Safranbolu Nerede – Nasıl Gidilir – Safranbolu Evlerinin Özellikleri

Safranbolu Nerede – Nasıl Gidilir – Safranbolu Evlerinin Özellikleri

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Safranbolu Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Ne Yenir – Neyi Meşhur – Gezilecek Tarihi Alanları ve Safranbolu Evlerinin Mimari Özellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

            Safranbolu ve Mimarisi Hakkında Bilgiler        

Batı Karadeniz bölümünde tarih, mimari, kültür ve doğa ile iç içe bir şekilde bilinen Safranbolu özellikle ülkemizin en önemli turizm alanlarından biri olarak yıllardır ilgi çekmektedir. Daha önceki zamanlarda büyük bir kent iken sonrasında Karabük iline bağlanmış ve ilçe olarak turizm ile ön plana çıkmıştır.

Eski tarihlerde karayolu ulaşımı için önemli bir noktada bulunan ilçe, 13. yüzyıl sonrasında demiryolu inşaatı ile önemini kaybetmiş ve 17. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu mimarisi ile yeniden şekillenmiştir. Bu dönemlerde ilçede inşa edilen konaklar, camiler, medrese ve hamamlar ilçeye ayrı bir mimari güzellik ve estetik katmıştır.

                    Safranbolu Evlerinin Özellikleri                      

Safranbolu Evleri boyutu ve biçimini belirleyen üç temel unsurdan söz edilebilir: Çok nüfuslu büyük aile yapısı, yağışlı iklim, kültürel ve maddi zenginlik. Bir ailede karı kocanın normal olarak iki ya da üç çocuğu vardır. Erkek evlat evlendirilince ona ayrı bir ev açılmaz, gelin aynı eve getirilir. Amcalar, yengeler, halalar ve torunlarında dahil olduğu aile hep birlikte bir evde yaşarlar.

Evin kadınına işlerde yardım etmek amacıyla evlerin çoğunda evlatlık kız bulunur. Evlatlık kız evin kızı gibi görülür. Kalabalık aile yapısının yanında evlerde harem-selamlık ayrımı vardır. Ailelerin sahip olduğu hayvanlar evin zemin katındaki ahırlarda barındırırlar.

Yağışlı iklim nedeniyle kapalı alan ihtiyacı da fazladır. İnsan ve hayvan yiyecekleri, yakacak odunlar hepsi evin uygun bölümlerinde muhafaza edilirler. İşte tüm bunların sonucu olarak Safranbolu evleri büyük hacimlidir.

      Safranbolu Evlerinin Giriş Yapısı ve Odaları      

Safranbolu Evlerinin girişinde zemin katta “hayat” vardır. Bu bölüm eğer taş kaplıysa “taşlık” adını alır. Burada ışık almayı sağlayan “gliste” mevcuttur. Zemin katlarda ayrıca ahırlar, büyük kazan ocakları ve ambarlar bulunur. Üst katlara ahşap ustalığının üstün örneklerini sergileyen merdivenlerle çıkılır.  İkinci kat diğer katlara göre daha basıktır.

Bu katta gerektiğinde yatak odası olarak da kullanılabilen bir mutfak bulunur. Gündelik yaşam orta katta geçer. Soğuk kış günlerinde bu katın ısıtılması daha kolay olur. Üçüncü kat evlerde mükemmelliğe varılan noktadır. Bu katta tavanlar daha yüksektir. Odalara sekiz kenarlı bir çokgenden oluşan sofanın daha kısa olan dört çapraz kenarından açılan kapılardan girilir.

Odaların giriş kapıları köşelerdedir ve oda ile doğrudan teması kesen özel ahşap paravana düzeni bulunur. Odaların her biri bir çekirdek aileyi ya da bir aile yakının barındırabilecek tüm unsurlara sahip, bağımsız birim olarak tasarlanmıştır. Bu doğrultuda her odada ahşap dolapların (yüklük) içerisinde bugünün duş kabinlerini andıran gusülhaneler mevcuttur.

Safranbolu evlerindeki çıkmalar, evin dış görünümünü tek düzelikten kurtarır. Evlerin pencereleri çok özel biçimde tasarlanmış olup dar ve uzuncadır. Ahşap kanatlı pencerelerde ayrıca “muşabak” denilen kafesler bulunur.

             Safranbolu Evlerinde Isınma Sistemi              

Safranbolu Evlerinde ısınma ocaklarla sağlanır. Ocaktan alınan közler mangala konarak taşınır. Katlar arasında zaman zaman tecrit malzemesi kullanılmış olsa da ahşap evlerde ısının muhafazası güçtür. Bu nedenle prensip mekanın değil insanın ısıtılmasıdır.

Soba ise son dönemlerde kullanılmıştır. Aydınlatma aracı gaz yağı lambasıdır. Son zamanlarda “lüks lamba” diye tanımlanan, daha büyük boyutlu ve daha fazla ışık veren lambalar kullanılmıştır. Evlerin bazılarının içlerinde serinlik vermesi ve yangından korunmak amacıyla yapılmış olan havuzlar bulunmaktadır.

 

                 Safranbolu İlçesinde Gezilecek Yerler           

Serin bir iklime sahip olduğu için genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arasında ziyaret edilen Safranbolu gezi noktasında birçok önemli değer barındırmaktadır. Öncelikle ilçenin eski kısımlarında yer alan konaklar, eski tarihi yapılar, taş sokaklar ve camiler ziyaret edilebilir ve sonrasında Kent tarihi müzesi tercih edilebilir.

Tokatlı Kanyonu ve diğer kanyonlar ile birlikte farklı bir yapıya sahip olan ilçe özellikle doğal mimarisi ile de önemli bir yere sahiptir. Kendine has bir kültüre sahip olan ilçede konaklama sağlamanız için genellikle eski evlerden sağlanmış butik oteller, pansiyonlar, kiralık evler ve sonradan inşa edilmiş birçok farklı otel bulunmaktadır.

             Safranbolu Kültüründe Zengin Öğeler             

Tarihi ve mimari özellikleri ile dünya çapında ün sahibi olan Safranbolu ulaşım noktasında da Türkiye’nin en kolay lokasyonlarından birisidir. Karabük, Bartın veya Kastamonu illeri üzerinden karayolu ulaşımı bulunan ilçeye Kastamonu Havalimanı’ndan ulaşabilir veya Ankara, İstanbul üzerinden karayolu ile ulaşılabilir.

Yerleşim açısından giderek büyüyen bir alana sahip olan ilçede özellikle eski konumda bulunan noktalar turistik değerini korumaktadır. Kültürel özellikleri ile özellikle adından bilindiği gibi Safran baharatı için en önemli noktalardan biri olarak bilinen ilçe bu baharat ile yapılan yemekleri ve lokumları ile meşhurdur.

Ahşap işçiliği ve sanatçılığı konusunda önemli bir yere sahip olan ilçede festivaller ve alışveriş imkanları geniştir. İlçe mutfağında özellikle yeşil fasulye, makarna, hamur yemekleri, piruhi, yaprak sarması, keşkek, lokumlar, yöresel gazoz, hamur tatlıları ve çörekler ile Karabük pidesi gibi birçok lezzet bulunmaktadır.

                        Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?                      

Safranbolu Batı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Karabük ilinin en önemli ilçelerinden birisidir. Denizden Kuş uçuşu uzaklığı 65 kilometredir. Karabük iline uzaklığı 8 kilometredir. Hususi aracınızla ve otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

İstanbul’dan ulaşım;

TEM otoyolundan Bolu yoluna sapılır, Gerede gişelerinden çıkıp, Karabük’e varılır oradan 8 km sonrada Safranbolu’ya ulaşılır.

Ankara’dan Safranbolu’ya ulaşım;

TEM otoyolundan gidileceği gibi; Kızılcahamam, Çerkeş, Eskipazar, Karabük üzerinden de Safranbolu’ya ulaşılır.

  • İstanbul ile Safranbolu arası 410 kilometre
  • Ankara ile Safranbolu arası 230 kilometre

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.