Siirt’te Gezilecek En iyi 10 Yer – Siirt Gezi Rehberi – Tillo – Pervari – Eruh

Siirt’te Gezilecek En iyi 10 Yer – Siirt Gezi Rehberi – Tillo – Pervari – Eruh

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Siirt’te Gezilecek En iyi 10 Yer – Siirt’in Tarihi ve Doğal Güzellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                       Siirt Hakkında Kısa Bilgi                    

Siirt, Mezopotamya’da ve Anadolu da kurulan uygarlıklarının kesiştikleri bir yer üzerinde bulunduğundan dolayı bu bölgede kurulan uygarlıklar, yörenin kültürel gelişmesinde de etkili olmuştur. Yapılan Arkeolojik çalışmalar sonucunda, Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Helenistik, Roma, Bizans–İslam ve Yakınçağ’ı kapsayan dönemlere ait buluntular ortaya çıkarılmıştır.

Şimdi Sizlere bu yazımızda Siirt’te Gezilecek Yerler? Siirt’te Ne Yenir? Siirt’ten Hediyelik  Eşya Ne Alınır? Hakkında Bilgiler vermeye çalışacağız.

               Siirt’te Gezilecek En iyi 10 Yer               

                                 1- Ulu Cami                                   

Siirt ilinin Merkezinde bulunan bu yapının yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. 1129 tarihinde Irak Selçuklu Hükümdarı Mugīsüddin Mahmûd b. Muhammed Tapar, 1260’ta atabeglerden Mücâhid İshak tarafından tamir ettirilerek genişletildiği bilinmektedir. Camini yanına bir medrese yapılarak külliye haline gelmiştir.

Siirt Ulu Cami Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ.

                     2-Veysel Karani Türbesi                    

Veysel Karani Hazretlerinin Doğum tarihi tam olarak bilinmemek tedir. 550-560 yıllarında, Yemen’in Karn köyünde doğduğu düşünülmektedir. Veysel Karani Hazretleri tek Tanrı inancına sahip biriydi. Bundan dolayı insanlardan uzak kalmayı, kaçmayı tercih etmiştir. Bunun önüne geçmek için çobanlık yapmayı tercih etmiştir. Veysel Kanani Hazretleri haram bilmez yalan söylemez  o  gün boyu zikreder , af diler , ümmeti Muhammed’e dua eder, ama en büyük özelliği Allah resulüne duyduğu Aşk’tır.

Veysel Karani ve Türbesi Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ.

                    3-İsmail Fakirullah Türbesi              

İsmail Fakirullah Hazretleri, İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocasıdır. İsmail Fakirullah Hazretleri, çok küçük yaşlarda ilim tahsiline başlamış ve ilim tahsiline aralıksız devam etmiştir. Ilçe camisinde müderrislik ve imamlık yapmaya başlamıştır. Geçimini sağlamak amacıyla kendi elleriyle asma ağaçları dikmiş ve Tarla ekmiş, ekin biçmiştir. Kendisini takvaya adamıştır adeta. Sürekli oruç tutup namaz kılmıştır. 48 yaşında Hacca gitmiştir. 

İsmail Fakirullah Hazretleri ve Türbesi Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ.

                             4- Saat Kulesi                                 

Saat Kulesi, Siirt il merkezinde Hükümet caddesi üzerinde bulunur. Çoğu ilde benzer saat kuleleri bulunmaktadır. Bu saat kuleleri geçmişte çok fazla rağbet görse de günümüzde sadece görsel güzelliği ile ilgi görmektedir.

Saat Kulesi Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

                          5- Tillo Işık Hadisesi                               

Siirt iline sadece 10 km uzaklıkta bulunan Tillo ilçemiz tarihine bakıldığı zaman çok eskilere dayanmaktadır. Birçok medeniyete sahipliği yapmıştır. Ülkemizin önemli evliyaları bu ilçede yetişmiştir. Birçok evliyanın türbesi bulunmaktadır.  M.Ö 2000 yılından itibaren Babil ve Asurlar bu bölge de hakimiyetlerini sürdürmüşlerdir. Çaldıran Seferi sırasında Yavuz Sultan Selim’in büyük çabaları sonrasında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Işık Hadisesi Olayı Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ..

         6-Tillo Kalesi ve Cam Seyir Terası          

Tillo Kalesi ve Cam Terası Siirt ilinin Tillo ilçesi sınırında yer almaktadır. Tillo ilçesine bağlı Taşbalta Köyün sınırlarında bulunur. Tillo kalesi ve Cam Terası, Tillo Kaymakamlığı, Tillo Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA)’nın ortaklaşa inşa edip 2016 yıllında hizmete açılmıştır.

Tillo Kalesi ve Cam Terası Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ..

                7-Botan Vadisi – Botan Çayı                   

Botan Vadisi, Güneydoğu Torosların Van Güneyi Dağları’nın Nordüz Platosu’nu batıdan kuşatan Siirt-Hakkâri ve Siirt-Van sınırlarını oluşturan yüksek dağlardan kaynağını alıp Siirt şehrinin 20 km güneydoğusunda Dicle Nehri’ne karışan Botan Çayı’nın oluşturduğu vadidir.

Botan Vadisi – Botan Çayı Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ..

                                8-Derzin Kalesi                           

Derzin Kalesi, Siirt ilinin Baykan ilçesine bağlı Adakale Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Kalenin yapıldığı tarih ile ilgili herhangi bir yıl yoktur. Fakat yapı incelendiğinde  özellikleri ve yapım tekniği, kalenin Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir.

Derzin Kalesi Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ..

                    9-Delikli Taş & Rasıl Hacar                    

Siirt ilinin 4 km güneydoğusunda Eruh Yolu üzerinde bulunan muhteşem Botan çayı manzaralı doğa harikasıdır. Bu yerin bir diğer adı Rasıl Hacar Kanyonu’dur. Ortası delinmiş bir kayadan yaklaşık 400 metre yükseklikten muhteşem Botan vadisi ve çayı manzaralı bir doğa harikasıdır.  Yeni yatırımlarla mesire alanı haline getirilen ve keşfe açılan tabiat harikası yer Yamaç paraşütü, doğa sporcuları ve fotoğrafçılar tarafından hergeçen gün ilgi görmektedir.

Delikli Taş-Rasıl Hacar Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ..

               10- Şeyhul Hazin Hazretleri                     

Şeyhü’l-Hazîn olarak anılan bu büyük evliya, 1816 yılında Siirt ilinin Fersaf köyünde doğmuştur. Babasının adı Kâdirî şeyhi Molla Musa Efendi, Annesinin adı ise Fatıma Hatun’durŞeyhul Hazin Hazretleri, Şeyh Muhammed el-Fersâfî unvanıyla da bilinmektedir.

                               Siirt’te Ne Yenir?                        

Geçmişten günümüze bulunduğu konum itibariyle önemli bir noktada bulunan Siirt, Özellikle yemek konusunda da önemli bir yere sahiptir. Şimdi sizlere Siirt’e Geldiğinizde Ne yemeliyiz? Sorusuna cevaplar vereceğiz.

Büryan Kebabı: Siirt dendiği zaman ilk akla gelen lezzettir. Kuyu içerisinde pişirilen et sabah erken saatten itibaren yiyebilirsiniz. Pide üzerinde servis ediliyor ve Kemikli ve Sade et olarak sunum yapılıyor. Çok güzel oluyor, tavsiye ederiz.

Perde Pilavı: Tavuk etiyle pişirilen bu pilav, baharat ve badem eklenerek hamur kaplı tencerenin içine doldurulur. Daha sonra, ateşin üzerinde  Piştikten sonra tencereye ters çevrilerek sunuma hazırlanıyor. Harika bir lezzettir.

Kitel : İnce bulgur anlamına gelen bu köfte, Halk arasında İçli köfte olarakta bilinmektedir.

Bumbar Dolması: Önceden temizlenip kurutulmuş ince bağırsağa pirinç, karabiber, maydonoz, ve kıyma doldurularak servis edilir.

İsmeket: Bulgurdan yapılan köfte çeşitidir..

Gebole:  Siirt yöresine özgü bir tatlıdır.

Varak kek: Siirt yöresine ait bir tür tatlıdır.

                             Siirt’ten Ne alınır?                          

Siirt Fıstığı, Yöresel Peynirleri, Bıttım Sabunu, Pervari ilçesinin Balı, Cevizi, Şehir Merkezindeki Tiftik Keçisinin yününden yapılan ip ile örülen duvar süsleri, seccadeler alabilirsiniz. Ayrıca Bakırdan yapılmış işlemeli Cezve, ibrik, Güğüm ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Siirt’te Konaklama?

2019 yılını baz aldığımızda Siirt ilinin nüfusu 330.000 olarak söylersek, Gerek 5 yıldızlı-4 Yıldızlı oteller, Gerekse Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait misafirhaneleri göz önüne aldığınızda Konaklama konusunda bir çok seçenek karşımıza çıkıyor.

Siirt’te Bulunan Kamu Misafirhaneleri;

Öğretmen Evi Tel: 0484 223 12 54-223 39 07

Polis Evi Tel: 0484 223 70 83

İl Özel İdaresi Misafirhanesi  Tel : 0 484 223 23 49

                               Siirt’e Nasıl Gidilir?                         

Batman-Bitlis-Van-Şırnak arasında bulunan Siirt iline Hava-Kara ve Demir Yoluyla birçok alternatif bulunuyor. Özellikle son yıllarda Güney Kurtalan Ekspresi Treninin yoğun ilgi görmesiyle Kurtalana gelen yolcular, Siirt’e gelip gezmekteler. Birçok otobüs firmasınında seferleri Ankara –İstanbul’a direk gitmektedir. Siirt’te Bulunan Havalimanı’da gelmek için tercih edilecek ulaşım araçlarındandır.

Güney-Kurtlan Ekspresi Bilet Alma Yolları İçin TIKLAYINIZ…

Güney Kurtalan Ekspresi Gezimiz Hakkında Tavsiyeler için TIKLAYINIZ..

Siirt İlinin Bazı İllere Uzaklığı;

  • Siirt-Batman arası 87 km ve 1 saat, 15 dakika,
  • Siirt-Bitlis arası 97 km ve 1 saat, 23 dakika,
  • Siirt-Şırnak arası 97 km ve 1 saat, 23 dakika,
  • Siirt-Muş arası 180 km ve 2 saat, 34 dakika,
  • Siirt-Diyarbakır arası 187 km ve 2 saat, 40 dakika,
  • Siirt-Mardin arası 230 km ve 3 saat, 17 dakika,
  • Siirt-Van arası 265 km ve 3 saat, 47 dakika Uzaklıktadır.

Siirt’te Gezilecek En iyi 10 Yer

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.