Selçuk’ta Gezilecek En İyi 10 Yer – Selçuk Gezi Rehberi – İZMİR
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Selçuk’ta Gezilecek En İyi 10 Yer – Selçuk ilçesinin Tarihi, Mimarisi, Camileri, Müzeleri ve Doğal Güzellikleri Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
İzmir ilinin En Güneyinde alan ilçedir. İlçenin tarihi M.Ö 6000 yıllarına yani Neolatik Döneme kadar gitmektedir. Tarihi çok eskilere dayanmasından dolayı burada birçok uygarlık yaşamış ve çok sayıda eser bırakmıştır.
Selçuk ilçesi içinde Geçmişte önemli bir liman kenti ve Asya’nın En Büyük Kenti olan Efes’i, Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nı ve Hristiyanlık Dönemi önemli isimlerinden Meryem Ana Evi burada bulunmaktadır.
Selçuk İlçesi; Arkeoloji, Tarih, Din, Kültür ve Doğal güzellikler açısından Ülkemizin ve Dünyanın önemli yerleri arasında yerini almaktadır. Bu yazımızda sizlere Selçuk ilçesinde Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Selçuk’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
1- Efes Antik Kent
Cilalı taş devrinden bugüne kadar ulaşmış Efes antik kenti sadece Türkiye de değil tüm dünyada eşi benzeri olmayan tarihi miraslar arasında yer almaktadır. Antik kentin kuruluşunun M.Ö. 6000 lere dayandığı bilinmektedir.
Celsius Kütüphanesi, Hadrian Kapısı, Artemis Tapınağı, Efes Antik Tiyatrosu, Mermer Caddesi, Agora, Domitian Tapınağı Antik Kent içerisinde gezilecek yerler arasındadır.
2- Meryem Ana Evi
İsa’nın ölümünden sonra, St. John’ın Meryem Ana’yı Efes’e getirdiği bilinene bu ev, 1891 yılında Lazarist papazlar, Alman rahibe A. Katherina Emerich’in rüyası üzerine, Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği evin, büyük araştırmalar sonucunda bulunmuştur.
Hıristiyanlık dünyasına ışık tutmuştur. Meryem ana Evi, Haç planlı ve kubbeli olarak inşa edilmiştir. Müslümanlarca da kutsal sayılan evde, Papa VI. Paul’un 1967’de buraya geldikten sonra, her yıl ağustos ayının 15. gününde ayinler düzenlenmektedir.
3- Yedi Uyarlar Mağarası
Hem İslam dininde hem de Hristiyanlıkta sözü geçen Yedi Uyuyanlar yada Yedi Uyurlar hikayesindeki Yedi gezgin gencin uyuduğu mağara olarak bilinir. Kuran’da keyf suresinde sözü edilen Ashab-i Keyf Mağarası Tarsus’ta bulunan mağara olarak kabul edilirken Hristiyan dünyasında Efes’teki bu yer olarak benimsenmektedir.
4- Efes Arkeoloji Müzesi
Ülkemizin en önemli müzeleri arasında bulunan Efes Müzesi’nde En çok ilgi çeken eserler arasında Efes Artemis Heykeli, Yunuslu Eros, Eros Başı, Priepos Heykeli, Mısır Rahip heykeli, Sokrates Başı ve çeşitli mitoloik tanrı heykelleri bulunuyor. Ayrıca Müzede Türklerin Ticaret Yaşamı ve Antik Çağdan başlayarak Osmanlı dönemini kapsayan elektron, altın, gümüş, bakır sikkeler ve takılar sergilenmektedir.
5- Şirince Köyü
Şirince küçük bir yer olmasına karşın oldukça güzel mimari yapılara sahiptir. Özellikle bulunduğu alanın bir dağın tepesinde olması ziyaretçilerine çok farklı ve güzel bir turistik deneyim sunmaktadır. Buraya gelen ziyaretçiler yerli birçok halkın da sağlamış olduğu pansiyon olanakları sayesinde de bir konaklama imkânı bulabilmektedirler.
Maya Takvimi’ne göre kıyametin kopacağı 21 Aralık 2012 tarihinde Fransa’nın Bugarach köyü ile birlikte dünyada kıyametten etkilenmeyecek iki yerden biri olarak duyurulan Şirince Köyü, bu öyküyle yalnız Türkiye’nin değil dünyanın da gündeminde yer almıştır..
6- Ayasuluk Kalesi
Selçuk Kalesi olarak ta bilinen bu Kale, Dünyanın ve Ülkemizin önemli arkeoloji merkezi olan Efes’te Ayasuluk Tepesinde bulunuyor. Ayasuluk Tepesi, Efes antik kentinin ilk kurulduğu yerler olarak rivayet edilmektedir. 1990 yılında Ayasuluk Tepesinde Yapılan Kazı çalışmalarında Efes şehrinin MÖ 3000 yani İlk tunç çağında kurulduğu anlaşılmıştır.
7- İsa Bey Cami
Artemis Tapınağı ile Saint Jean Kilisesi arasında bulunmaktadır. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimar Şamlı Ali’nin eseridir. İsa Bey Cami, Türk Mimarlık tarihinin Anadolu Beyliği dönemine ait olan En Eski ve En görkemli eserleri arasında bulunuyor.
8- Pamucak Plajı
İzmir merkeze yaklaşık 91 km uzaklıkta, Selçuk ilçe merkezine 9 km mesafededir. Plaj uzunluğu yaklaşık 5 km dir. 80 metre enindedir. Sahil kısmı ince kumdan oluşmaktadır. Aynı şekilde deniz tabanı da kumdan oluşmaktadır. Suları temiz ve berraktır. Plaj Mavi Bayraklı olmasının yanı sıra kum zambakların da doğal yetişme alanıdır.
9- Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi
Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan acık Hava Müzesinde, 1800 yılından 1950’li yıllara kadar TCDD tarafından kullanılmış olan Buharlı lokomotif burada sergilenmektedir. 1991 yılında kurulan Bu Müzede 36 Adet Buharlı Lokomotif sergileniyor.
Türkiye’nin ilk demiryolu güzergahı olan İzmir – Aydın demiryolu hattı Çamlık’tan geçtiği için Müzenin ismi buradan gelmektedir. Burası aslında bir çok tesisin bulunduğu bir kompleks alandır.
Müzesinin En İlgi gören Bölümü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılan vagondur. 1937 Yılıında Beyaz Tren olarak adlandırılan Tren ile geldiği Çamlık’ta bir gece konaklamıştır. Özel olarak dizayn edilmiş Vagon içerisinde Toplantı salonu, Mutfak, özel tasarlanmış bir banyo ve yatak odası sergilenmektedir.
10- Kiliseler
Geçmişten günümüze çok eski zamanlarda kurulan bu ilçe birçok uygarlık ve medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple ilçede çok sayıda Kilise’yi de görmek mümkündür. Selçuk ilçesi gezinizde burada bulunan Kiliseleri gezmenizi tavsiye ediyoruz.
İlçede bulunan bazı kiliseler şunlardır. Saint Jean Kilisesi, Aziz Dimitrios Kilisesi, John baptist Kilisesi, Ayasosti Kilisesi, Şirince Rum Ortadoks Kilisesi, Meryem ana Kilisesi, Aziz Nikolaos Kilisesi, La santa Maria ve Ada kilisesi bunlardan bazılarıdır.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.