Sinop Tarihi Cezaevi Nerede Nasıl Gidilir – Ziyaret Saatleri  – Giriş Ücreti 2024

Sinop Tarihi Cezaevi Nerede Nasıl Gidilir – Ziyaret Saatleri  – Giriş Ücreti 2024

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Sinop Tarihi Cezaevi Nerede Nasıl Gidilir – Ziyaret Saatleri  – Giriş Ücreti hakkında bilgiler vereceğiz.

Sinop Tarihi Cezaevi

Sinop İlinin Merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze bağlı Kaleyazısı Mahallesi, Cumhuriyet Caddesinde bulunmaktadır.

Sinop’un 1214 yılında Anadolu Selçukluları tarafından fethedilmesinden sonra, Sultan İzzeddin Keykavus’un emriyle bir iç kale yaptırılmıştır. Bu iç kale, Sinop Kalesi’nin batı cephesinde, batı surlarına paralel kuzey-güney yönünde uzanan bir sur bedeni yapılarak oluşturulmuştur. Surlar inşa edilirken Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait pek çok mimari parça (sütun, sütun başlığı, kitabe vb.) devşirme malzeme olarak kullanılmıştır. İç kalede 11 adet burç bulunmaktadır. Denize hakim güney bedendeki sur duvarları 18 metre, burçlar ise 22 metre yüksekliktedir. İç kale, yapılışından itibaren aynı zamanda tersane olarak kullanılmıştır. Tersaneye ait iki büyük kemer sonradan kapatılmış olsa da, güney bedende hala görülebilir durumdadır.

Selçuklu Dönemi’nden itibaren uzun süre tersane olarak kullanılan iç kalenin burçları, 1560 yılından itibaren zindan olarak da kullanılmaya başlanmıştır. İç kale içindeki cezaevi, 1882 yılında Mutasarrıf Veysel Paşa zamanında yaptırılmıştır. Tarihi cezaevi kuzey-güney konumlu, U planlı bir yapıdır ve kesme taştan yapılmıştır. Her bölümü yüksek avlu duvarları ile birbirinden ayrılmış üç kısımdan oluşmaktadır.

Birinci (kuzey) ve ikinci (orta) kısımlar 2 katlı, üçüncü (güney) kısım zemin +2 katlıdır. Yapıda 28 koğuş bulunmaktadır. İç kale içerisinde ek olarak, cezaevi binasının güneydoğu cephesinde bulunan bölümde cezaevi ile aynı tarihte yapılmış olan bir hamam, cezaevinin kuzey cephesinde kalan bölümde 1939 yılında yapılan Çocuk Islahevi ve iç kale surlarının doğu cephesine bitişik olan iş atölyeleri bulunmaktadır. Burada yatanlar arasında ilk akla gelen Sabahattin Ali olsa da; Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Kerim Korcan, Eşber Yağmurdereli, Burhan Felek, Osman Deniz, Osman Cemal Kaygılı, Zekeriya Sertel ve Refi Cevat gibi isimler de unutulmamalı.

1996 yılında tamamen boşaltılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen cezaevi, 2000 yılından itibaren ziyarete açılmıştır. Cezaevinin restorasyonunun yapılması ve bir kültür kompleksi haline dönüştürülmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Sinop Tarihi Cezaevi Ziyaret Saatleri

Açılış Saati: 08:00

Kapanış Saati: 17:00

Gişe Kapanış Saati: 16:30

Her gün açık konumdadır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;

Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

Tel: 03682613023

Sinop Tarihi Cezaevi Giriş Ücreti 2024

Müze Kart İle Giriş ÜCRETSİZDİR.

Müze Kart olmayanlar için Giriş Ücreti 200 TL(6 Euro) ’dir.

Müze kart sahipleri yılda 2 defa ücretsiz giriş yapabilir,

Müze kart plus sahipleri yıl için de sınırsız giriş yapabilirler.

Sinop Tarihi Cezaevi Nerede?

Sinop İlinin Merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze bağlı Kaleyazısı Mahallesi, Cumhuriyet Caddesinde bulunmaktadır.

Sinop Tarihi Cezaevi Nasıl Gidilir?

Buraya toplu taşıma ya da hususi aracınız ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Sinop merkezine gelmeniz yeterlidir. Merkeze çok yakın olmasından dolayı yürüyerek ulaşmanız mümkündür.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.