Şerefiye Sarnıcı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024 – İSTANBUL

Şerefiye Sarnıcı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024 – İSTANBUL

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda  Şerefiye Sarnıcı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri ve Işık Gösterileri Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                  Şerefiye Sarnıcı                   

İstanbul ilinin Avrupa yakasında Fatih ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Tarihi yarımada içerisinde bulunan bu yer Beyazıt’ın alt kısmında Ayasofya Cami, Sultanahmet Cami ve Sokullu Mehmet Paşa Cami’ne yakın bir konumda Binbirek mahallesindedir.

               Şerefiye Sarnıcı Hakkında Bilgiler                   

Sarnıç, suyun biriktirilerek olası bir kuşatma anında kullanılmak için yapılan ve  şehrin su hatları üzerinde ki 200 civarındaki sarnıçtan birisidir.  Yaklaşık 1.600 yıllık geçmişiyle İstanbul’un Tarihi Yarımada içerisinde bulunan en eski su yapılarından olan Şerefiye Sarnıcı’nın, bir yapım yılı bilinmemekle birlikte yapının mimari özelliklerine bakıldığında  2. Theodosius (408 – 450) döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir.

                   Sarnıç’ın Mimarisi Hakkında Bilgiler                

Yaklaşık 24 metreye 40 metre bir alan üzerine inşa edilen ve tavan yüksekliği 11 metreyi bulan Şerefiye Sarnıcı’nın içinde 45 adet yelken tonoz ve 32 adet sütun bulunuyor. Üzerlerinde impost bloklar taşıyan Korinth üslubundaki başlıkların tümü sarnıca özel olarak Marmara Adası mermerinden yapılmıştır. Başlıklar akantus (ayı pençesi) yaprakları ile bezelidir. Yapının iç duvarları su geçirmez sıva ile kaplanmıştır ve köşeleri su basıncına dayanması için kavislidir. Duvar kalınlığı ise yaklaşık 2,5 metredir.

Uzun yıllar atıl bir durumda olan Sarnıç, 2010 yılından itibaren İBB tarafından yapılan tadilattan sonra kapılarını halka açan Sarnıç, günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir.

Sarnıç günümüzde Türkiye’de ilk olarak yapılan 360° projection mapping sistemi ile tarihi, sanat ve teknoloji ile ziyaretçilerine inanılmaz deneyimler sunmaktadır.

Duvarlar, sütunlar, tavanla buluşan ve mekân algısını, farkındalığını artıran 3D efektler ve Müzik eşliğinde gösteriler yapılmaktadır.

                     Şerefiye Sarnıcı Neden Yapıldı?                  

Valens su kemerinden gelen suyun biriktirilerek olası bir kuşatma anında kullanılmasını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca, Kapalı su deposu olarak ta tanımlayabileceğimiz bu alan Büyük Saray, Nymphaeum ve Zeuksippos banyolarına su sağladığı biliniyor.

                Şerefiye Sarnıcı Giriş Ücreti 2024 Yılı            

Yerli Ziyaretçi……………..: 150 TL

Yabancı Ziyaretçi………….: 650 TL

Öğrenci, Öğretmen, Asker, Polis …….: 50 TL

                Şerefiye Sarnıcı Müze Kart Geçerli mi?           

MÜZE KART GEÇERLİ DEĞİLDİR.

                Şerefiye Sarnıcı  Ziyaret Saatleri                       

Haftanın her günü 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

İletişim: 0 212 568 60 80

                  Şerefiye Sarnıcı ‘na Nasıl Gidilir?                  

İstanbul ilinin Avrupa yakasında Fatih ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Tarihi yarımada içerisidne bulunan bu yer Beyazıt’ın alt kısmında Ayasofya Cami, Sultanahmet Cami ve Sokullu Mehmet Paşa Cami’ne yakın bir konumda Binbirek mahallesindedir.

Toplu Taşıma İle Nasıl Gidilir?

Bağcılar – Kabataş Arası hizmet veren T1 Tramway hattına binip Sultanahmet Durağında indikten sonra 5 dakikalık yürüme mesafesindedir.

Şahsi Aracı ile Gidecekler; Altta yerleştirdiğimiz harita yardımı ile kolayca ulaşım sağlayabilirler.

                           Yol Tarifi / Google Haritalar                              

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.