Safranbolu’da Gezilecek Yerler – Safranbolu’nun En Güzel 10 Yeri

Safranbolu’da Gezilecek Yerler – Safranbolu’nun En Güzel 10 Yeri

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Safranbolu’da Gezilecek Yerler – Safranbolu’nun En Güzel 10 Yeri – Safranbolu’nun Tarihi ve Doğal Güzellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                       Safranbolu’da Gezilecek Yerler                

 

                                    Safranbolu Evleri                              

Safranbolu Evleri, Konak tarzı yerleşimlere gösterilecek en güzel örnekler arasındadır. Geniş ailelerin bir arada yaşadığı evler olarak karşımıza çıkmaktadır. Evlerin alt katları genellikle hayvanların kaldığı ahır olarak kullanılmıştır.

Evlerin iç hacimleri oldukça büyüktür. Isınmak için şömine ve sobalar kullanılmış. Temel ısınma kaynağı ise odun ve hayvanlardan elde edilen ’tezek’ olmuştur. Evlerin yapımı sırasında planlı yerleşim göz önünde tutulmuştur. Taş, kerpiç, tahta ve kiremit evlerin yapımında kullanılan başlıca malzemelerdir.

 

                                    Tokatlı Kanyonu                                

Tokatlı Kanyonu, doğal zenginliklerinin korunmasından dolayı kanyonlar İçinde önemli bir yere sahiptir. Kanyon, Tokatlı Köyü’nden Gümüş eski Çarşıya kadar uzanmaktadır. İsmini Tokatlı Köyünden almıştır. Kanyon içerisinde Nehir ,şelale, yürüyüş yolu ve piknik alanı bulunmaktadır.

Düzlük alanlar da çadır kurma imkanı da bulunmaktadır. Paintball oynama alanı ve at binmek için yerde mevcuttur.

                                      Kristal Teras                                      

ilçe merkezine yedi kilometre uzaklıktadır. Kristal Teras, 80 metre yüksekliğindedir. Kırılmaz camdan yapılmıştır. Acemi olarak 75 ton ağırlığa kadar dayanıklıdır. Safranbolu İncekaya mevkiinde yer almaktadır. 11 metre genişliğindedir. Bu teras Tokatlı kanyonu görebileceğiniz en güzel nokta yapılmıştır.

Hususi aracınızda veya tur vasıtasıyla buraya gelebilirsiniz. Mescit lavabo Cafe ve yemek restoranları bulunmaktadır.

 

                              İncekaya Su Kemeri                                

Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından Safranbolu’ya su getirmek amacıyla yaptırılmıştır. 116 metre uzunluğundadır. 6 adet kemeri olan köprü oldukça büyük ihtişamlı bir yapıya sahiptir. Kristal terastan Tokatlı kanyonuna indiğiniz zaman köprü sol tarafta kalmaktadır.

                           Bulak Mencilis Mağarası                         

Safranbolu merkezine 8 kilometre uzaklıktadır. Safranbolu ile Bulak köyü nün kesişim noktasında yer almaktadır. Derin bir vadi içerisinde bulunmaktadır. Bulak mencilis Mağarasına girmek için 150 basamaklı bir merdivenle çıkılmaktadır. Fakat çok iyi olmadığı için çıkması kolaydır.

200 milyon yıllık bir geçmişi olan mağara bugünkü halini 3 milyon yıl önce almıştır. malum toplam uzunluğu 6 kilometredir fakat gezmek amaçlı olan kısmı 400 metredir. O kısım kolay gezilmesi için ışıklandırılmıştır.

Mağara karstik aşınım ve birikim şekilleri ne etkisiyle oluşmuş doğa harikası bir yerdir. Birbiriyle bağlantılı 3 girişi olan mağarada  bir şelale ve iki ayrı göl vardır. Mağaraya girerken size baret verilmektedir Güvenliğiniz için. Mağara içerisinde gezerken dikkatli olmalısınız yerler kaygan bir yapıya sahip.

Dört mevsimde sıcaklığı sabittir. 15 derecelik bir sıcaklığa sahiptir. Bunun dışında mağaranın nefes darlığı astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Mağaraya 100 metre kala araçlar için otopark bulunmaktadır. Mağara yolu üzerinde Cafe bulunmaktadır.

                      Safranbolu Kent Tarihi Müzesi                     

1976 yılına kadar ilçenin Hükümet Konağı olarak kullanılmıştır. 1976 yılında çıkan yangın sonrası bina harap olmuştur. Kültür Bakanlığı tarafından 2000-2006 yılları arasında restore edilmiştir. 2006 yılında hizmete açılmıştır.

Müzede; Safranbolu’ya ait tarihi bilgi ve belgeleri bulunmaktadır. Müzenin zemin katında esnaf ve zanaatkarların  örnek dükkanları sergilenmektedir. Eczacılık Ayakkabıcılık lokumculuk Terzilik semercilik ve ahşap işletmeciliği ile ilgili çalışma ortamları müzede canlandırılmıştır. Giriş katında Safranbolu tarihi ile ilgili fotoğraflar bulunmaktadır.

Binanın tarihi ile ilgili eserler de bu katta sergilenmektedir. En üst katta ise Safranbolu halkının giydiği geleneksel kıyafetler sergilenmektedir. Bu katta arkeolojik buluntular ve madeni paralar da bulunmaktadır.

Konağın bahçesinde önemli bir eser olan Anadolu’nun ilk saat kulesi bulunmaktadır. Bu kule 1797 yılında yaptırılmıştır. 12 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Kulede yer alan saat İngiltere’den getirtilmiştir.

 

                              Kaymakamlar Gezi Evi                            

Bu ev 19 yüzyılda yapılmıştır. Safranbolu evlerinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Safranbolu Kışlası komutanı Hacı Mehmet Efendi’ye ait olduğu bilinmektedir. 1979 yılında kamulaştırılmıştır. 1981 yılında Restorasyonu tamamlanarak hizmete açılmıştır.

Safranbolu merkezinde Aşağı Çarşı mevkiinde yer almaktadır. Üç katlıdır ve iki ayrı girişi bulunmaktadır. 7 adet odası ve güzel bir bahçesi bulunmaktadır.

                              Cinci Hani ve Hamamı                           

Cinci Hanı, 1645 yılında Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. O dönemde Kervansaray olarak kullanılmıştır. İlçe merkezinin ortasında bulunmaktadır. Kesme ve moloz taştan yapılmıştır. Han 2 kattan ve 63 tane odadan oluşmaktadır. Arap durumdayken yakın zamanda restore edilmiştir. Günümüzde Otel Cafe ve etkinlik merkezi olarak hizmet vermektedir. Kapı kısmı Türk demir işçiliğinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır.

Cinci Hamamı yani Yeni hamam Çeşme Mahallesinde Çarşı mevkinde yer almaktadır. Han ile aynı tarihte Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Hamam halen faaliyet göstermektedir. Kadın ve erkeklere ait olan iki bölümden meydana gelmektedir.

                              Safranbolu Yörük Köyü                        

Yörük Köyü, Safranbolu’ya 11 kilometre uzaklıktadır. Yörük Köyü’nün tarihi 11. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Anadolu’nun türkleşmesi ile oğuzların Kayı boyundan aşiretler tarafından kurulmuştur. Bektaşi geleneklerinden izler bulmak mümkündür. Köy herhangi bir saldırıya da işgale uğraması için tarihi dokusunu korumuş ve konaklar ayakta kalmıştır. Köydeki konaklarının en eskisi 450 yıllık en yenisi ise 90 yıllıktır.

Yörük köyleri Göçebelik kültüründen gelmektedir. Ama bu köyde göçebeliğin aksine Konaklar çeşmeler yapılmış yani yerleşik düzen oluşmuştur.

Köyün giriş kısmında mezarlık bulunmaktadır. Köyün ilk Türk yerleşim yeri çökün meydanıdır. Bu meydanda ünlü opera sanatçımız Leyla Gencer’in büstü bulunmaktadır. Ünlü modacı Cemil İpekçi de bu köylü olduğu bilinmektedir.

Köyde son dönemlerde restore edilen Kasım Sipahioğlu Konağı gezilip görülecek en önemli yapıdır. Konak haremlik ve selamlık dizi iki kısımdan oluşmaktadır. Haremlik denilen kısımda aile yaşantısı selamlık  kısmında ise misafirler ağırlamaktadır.

300 yıllık olan bu Yapı Bektaşi geleneğinin özelliklerini taşımaktadır. Konağın içerisindeki tahta işlemeciliğine yansımıştır. Ayrıca tüm Konakları şifahanesi bulunmaktadır.

Köyde tüm köyün ortak kullanımı için yapılmış çamaşırhane bulunmaktadır. Yaklaşık 350 yıllık bir tarihi vardır. 1996 yılında restore edilmiş ve günümüzde Sanat Galerisi olarak kullanılmaktadır.

Köyde ödüllü Ev baklavası, etli yaprak sarması, Mantı, Ayran ve gözleme yiyebilirsiniz. Ayrıca kendi yetiştirdiği ürünleri satan köylülerden doğal ürünler alabilirsiniz.

                                       Hıdırlık Tepesi                                 

Şehrim hakim bir tepesine kurulan bu yer birbirinden güzel fotoğraflar çekmek ve şehri bir bütün olarak görmek açısından önemlidir. Çay içeceksiniz güzel bir kafe bulunmaktadır. Ayrıca sitenin bulunduğu yerde bir türbe bulunmaktadır.

                       Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?                      

Safranbolu Batı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Karabük ilinin en önemli ilçelerinden birisidir. Denizden Kuş uçuşu uzaklığı 65 kilometredir. Karabük iline uzaklığı 8 kilometredir. Hususi aracınızla ve otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

İstanbul’dan ulaşım;

TEM otoyolundan Bolu yoluna sapılır, Gerede gişelerinden çıkıp, Karabük’e varılır oradan 8 km sonrada Safranbolu’ya ulaşılır.

Ankara’dan Safranbolu’ya ulaşım;

TEM otoyolundan gidileceği gibi; Kızılcahamam, Çerkeş, Eskipazar, Karabük üzerinden de Safranbolu’ya ulaşılır.

  • İstanbul ile Safranbolu arası 410 kilometre
  • Ankara ile Safranbolu arası 230 kilometre
  • Sakarya ile Safranbolu arası 271 kilometre
  • Samsun ile Safranbolu arası 439 kilometre
  • Eskişehir ile Safranbolu arası 434 kilometre
  • Bursa ile Safranbolu arası 420 kilometre
  • Konya ile Safranbolu arası 519 kilometre
  • Kayseri ile Safranbolu arası 548 kilometredir.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.