Şırnak’ta Gezilecek En İyi 10 Yer – Şırnak Gezi Rehberi
Sevgili Gezginler bu yazımızda sizlere Şırnak’ta Gezilecek En İyi 10 Yer – Şırnak ilinin Tarihi – Mimarisi – Camileri, Şelaleri, Müzeleri ve Doğal Güzellikleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Şırnak Hakkında Kısa Bilgi
Şırnak ili Ülkemizin Güneyinde Suriye ve Irak Ülkelerine sınır konumundadır. Şırnak ilinde Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi, Uludere ilçeleri bulunuyor. İsminin Şehr-i Nuh’tan geldiği söylenir. İl’de Hz. Nuh’a ait bir Türbe’de bulunuyor.
Bulunduğu konum itibari ile dağlık bir bölgede bulunması sebebiyle gezilecek yer olarak biraz kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz. Geçmişten günümüze birçok ev sahipliği yapması sebebiyle gezilecek Tarihi yerler bakımından birçok yeri söyleyebiliriz. Şimdi sizlere bu yerler hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
Şırnak’ta Gezilecek En İyi 10 Yer
1- Kırmızı Medrese
Cizre Beyliği döneminde II. Han Şeref Bey tarafından 14. Yy ’da yapılmıştır. İsmini yapımında kullanılan yöreye has Kırmızı tuğladan almıştır. Kırmızı medrese, Dönemin bölge âlimlerinin yetiştirildiği öğrenim kurumu olarak bilinmektedir.
2- Abdaliye Medresesi
1437 yılında yapılan bu medrese Emir Andal İbn Abdillah Seyfettin bohti tarafından yaptırılmıştır. Medrese içerisinde Mescit, Türbe ve Üç adet Mezar bulunuyor. Mezarlar, Abdaliye Medresesi’nin idare odalarının altındaki bodrum katında bulunmaktadır. Mezarlardan birisi Dillere destan aşk hikayesi bulunan Mem –u zin’e aittir.
3- Finik Kalesi
Güçlükonak ilçesine bağlı Dicle Nehri kenarında Düzova ve İdil Hendek Köyleri karşısında bulunuyor. Asur ve Gudi’lere ait kabartma heykellerin bulunduğu Kale’nin gizli su merdivenleri görülmeye değerdir.
4- Cizre Kalesi
M.ö 4000 yıllarında Guti İmparatorluğu tarafından yapılmıştır. Kale, Şehrin Kuzeyinde Dicle Nehir kıyısındadır. 360 oda ve Üç katlı olarak yaptırılmıştır. Kale’nin üzerine Emir Seyfettin İbn İzzetin Bey tarafından Seyfiye Medresesi yapılmıştır. Günümüzde sadece mihrabı gözükmektedir.
5- Kasrık Boğazı
Cizre – Şırnak Karayolu üzerinde bulunan önemli bir geçit özelliğini taşıyan bir yerdir. Bir boğaz özelliği taşıyan bu alan, Kızılsu Çayı ve Üzerindeki körü ile birlikte Manzarası ve Doğal Güzelliği ile gelen misafirlere görsel bir şov sunmaktadır.
6- Hz. Nuh Cami ve Türbesi
Tufan olayından bu yana insanlığın ikinci babası olarak kabul edilen Nuh Peygamber, Kendi adını camide yatmaktadır. Nuh Peygamber’in Türbesi Cami’nin hemen yanında bulunmaktadır.
7- Cudi Dağı
Silopi ilçe sınırları içerisinde bulunan Cudi Dağı, 2144 metre yükseklikte bulunmaktadır. Tufan’dan sonra Nuh’un Gemisi’nin indiği yer olduğuna inanılmaktadır. Sarp kayalık ve Karlı görüntüsü ile bilinen bu yerin eteklerinde Heştan Köyü bulunmaktadır. Bu Köy’ün önemi ise Nuh tarafından kurulduğu ve Heştan isminin ise seksenler anlamına geldiği söylenmektedir. Seksen sayısı (Nuhun Gemisindeki kişi sayısıdır)
8- Zümrüt Kaplıcası
Beytüşşebap ilçe sınırları içerisinde Ilıcak Köyü’nde bulunmaktadır. Her daim 39 derece olan bu kaplıca, Cilt, Böbrek ve Romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.
9- Cizre Ulu Cami
Ulu Cami, 639 Yılında İslamın kabul edilmesiyle birlikte Cami’ye çevrilmiştir. 1160 yılında Cizre Beyi Baz Şah’ın oğlu Al Sencer tarafından yeniden yaptırılmıştır. 1156 da dört köşe yapılan minaresi 1945-1946 ve 1971 yıllarında 2 kez onarım görmüştür. Ulu Camisinin kapılarında bulunan Ebul-İz’in yaptırdığı ünlü ejder figürlerinden biri İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinde bulunmaktadır.
13. yüzyıla tarihlenen, eşsiz bir el işçiliğine sahip ahşap kapısının tunç kapı tokmağı üzerinde iki ejder ve ortasında bir aslan başının bulunduğu bir kompozisyon görülmektedir.
10- Cehennem Deresi Kanyonu / İDİL
İdil ilçesinde bulunan bu doğal güzellik sizleri adeta Karadeniz ortamı sunmaktadır. Dünyanın En Uzun Kanyonları arasında sayılan Cehennem Deresi Kanyonunda hem kamp hem de piknik yapabilirsiniz. Berrak suyu ve yemyeşil doğası ile görülmeye değer güzelliktedir.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.