntüsü Peygamber Efendimizin ismi ve aynı şekilde Fatih’in ilk adı olan Muhammed şeklinde yapılmıştır. Ancak kale şeklinde olması gerektiğinden Muhammed ismi kufi hat ile yazılmıştır.

Rumeli Hisarının bu şekilde yapılmasını, Akşemsettin’ in tavsiyesi olduğu söylenmektedir. Ayrıca tesadüf müdür bilinmez, Rumeli Hisarının yapılışının başlangıç tarihi ve bitiş tarihi arasında 132 gün bulunmaktadır ve 132 rakamı Muhammed kelimesinin Ebced değeridir.

Rumeli Hisarı’nın adı: Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide; Neşri tarihinde Yenice-Hisar; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde Boğazkesen Hisarı olarak geçmektedir.

 

Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere dört esas ve Mezarlık Kapısı adında bir tali kapısı vardır. Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve küçük Zağanos Paşa adında bir ufak toplam dört kulesi; 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır.

Müzede açık teşhir yapılmaktadır, ancak sergi salonu ve depo bulunmamaktadır. Toplar, gülleler ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler, bahçede teşhir edilmektedir. Kaledeki yüksek merdivenler sizleri de yorabilir.

1953 yıllından sonra açık hava müzesi olarak kullanılmaya başlandı. Günümüzde birçok dans, müzik ve gösteri konserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

              Rumeli Hisarı Hakkında Efsaneler                 

Rumeli Hisarı’nın yapılışını anlatan birçok efsane bulunmaktadır. Bu efsanelerden bir tanesi şu şekildedir: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethi için planlar yapmaktadır. Bunun için Yıldırım Beyazıt’ın yaptırdığı Anadolu (Güzelce) Hisarı’nın karşısına bir hisar inşa etmek ister. Av bahanesiyle Karadeniz kıyısında Terkos Kalesi’ne gider ve avladığı hayvanları Bizans imparatoruna bir elçi aracılığıyla hediye eder ve bir av köşkü yaptırmak için izin ister.

İmparator XI. Konstantin de bu köşkün bir dana derisinin kapladığı alandan daha büyük olmayacağı sürece inşa edilebileceğini söyler. Bunun üzerine Sultan II. Mehmet de bir dana derisini çok ince bir şekilde kestirtip bunları uç uca bağlatır ve bir ip oluşturtur. Bu alan etrafına Rumeli Hisarı’ndaki Büyük ve Küçük Zağanos Kulesi’ndeki kitabelere göre yaklaşık dört ay gibi çok kısa bir sürede bir hisar inşa ettirir.

Daha sonra bunu gören Konstantin hisarın derhal yıkılması gerektiğini aksi takdirde anlaşmanın geçersiz olacağını söyler. Ancak Osmanlı elçisi dana derisinden yapılmış ipi Konstantin’e gösterir ve sözlerine sadık kalarak daha derisini kaplayacak bir alana yaptıklarını söyler.

Bir diğer rivayet de şöyledir: II. Mehmet bir hisar yaptırmak ister ve Bizans’tan bu hisarın yapımı için izin ister. Hisarın yapımını istemeyen Bizans, hisarın yapılacağı bölgenin Galatalılara ait olduğunu ve bunu hoş görmeyeceklerini söyler. Ancak II. Mehmet “Eğer onlar bu işe karşı çıkarlarsa biz gereken cevabı veririz.” deyip hisarı inşa ettirir. Ayrıca, hisarın üstten bakıldığında Arap harfleri ile Muhammed ismi okunacak şekilde yapıldığı söylenir.

                       Rumeli Hisarı Giriş Ücreti                           

Rumeli Hisarı Giriş Ücreti 2024 Yılı 130 TL

Müze Kart Geçerlidir.

Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez,

Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

                   Rumeli Hisarı Ziyaret Saatleri                       

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

Çarşamba günleri KAPALIDIR..

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

                            Rumeli Hisarı Nerede?                           

Rumeli Hisarı, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunmaktadır ve kuş bakışı Fatih Sultan Mehmet köprüsünün altındadır. Rumeli Hisarı’na gitmek için aşağıdaki alternatifleri kullanabilirsiniz.

                   Rumeli Hisar’a Nasıl Gidilir?                        

Anadolu Yakasından Gelecekler İçin Ulaşım:

Kadıköy Rıhtım’dan Beşiktaş vapuruna binip Beşiktaş’ta Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T numaralı otobüslerden herhangi birine binip Rumeli Hisarı durağında inerek Rumeli Hisarı’na ulaşabilirsiniz.

Veya, Kartal, Pendik, Tuzla, Maltepe taraflarından geliyorsanız Kadıköy-Kartal metrosuyla Kadıköy’e gelip Rıhtım’dan Beşiktaş vapuruna binip Beşiktaş’ta Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T numaralı otobüslerden herhangi birine binip Rumeli Hisarı durağında inerek Rumeli Hisarına ulaşabilirsiniz.

Avrupa Yakasından Gelecekler İçin Ulaşım:

Büyükçekmece – Beylikdüzü – Avcılar – Küçükçekmece – Mecidiyeköy taraflarından geliyorsanız herhangi bir Metrobüs istasyonundan metrobüse binerek Zincirlikuyu’ya geldikten sonra Beşiktaş çıkışından çıkarak önünüzdeki otobüs durağından geçen herhangi bir otobüse binerek Barbaros Bulvarından aşağıya inip Beşiktaş Meydan durağında indikten sonra Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T numaralı otobüslerden herhangi birine binip Rumeli Hisarı durağında inerek Rumeli Hisarına ulaşabilirsiniz.

Bağcılar – Güngören taraflarından geliyorsanız Kabataş-Bağcılar tramvay hattıyla Kabataş’ta inip Kabataş’tan kalkan 22, 22RE, 25E otobüs hatlarından herhangi birine binip Rumeli Hisarı durağında inerek Rumel Hisarı’na ulaşabilirsiniz.

Esenler – Bayrampaşa taraflarından geliyorsanız Yenikapı-Havalimanı metrosuyla Merter istasyonunda inerek Metrobüse aktarma yapınız. Metrobüs ile Zincirlikuyu’ya geldikten sonra Beşiktaş çıkışından çıkarak önünüzdeki otobüs durağından herhangi bir otobüse binerek Barbaros Bulvarından aşağıya inip Beşiktaş Meydan durağında indikten sonra Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T numaralı otobüslerden herhangi birine binerek Rumel Hisarı durağında indiğinizde Rumel Hisarı’na ulaşabilirsiniz.

Taksim’den 40, 40T,  42T numaralı otobüslerden herhangi birine binerek Rumeli Hisarı durağında inip Rumeli Hisarı’na ulaşabilirsiniz.

Rumeli Hisarı’na Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.