Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer – Sinop Gezi Rehberi
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer – Sinop Gezi Rehberi Doğal ve Tarihi Güzellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
1) Sinop Tarihi Cezaevi
Sinop İlinin Merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze bağlı Kaleyazısı Mahallesi, Cumhuriyet Caddesinde bulunmaktadır.
Sinop’un 1214 yılında Anadolu Selçukluları tarafından fethedilmesinden sonra, Sultan İzzeddin Keykavus’un emriyle bir iç kale yaptırılmıştır. Bu iç kale, Sinop Kalesi’nin batı cephesinde, batı surlarına paralel kuzey-güney yönünde uzanan bir sur bedeni yapılarak oluşturulmuştur. Surlar inşa edilirken Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait pek çok mimari parça (sütun, sütun başlığı, kitabe vb.) devşirme malzeme olarak kullanılmıştır. İç kalede 11 adet burç bulunmaktadır. Denize hakim güney bedendeki sur duvarları 18 metre, burçlar ise 22 metre yüksekliktedir. İç kale, yapılışından itibaren aynı zamanda tersane olarak kullanılmıştır. Tersaneye ait iki büyük kemer sonradan kapatılmış olsa da, güney bedende hala görülebilir durumdadır.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Selçuklu Dönemi’nden itibaren uzun süre tersane olarak kullanılan iç kalenin burçları, 1560 yılından itibaren zindan olarak da kullanılmaya başlanmıştır. İç kale içindeki cezaevi, 1882 yılında Mutasarrıf Veysel Paşa zamanında yaptırılmıştır. Tarihi cezaevi kuzey-güney konumlu, U planlı bir yapıdır ve kesme taştan yapılmıştır. Her bölümü yüksek avlu duvarları ile birbirinden ayrılmış üç kısımdan oluşmaktadır.
Birinci (kuzey) ve ikinci (orta) kısımlar 2 katlı, üçüncü (güney) kısım zemin +2 katlıdır. Yapıda 28 koğuş bulunmaktadır. İç kale içerisinde ek olarak, cezaevi binasının güneydoğu cephesinde bulunan bölümde cezaevi ile aynı tarihte yapılmış olan bir hamam, cezaevinin kuzey cephesinde kalan bölümde 1939 yılında yapılan Çocuk Islahevi ve iç kale surlarının doğu cephesine bitişik olan iş atölyeleri bulunmaktadır. Burada yatanlar arasında ilk akla gelen Sabahattin Ali olsa da; Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Kerim Korcan, Eşber Yağmurdereli, Burhan Felek, Osman Deniz, Osman Cemal Kaygılı, Zekeriya Sertel ve Refi Cevat gibi isimler de unutulmamalı. Sinop Tarihi Cezaevi Nerede Nasıl Gidilir – Ziyaret Saatleri – Giriş Ücreti 2024
2) Sinop Arkeoloji Müzesi
Sinop İlinin Merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze bağlı İncedayı Mahallesi, Okullar Caddesinde bulunmaktadır.
Sinop’ta müzecilik faaliyetleri ilk kez 1921 yılında başladı. Şehrin batısındaki nekropolünden ve şehir içindeki temel hafriyatlarından çıkan eserler, başlangıçta Mekteb-i İdadi’de muhafaza edilmeye başlandı. Eser miktarının artması üzerine, 1932 yılında Selçuklu Veziri Müinüddün Pervane tarafından 1262 yılında yaptırılan Pervane Medresesi’ne taşındı ve burada ilk müzenin temeli atıldı.
Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürü Hikmet Gürçay’ın çabalarıyla Sinop Belediyesi’nden temin edilen arsa üzerine yeni müze binası inşa edildi ve 1970 yılında hizmete açıldı. Müze, 2001 yılında yapılan onarım ve yeni teşhir düzenlemeleriyle 2006 yılında tekrar ziyarete açıldı.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Teşhir Salonları
Koridor
Bu alanda, sol cephede yüksek bir podium üzerinde heykel başları ve heykeller sergilenmektedir. Burada ayrıca, Sinope ve Karadeniz Ereğlisi arasında M.Ö. 4. yüzyılda yapılan bir antlaşmayı içeren taş kitabe bulunmaktadır.
Sinop Arkeoloji Müzesi Nerede Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri 2024
3) İnceburun Feneri
Sinop İlinin Merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze bağlı Sarıkum Mevkiinde bulunmaktadır. Sinop merkezine 20 kilometre uzaklıkta, Ayancık yolu üzerinde yer almaktadır
Türkiye’nin en kuzey noktası olan İnceburun Yarımadası, sarp kayaların üzerinde yükselen bembeyaz deniz feneriyle ünlüdür. Karadeniz’e hâkim bir konumda 1863 yılında inşa edilen, 12 metre yüksekliğindeki İnceburun Feneri, muhteşem manzarasıyla doğa severlerin ve fotoğrafçıların Sinop’ta mutlaka uğradığı yerlerden biridir. Yerden 9 metre, denizden ise 26 metre yüksekliğe sahiptir.
Deniz fenerinin bulunduğu bölge güzel manzarası temiz havası ve kartpostallık görüntüsü ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Fener çevresinde kamp yapmak isteyen kamp tutkunları kış mevsimi ve Sonbahar sert geçtiği için yaz ve ihbarı tercih etmektedir.
Akliman Mesire Alanı’na oldukça yakın olan İnceburun Feneri Arkasındaki çam ormanlarında piknik yapma imkânı sunan fener, benzersiz gün doğumu ve gün batımı manzaralarının yanı sıra panoramik Karadeniz manzaraları sunduğu için yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İnceburun Feneri Nerede Nasıl Gidilir – Sinop 2024
4) Sinop Akgöl ve Akgöl Yaylası
Sinop ilinin Ayancık ilçesinin güneyinde yer alan bu yer, 1200 metre yükseklikte bulunmaktadır. Göl, çevresindeki sık köknar ormanları içinde akan iki çayın birleşerek meydana getirdiği bir göldür. Akgöl, yapay bir göl. Köprünün altında, Akgöl’ün su dolmasını sağlayan setleri görebilirsiniz.
Akgöl Yaylası Hakkında Bilgiler
Akgöl, ortalama 3 dönümlük bir alanı kaplayan, iki çayın birleştirerek oluşturduğu yapay bir göldür. Sinop halkı için günübirlik gelinebilecek olan göl etrafındaki piknik alanlarıyla, Ormanıyla, Bakir yapısıyla görülmeye değerdir. Göl, Tertemiz havası ve kuş cıvıltıları ile sizleri bekliyor.
Akgöl, Bakanlar Kurulu’nun kararı ile 1991 yılında Sinop Akgöl ismi Akgöl Yaylası adı ile değiştirilmiş ve bir turizm merkezi noktası ilan edilmiştir.
Göl etrafında bolca mesire alanı vardır. Piknik ve mangal yapmak için ızgara ve piknik alanları mevcuttur. Gölün etrafında bulunan yürüyüş parkuru var burada güzel vakit geçirebilirsiniz. Bu gölde dolaşırken akılları Bolu da bulunan gölcük geliyor, hemen hemen aynı diyebiliriz. Tek farkı Sinop- Akgöl’ün daha bakir bir yer olmasıdır.

Sinop Akgöl ve Akgöl Yaylası
Akgöl çadır kampı yapmak için de ideal bir yer. Orman işletmeleri tesisinin yan tarafında veya Ormanın iç taraflarına da kurabilirsiniz, Akgöl’ün kenarında kalan yol harici noktaların da her yere kurabilirsiniz.
Gölün yanında Orman İşletme Müdürlüğüne ait bir tesis bulunduğunu hatırlatmakta da fayda var. Tesisin yanında kullanabileceğiniz bir tuvalet bulunuyor. Sinop Akgöl ve Akgöl Yaylası Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024
5) Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı
Tatlıca Takım Şelaleleri, diye tabir edilen sıralı şelaleler, Sinop ilinin Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca köyü yakınlarındaki sıra şelalelerdir.
Toplamda irili ufaklı 28 ayrı şelale barındırmaktadır. Bu şelaleler, Erfelek’e yaklaşık 10, Sinop’a ise 45 km uzaklıktadır.
Şelalenin İsmi Sinop ‘un Erfelek ilçesinden gelmektedir. Diğer isimlerinin geldiği yerse Tatlıca Köyü yakınında olmasından dolayı oradan gelmektedir.
Şelale Nasıl Keşfedildi derseniz, 1997 yılında Erfelek Barajı’nın yapımın da açılan yollar sonrasında Devlet Su İşleri ekipleri tarafından keşfedilen Şelale görenleri şaşkına çevirmektedir.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Kaynak suları, yağmur suları ve eriyen karların suları Şelalenin kaynağını oluşturmaktadır. Şelalenin Suyunun düştüğü bazı yerlerde birçok gölet oluşmuştur. Yerli halk ve ziyaretçiler serinlemek amacıyla göletlere girebiliyorlar. İlkbahar ayında kar suları ve yağan yağmur sularından dolayı şelaleler daha güzel gözükmektedir. Şelalelerin en tepesinde de bir kafe hizmeti veren mekân bulunmaktadır. Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024
6) Sinop Tarihi Paşa Tabyaları
Sinop Bozburun Yarımadasının doğusunda Karakum yolu üzerinde bulunuyor. Bu Tabyalar, 19.yüzyılda Osmanlı – Rus Savaşında Rus Donanmalarının denizden gelebilecek saldırılara ve verebileceği tehlikelere karşı Liman ve Tersanenin emniyetin sağlamak ve limanda bulunan gemileri korumak amacıyla yapılmıştır.
Paşa Tabyalarının Önemi
Dünya Genelinde bulunan Tabyalar sıralamasında Venedik Tabyalarından sonra Dünyada 2. En değerli Tabyası olarak bilinmektedir.
Tarihi Paşa Tabyaları Mimari Özellikleri
Tabyalar Yapıldığı Döneminde bölgenin jeolojik yapısında dolayı sert volkanik kayadan yapılmıştır. Yapılış itibari ile Hilal Tabya türüne girmektedir.Kuş bakışı bakıldığında ise yarım ay şeklinde gözükmektedir.
Tabyalar inşa edilirken çok büyük bir çukur kazılmış, bunun sebebini soranlara tabyanın daha sağlam ve güvenli olması için bu işlemin yapıldığı söylenirmiş..
Paşa Tabyaları, 11 top yatağı, cephanelik ve mahzenlerden oluşmaktadır. alt bölümünde, cephanelik ve koğuş olarak kullanılan büyük mekanlar ve sığınaklar vardır. Bu sığınaklar yeraltı geçitleri ile birbirine bağlanmışlardır.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Tabyalarda bulunan topların Menzilleri 600 ile 900 metre arasındadır. Bu toplar, Sinop Şehitler Çeşmesi’nin bulunduğu tersaneler de dökülmüştür. Yıllar sonra yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında toplar çıkartılmış ve günümüzde ve Sinop Arkeoloji Müzesinde sergilenmeye başlamıştır. Sinop Tarihi Paşa Tabyaları Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024
7) Sinop Etnografya Müzesi
Sinop ilinin 18.yüzyıla ait eseri olan bu konak (Sinop’un ileri gelenlerinden Aslan Torunlar ailesine 1979 yılında Kültür Bakanlığına bağışından sonra yapılan tadilat çalışmaları sonrası Sinop yöresine ait geleneksel yaşayışı, konak düzenini ve el sanatlarının sergilendiği bir müzedir.
Etnoğrafya Müzesi Bölümleri
3 Katlı Müze Binasına bakımlı güzel bir bahçeden geçerek giriyorsunuz. Temel zemin katı, Moloz taştan Ana Katları Ahşaptan inşa edilmiş bu yapı görünüş itibari ile hayranlık yaratıyor.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Zemin Katında; Sinop evlerinin sergilendiği galeri kısmı, mutfak bölümü ve köy odası bulunuyor.
1.Katında, Yöreye ait Takılar, Kılıç, Dokuma Tezgahları sergilenmektedir.
2.Katında, Klasik Konak yaşantısından, giydikleri kıyafetlerden, halılara, kilimlere, yataklara ve ahşap dolaplara kadar birçok şey sergileniyor.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Bahçe ‘de ise, Genelde Taş ve Mermer eserler, Heykeller, Pitoslar, Mpzaikler yer almaktadır. Ayrıca, Aynalı Kadın türbesi, güney ve batı cephesinde İslami mezar taşlardan bir nevi mezarlık canlandırılmıştır. Sinop Etnografya Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saati 2024
8) Sinop Kalesi
Sinop Kalesi, Sinop kentinin bulunduğu yarımada üzerinde kurulu kaledir. Kalenin duvarları 2.050 metre uzunluğu, 25 metre yüksekliği, 3 metre genişliğindedir. İki ana giriş kapısı vardır. Kale duvarı şehri çevrelemektedir Yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte M.Ö 7 yy kenti korumak amacıyla yapıldığı tahmin edilmektedir. Bazı kaynaklar kalenin yapımını Hititlere kadar dayandırmaktadır. MÖ 72 yılında da Pontus Kralı IV. Mithridates Sinop’ta mabet, tiyatro, gimnasium ve saray yaptırmış, şehrin çevresini de surlarla çevirmiştir.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Sinop Kalesi, Selçuklular, İsfendiyaroğulları ve Osmanlılar tarafından da 1451’de onarılmıştır. Ayrıca bu dönemlerde eklerle genişletilmiştir. Onarım kitabeleri kalede bulunmaktadır. Bu kitabelerde surları yaptıran kumandanların isimleri yazılıdır. Selçuklular limanı kontrol amacıyla kaleye bir iç kale eklemişler, burç ve kulelerle de daha güçlendirmişlerdir. Kalenin burçlarını Selçuklu Sultanı I.İzzettin Keykavus 1215-1218 yıllarında yaptırmıştır.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Evliya Çelebinin Seyahatnamesine göre kalenin Kumkapı, Tersanekapı, Yenice Kapısı, Tabakhane Kapısı, Lonca Kapısı ve Deniz Kapısı olarak 6 giriş kapısı bulunsa da günümüzde yalnızca Kumkapı ve Lonca Kapısı’na erişilebilmiştir. Kalenin yapımında ise tuğla taş, moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Sinop Kalesi, 2013 yılında UNESCO tarafından Geçici Miras Listesi’ne alınmıştır. Sinop Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri
9) Hamsilos Tabiat Parkı
Sinop il Merkezine bağlı Dibekli köyü sınırları içerisinde bulunur. Türkiye’nin en kuzey noktası olan İnceburun’a ise yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Sinop il sınırları içerisinde bulunan bir koydur. Hamsilos Koyu Buzul aşındırması sonucu oluşmuştur. Dünya’da kendiliğinden oluşan tek koy olma özelliğini taşımaktadır. Koyun şekli fil kafasına benzetilmektedir.
Hamsilos Koyu Hakkında Bilgiler
Buzul Aşındırması sonucu kendiliğinden oluşan tek koy olma özelliğinden dolayı bölge, Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Hamsilos Koyunun bir başka özelliği ise, Türkiye’nin tek fiyordu olma özelliğidir. Aslında bir fiyort değil bir deniz girintisi de diyebiliriz. Ama fiyorttan çok daha güzel olduğu da bir gerçektir.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Deniz burada bir menderes gibi kıvrıla kıvrıla kara parçasının içine doğru girerken ilginç bir görüntü sergilemektedir.
Koyun asıl adı Hamsolos’tur ama halk tarafından Hamsilos olarak anılmaktadır. Sinop’un da en güzel alanlarından biridir. Sinop’ta yaşayanların genelde mesire alanı olarak kullandığı koy, fırtınalı havalarda balıkçılara korunaklı liman işlevi de görmektedir.
Koyun, Fil kafasını andıran bir görüntüsü vardır. Bu özelliğindin dolayı Geçmiş de savaş gemilerinin gizlendiği ve günümüzde ise balıkçıların Rüzgârlı ve fırtınalı havalarda korundukları yerdir. Hamsilos Tabiat Parkı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024
10) Boyabat Kalesi
Boyabat Kalesi, Sinop ilinin Boyabat ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Boyabat ilçesine bağlı Gökdere Mahallesinde bulunur.
Sinop ili birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İşte günümüze kadar ulaşan eserlerden biri de ilçenin ismini alan Boyabat Kalesidir. Kalenin görünen kısmının güzelliğinden başka kalenin altında yer alan bir yeraltı şehri bulunmaktadır. Çok sayıda merdivenlerin olduğu bu yeraltı tünelleri aşağıda bulunan çaya kadar inmenizi sağlıyor. Boyabat Kalesi’ni bu kadar gizemli yapan ve ilgi çeken şey yeraltındaki tünelleridir. Kaleye ulaşmak için yaklaşık 250 basamak kullanılır.
Bugünkü durumu ile sur ve burçları ile yapım malzemesi, Osmanlı kalesi olduğunu açıkça ortaya koyar. Ancak kalenin temelleri daha önceden atılmıştır. Bu nedenle kaleyi, eski ve yeni kale olarak iki bölümde incelemek mümkündür.
Eski kalenin temelleri MÖ 6’ncı yüzyılın başlarında Paflagonyalılar zamanında yapılmıştır. Kalenin eski temellerinde, kale iç duvarlarının bir kısmında Roma ve Bizans eserlerine rastlamak mümkündür. Yeni kalenin bugünkü halinin Osmanoğulları zamanında yaptırıldığı kesindir. Ancak kalenin bir kitabesine rastlanılmaması yüzünden yapılış tarihi bilinmemektedir.

Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Sinop’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.


Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.