Selimiye Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Ne Zaman Yapıldı – Kim Yaptı

Selimiye Cami Nerede – Nasıl Gidilir –  Ne Zaman Yapıldı – Kim Yaptı

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Selimiye Cami Nerede – Nasıl Gidilir –  Ne Zaman Yapıldı – Kim Yaptı Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                Selimiye Cami Hakkında Bilgiler                 

Selimiye Cami ve Külliyesi, Osmanlı Padişahı II. Selim Tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın 90 yaşında yaptığı ve “Ustalık Eserim” dediği bu eser Osmanlı Döneminin önemli mimari eserleri arasında yer almaktadır. Selimiye Cami  2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.

II.Selim’in talimatı doğrultusunda 1568 yılında yapımına başlanan cami yedi yıl süren çalışmalar sonrasında 1575 yılında tamamlanmıştır. Caminin Edirne ilinin hemen hemen her noktasından gözüken ve Osmanlı Mimarisinin ulaştığı en yüksek 4 minaresi ile ilgi görmektedir. Camii’nin dört köşesinde bulunan ve her biri üç şerefeli ve 85,67 metre yükseklikteki minareleri, dünyanın en görkemli minareli camiler arasında yerini almaktadır.

Selimiye Bahçesinde Mimar Sinan’a ait birde heykel bulunmaktadır.

Selimiye Camisinin Mimarisinden Bahsedecek olursak;

Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri

Cami, dikdörtgen bir avlu içinde ortada cami, güneydoğuda ve güneybatıda birer medrese, batı kısmında bulunan arastası ve içerisinde bulunan sıbyan mektebiyle külliye şeklinde planlanmıştır.  Sarımtırak Kesme taştan yapılan cami iç bölümü 1620 metrekare, toplamda 2475 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Caminin  Kubbesi 42,30 metre yüksekliğinde ve 31,30 metre çapıyla yapıldığı döneminin en muhteşem örnekleri arasındadır. Cami içerisinde bulunan ve görenleri hayretlere düşüren Çininleri iznik’ten getirtilmiştir. Çini süslemelerinde 101 farklı Lale deseni kullanıldığı göze çarpıyor.

Cami etrafını çevreleyen dış avlusunda Darül Sıbyan, Darül Kurra, Darül Hadis medreseleri, Muvakkithane ve Kütüphane bulunuyor. Caminin Batısında Camiye gelir sağlayan Arasta bulunmaktadır. Arasta’nın tasarımını Mimar Sinan yapmıştır.

Caminin İstinat duvarları Mimar Sinan tarafından tek sıra dükkan şeklinde yapılmış olup daha sonra III. Murad zamanında Dükkanların üstleri beşik tonoz ile örtülüp dükkanların karşısına yeni dükkanlar yapılarak günümüzdeki halini almıştır.

            Selimiye Cami ve Ters Lale Hikayesi           

Selimiye Caminin Mimari açıdan En Dikkat çeken işlemeleri arasında 101 ayrı Lale motifleridir. Bu Laleler arasında ise Ters Lale motifli olanıdır. Peki, Nedir Bu Ters Lale motifinin Hikayesi, Ters Lale Hakkında Bazıları, Camide çalışan kör bir usta tarafından yanlışlıkla yaptığından bahseder; Bazıları, Cami yapılırken arazinin bir kısmı yaşlı bir teyzenin arazisine denk geliyormuş ve burada lale bahçesiymiş.

Yaşlı teyze cami içinde Laleyi andıran bir motif yaparsanız arazi vereceğini söylemiş derler. Bir sonraki rivayet ise, Sinan cami inşaatına devam ederken torunu Fatma’nın ölüm haberini alır. Bu duruma çok üzülür. Cami Çalışanları onun üzülmemesi ve rahmetliyi anımsatmak anlamında ters lale yaparlar. Ters lale, Allah cc tan gelip ona gideceğimizi, üzülmenin hiçbir anlamının olmadığını ifade ettiği söylenmektedir.

                 Selimiye Cami’ne Nasıl Gidilir?                      

Cami, Edirne il merkezinde Meydan Mahallesinde bulunmaktadır. Minareleri her yerden gözükmektedir.

Toplu Taşıma ile Gidecekler; Şehir merkezinden kalkan Selimiye Cami-Orduevi minibüslerine binip Orduevi önünde inerek kolayca ulaşabilirsiniz.

İstanbul yönünden gitmek isteyenler, D-100 kara yolu veya TEM otoyolundan gidebilirsiniz. Toplam 238 km uzaklıkta olup ortalama 2.5 saat sürmektedir.

Tekirdağ – Edirne arası 142 km mesafe olup yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmektedir.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.