Şirince Nerede – Nasıl Gidilir – Şirince Gezilecek Yerler – MUĞLA
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Şirince Nerede – Nasıl Gidilir – Şirince’nin Tarihi, Mimarisi, Evleri, Camileri ve Doğal Güzellikleri Hakkında Bilgiler vermeye çalışacağız.
Şirince Köyünün Tarihçesi
Ülkemizde gezilecek en güzel turistik mekânlardan birisi olan Şirince köyü İzmir ilimizin Selçuk ilçesine bağlı bir bölgede bulunmaktadır. Buranın tarihi oldukça eskidir ve M.S. 5. Yüzyıla kadar dayanmaktadır.
1910 yılına kadar huzur içinde yaşayan Şirinceliler, Yunanistan’dan sürülmüş göçebelerin kışkırtmalarıyla hareketlenmeye başlamış, Balkan savaşı sırasında Osmanlı Devletine karşı zaman zaman direnişte bulunmuşlar. Kurtuluş savaşında Yunanistan tarafında yer alan bazı Şirinceliler Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla Yunanistan’a kaçmıştır.
Köyde kalan birkaç yaşlı dışında da yapılan mübadele ile Şirinceliler Yunanistan’a yerleştirilmiştir. Cumhuriyet yıllarında İzmir Valisi olan Kazım Divrik Paşa’nın buraya yaptığı ziyareti sırasında böyle güzel bir yer Çirkince olamaz; olsa olsa Şirince olur.” demesiyle Çirkince Şirince olmuştur.
Şirince küçük bir yer olmasına karşın oldukça güzel mimari yapılara sahiptir. Özellikle bulunduğu alanın bir dağın tepesinde olması ziyaretçilerine çok farklı ve güzel bir turistik deneyim sunmaktadır. Buraya gelen ziyaretçiler yerli birçok halkın da sağlamış olduğu pansiyon olanakları sayesinde de bir konaklama imkânı bulabilmektedirler.
Maya Takvimi’ne göre kıyametin kopacağı 21 Aralık 2012 tarihinde Fransa’nın Bugarach köyü ile birlikte Dünya’da kıyametten etkilenmeyecek iki yerden biri olarak duyurulan Şirince Köyü, bu öyküyle yalnız Türkiye’nin değil dünyanın da gündeminde yer aldı.
Ayrıca yine isteğe bağlı olarak uygun otel hizmetlerinden yararlanmak da mümkün olabiliyor. Şirince köyünün meydanında yer alan çarşı gün içinde oldukça fazla insanın bulunduğu bir yer haline geliyor. Çünkü burada bölge halkının yaptıkları birbirinden güzel el yapımı eşyalar ziyaretçilere sunuluyor.
Bu alanda hediyelik eşyalardan organik olarak üretilen sebze ve meyvelere ve hatta zeytinyağlarına kadar çok çeşitli ürünler yer alıyor. Şirince köyü özellikle şarap üretimiyle ön plana çıkan bir bölge olarak tanınmaktadır. Burada birçok meyve özünden üretilen ev yapımı şaraplar insanların beğenisine sunuluyor.
Şirince’de Gezilecek Yerler
Şirince gezilebilecek birçok turistik mekâna da ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında Taş Mektep eski Rum okullarından biri olarak bilinmektedir. Önceleri restoran olan bu yer daha sonra ise bir tarih müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. İçerisinde birbirinden ilginç fotoğraf ve eşyalara rastlamak mümkündür. Yine ziyaret edilecek güzel yerlerden biri olan matematik köyü Şirince köyüne yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunmaktadır.
1) Şirince St. Jean (John) Baptist Kilisesi
Çeşmeli bir avlu içerisinde bulunan kilisede bulunan yazıtta, ‘Peygamber ve Vaftizci Yahya Kilisesi, Helliopolisin kutsal rahibenin emri ile Siphnoslu Kallinikos lütfuyla çok sevdiği tanrısı için yapılmıştır.
Buradaki ve çevredeki dindar Hristiyanların çok değerli yardımlarıyla yapılmıştır’ yazıyor. Kilisenin giriş kapısının önünde, ortasında Meryem Ana heykeli bulunan küçük havuz ziyaretçiler tarafından dilek havuzuna dönüştürülmüştür.
Akdeniz iklimi yaşayan İzmir’in bu güzel köyüne kış ya da yaz aylarında da gitmek tercih edilebilir. Kışları biraz yağışlı olmasının yanı sıra ılık bir havası da olmaktadır. Yazın ise bu bölge sıcaktır ancak kalınabilecek serin ortamlar bulunabilir.
2) Taş Mektep
Taş Mektep Artemis Restaurant & Şarapevi’nin hizmet verdiği tarihi okul binasının bir kısmında yer almaktadır. Şirince Taş Mektep Müzesi olarak da bilinmektedir. Bu müze haftanın 7 günü hizmet vermektedir. Müzede Tanzimattan Cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı’nın eğitimdeki yenileşme sürecini ve Cumhuriyet dönemi eğitim sistemini taşıyan belge ve fotoğrafları inceleme şansına sahipsiniz.
Taş Mektep İzmir’de bulunan eğitim şirketi Homer tarafından 1906 yılında kurulmuş. Boyutu nedeniyle ‘Büyük Okul’ olarak adlandırılmıştır. Bu yapı 1921-1922 eğitim-öğretim dönemine kadar Rum okulu olarak hizmet vermiş. Mübadeleden sonra 1990’lı yılların başına kadar Türk çocuklarına eğitim verilen okul, 1996’dan bu yana Şirince Artemis Restaurant olarak faaliyet göstermektedir.
3) Nişanyan Evleri
Şirince Köyüne Nasıl Gidilir?
Selçuk ilçesinden minibüslere binerek Şirince’ye direk gelebilirsiniz. Ancak minibüslerin saatlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü akşam saat 8’den sonra minibüsler çalışmıyor. Minibüsü kaçırmanız ya da ben keyfime göre gezip giderim derseniz geri dönüşü taksi ile yapabilirsiniz.
Şirince’ye ulaşmanın birçok yolu var. Bir diğer yol ise İZBAN istasyonlarından Tepeköy’e gelip, Tepeköy’den Selçuk yönüne aktarma yaparak Selçuk’tan minibüsle Şirince’ye geçebiliyorsunuz.
YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.