Sapanca Gölü Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti, Neler Yapılır, Sakarya/Kocaeli

Sapanca Gölü Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti, Neler Yapılır, Sakarya/Kocaeli

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Kocaeli ve Sakarya illerinin önemli bir yeri  olan Sapanca Gölü Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücretli mi? Mangal Yapılır mı? Kamp Yapılır mı? Piknik Yapılacak Alanlar?  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Göl’ün Toplam uzunluğu 16 km’dir. Sapanca Gölü, İzmit Körfezi’nin doğusunda yer alır. Kocaeli ve Sakarya illerinin ortasında yer almaktadır. Güney kısmında bulunan en yüksek yer 1606 m dir. Kuzey kısmında en yüksek yer 300 m dir.

Yapılan araştırmalar neticesinde Sapanca Gölü’nün eski dönemlerde İzmit Körfezi’yle bir bağlantısı olduğu kanısına varılmıştır. Sapanca gölünde bulunan kabuklu hayvan çeşitleri bu teoriyi güçlü kılmaktadır. Gölü bazı kişiler tarafından İzmit Körfezi’nin devamı olduğu düşünülmesi eski dönemlerde bitişik olmasından kaynaklanmaktadır.

Göl’de birçok balık türü yaşamaktadır. Sazan, yayın, turna ve alabalık göldeki balık türleridir. Gölü besleyen kaynak ise  dağlardan gelen kar sularıdır.

                         Sapanca Gölü Efsanesi                               

Sapanca Gölünden bir görüntü…

Bir efsaneye göre bir zamanlar şu anda gölün bulunduğu alanda bir kasaba varmış. Bu kasabada zengin insanlar yaşarlarmış fakat bu insanlar Dünya malına son derece düşkünlermiş. Bir gün yakınlardaki dağlardan birinden fakir ama kalbi çok iyi biri bu kasabayı ziyarete gelmiş. Adam, yerlilerin evlerine konuk olmak istemiş ama kimse kabul etmemiş sonra su istemiş ama yine kimse kabul etmemiş. Derviş aç ve susuz bir şekilde kasabayı terk edecekken bir kulübeye rastlamış.

Burası, kasaba halkına sapan satarak para kazanan ve geçimini sağlayan bir sapancının dükkânıymış. Adam dervişe güler yüz ile kapıyı açmış ve içeri buyur etmiş. Yemek ikram etmiş. Derviş memnun bir şekilde gece sapancının misafiri olmuş. Sabah uyandıklarında ise sapancı dervişi dağlara kadar yolcu etmiş. Sapancı kasabaya geri döndüğünde bir de bakmış ki ortada kasaba falan kalmamış. Sadece bir göl varmış. Bir felaket olmuş ve bütün kasabayı yutmuş sular altında bırakmış. Bugün halen gittiğiniz zaman gölün ortasında yükselen bir minare görebilirsiniz. Gerçekten de göl bir kasabayı sular altında bırakmıştır ve suyun altında halen yapılar vardır.

           Sapanca Gölü Nerede?             

Göl, Sakarya ile Kocaeli illeri arasında kalmaktadır. Sapanca ilçesinin Rüstem Paşa Mahallesi’nde yer almaktadır. Gölün muhteşem manzarası Kartepe üzerinden de görülebilmektedir.

     Sapanca Gölü ve Çevresinde Gezilecek Yerler    

Sapanca Gölü gezisinde çevredeki Maşukiye, Kartepe, Yaylalar ve Lahitleri gezebilirsiniz. Mimar Sinan’ın yaptığı Vecihi Kapısı da bölgede gezilecek tarihi yapılardandır. Sapanca Gölü çevresinde bulunan No 9 Kırkpınar – Şerbet gibi mekanlarda oturup kahvaltı yapabilir, yemek yiyebilir ve Göl’e doğru sallanan meşhur salıncaklarında sallanabilirsiniz.

                  Sapanca Gölünde Neler Yapılır?                  

Sapanca Gölü çevresinde bulunan mekanlardan bazıları…

Etraftaki köyleri gezebilir ve köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Köy kahvaltısı çok meşhurdur. Kesinlikle yapılması tavsiye edilir. Bunun dışında göl çevresinde mangal yapma imkânı vardır. Gölün kıyısı plaj olarak da kullanılmaktadır. Bahar ve yaz aylarında plaja ilgi daha fazla olmaktadır. Piknik ve dinlenme alanları, Atatürk İl Ormanı Uzunköy Köyü çıkışında olup, göl kenarında restoranlar bulunuyor. Günübirlik veya konaklamalı alternatifler mevcuttur. Kırkpınar Naturel Botanik Parkı gezilecek önemli yerler arasındadır. Gölde kano yapılabilmektedir. Mayıs-Eylül ayları arasında, burada balon turları düzenlenmektedir.

Sapanca Gölünde Kamp Yapılır mı?

Sapanca kamp yapmaya oldukça  elverişli yerlerden biridir. İzci gruplarının ve topluluklarının uğrak noktası olan ilçede diğer doğa sporları da yapılıyor. Gündüzleri piknik yapıp akşamları yakılan ateşin etrafında sohbet edebileceğiniz bu ortamlar doğal hayatı yaşamanızı sağlayacak. Bu bölgede 3 tane kamp alanı vardır.

  • Koru Kamp Alanı
  • İl Orman Kamp Alanı
  • SEKA Kampı

Kano

Sapanca’da orta derece zorlukta parkurlar kanoya yeni başlayanlar için mükemmel bir spor alanı. Günübirlik ya da kamp kurularak yapılan aktivitelerde doyasıya eğlenebilirsiniz. Kano yapmak için ilçede araç ve gereçlerin temin edileceği yerler mevcuttur.

Trekkinng

Özellikle Yanık köyünde yapılan trekking aktiviteleri için bölgede başka parkurlar da bulunmaktadır. Ormanlar ve yaylalar dilediğinizce bu sporu gerçekleştirmenize imkan sağlar.

  • Doğantepe-Bağcağız-Koru-Belpınarı-Hamzapınarı 22 km
  • Doğançay-Maksudiye-Kamışlı-Kulfallar 23 km
  • Geyve Devlet Yolu-Akçay-Fevziye-İlimbey-Balkaya-Güldibi-Sapanca 15 km
  • Aksu (köprü)-Güney-Yeniyayla-Orta Mahalle-Ufuk Mahalle-Göksu-Aksu 14 km
  • Bu mevkilerde trekkinng(dağ yürüyüşü) yapılmaktadır.

           Sapanca Gölü ve Konaklama imkanları            

Sapanca gölü çevresinde lüks oteller, günlük kiralık villalar ve pansiyonlar mevcuttur. Sapanca ilçe merkezinde Sahil Caddesi, demokrasi caddesi, İzmit caddesi, ipek yolu caddesi ve Mimar Sinan caddeleri üzerinde çok çeşitli otel ve pansiyonlar mevcuttur.

                      Sapanca Gölü’ne Nasıl Gidilir?                  

Göl ulaşım açısından oldukça elverişlidir. Ana yol güzergahı olduğu için Tren – Otobüs ve Minibüsler ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu firmaların otogarlardan saat başı seferleri bulunmaktadır. Sapanca gölüne hususi aracınız ile de ulaşabilirsiniz. TEM otoyolundan tabelaları takip ederek bölgeye ulaşabilirsiniz

Sapanca Gölü İle Bazı Şehirler Arası Mesafe

  • İstanbul-Sapanca arası yaklaşık 137 km.
  • Sakarya Sapanca arası yaklaşık 25 km
  • Kocaeli Sapanca arası yaklaşık 48 km
  • İstanbul Sapanca arası yaklaşık 137 km
  • Eskişehir Sapanca arası yaklaşık 185 km
  • Ankara Sapanca arası yaklaşık 321 km
  •  Bursa Sapanca arası yaklaşık 165 km
  • İzmir Sapanca arası yaklaşık 489 km

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Tutku dedi ki:

    Emegi gecenlere tesekkur ediyorum faydali bilgiler icin. Sayenizde gezimi dolu dolu gecirdim. Tesekkurler seyyahdefteri