Sultan I. Ahmed Han Türbesi Nerede,Nasıl Gidilir,Sultanahmet/İSTANBUL

Sultan I. Ahmed Han Türbesi Nerede,Nasıl Gidilir,Sultanahmet/İSTANBUL

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Sultan I. Ahmed Han Türbesi Nerede – Nasıl Gidilir – Türbe’de yatan Meftunlar hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                  Sultan I. Ahmed Han Türbesi Nerede?          

Türbe, İstanbul İli Fatih ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. İstanbul’un Tarihi Alanı olan Sultanahmet Meydanında,  Ayasofya Caminin karşısında Sultanahmet Cami‘nin yanında bulunuyor.

       I. Ahmed Han Türbesi Hakkında Bilgiler       

14.Osmanlı Padişahı olan I. Ahmed, Sultan III. Mehmed ile Handan Sultan’ın Oğludur. Sancağa gitmeden tahta çıkan İlk Osmanlı Padişahı olan Sultan I. Ahmed, Osmanlı veraset sisteminde değişiklik yaparak Ekber ve Erşad sistemini getirmesi ile tarihe geçmiştir.

Sultanahmet Külliyesi içerisinde bulunan türbe vefatından sonra inşa edilmeye başlanmış olup 1619 yılında Sultan II: Osman tarafından tamamlanmıştır.

Sultan I. Ahmed’in oğulları olan 16. Osmanlı Padişahı Sultan II. Oman ve 17. Osmanlı Padişahı Sultan IV. Murad da bu türbeye defnedilmiştir. Babası gibi şiirler yazan Sultan II: Osman Farisi Mahlasını kullanmıştır. 1.Murad, 1635 yılında gerçekleşti,rdiği Bağdat ve Revan seferlerinden başarıyla dönmüş, seferlerin anısına sarayda köşk yaptırmıştır. Ayrıca Türbede IV. Murad için yazılmış bir kitabede bulunuyor.

Türbe’nin mimarisinden bahsedecek olursak; Dıştan Mermerle kaplı olan türbe, köşeleri pahlanmış bir kare plana sahip kubbeyle örtülüdür. Önünde Üç birimli revak bölümüm yer alan yapının kapısı kündekari tekniği ile yapılmış olup, fildişi, sedef vebağa kakmalala süslenmiştir.

seyyahdefteri.com

Türbe giriş kapısının tam karşısında yer alan yapının kapısının tam karşısında yer alan eyvanla batıya doğru genişletilmiştir. İç mekân üç sıra halinde düzenlenen pencerelerle aydınlatılmaktadır. Yapı içerisinde sıraltı tekniğinde bitkisel kompozisyonlu iznik çinileri ve kalem işi süslemeler göze çarpmaktadır.

Türbede 3 Padişah, I. Ahmed’in hanımı Mahpeyker Kösem Sultan ile birlikte Osmanlı Hanedanına mensup 36 kişi meftundur.

     I. Ahmed Han Türbesinde Meftun Şahsiyetler     

Rabia Sultan, Sultan IV. Murad Han, Sultan I: Ahmed Han, Mahpeyker Sultan Valide Sultna, Ayşe Sultan, Gevherhan Sultan, Şehzade Orhan, Fatma Sultan, Zahide Sultan, Zeynep Sultan, Şehzade MKustafa, II: Osman Han, Ubeyde Sultan, Safiye Sultan, Şehzade Osman, Şehzade Ahmed, Şehzade Beyazıd, Şehzade Mehmed, Şehzade Selim, Şehzade Numan, Şehzade Süleyman, Şehzade Hasan, Mahmud, Zeynep Sultan, Safiye sultan, Şehzade Hasan, Şehzade Mehmed,  Şehzade Orhan, Şehzade Ahmed, Şehzade Abdulhamid, Şehzade Mehmed, Hatice Sultan, Esma Sultan bulunuyor.

    Sultan I. Ahmed Han Türbesi’ne Nasıl Gidilir?    

Sultan Ahmed Türbesine Tarihi yarım ada içerisindedir. İstanbul’un hemen hemen her yerinden birçok farklı alternatifle gitmek mümkündür. Eminöünü ve Beyazıt Meydanına yakın olduğundan yürüyerek ulaşmak oldukça kolaydır.

                 Diğer Ulaşım yolları..              

En kolay yol, Bağcılar – Kabataş Tramvay Hattı’nı kullanarak gidebilirsiniz. T1 Tramway hattına binip Sultanahmet durağında inmeniz yeterli olacaktır.

         Anadolu Yakasından Gelecekler;        

Eminönü’ne geldikten sonra Marmaray  Sirkeci Tren İstasyonu önünden kalkan Kabataş  tramvayına binip Sultanahmet Durağında inerek rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Eminönü’nden yürüyerek gitmek isterseniz 10 dakikada gidebilirsiniz.

        Kadıköy ve Üsküdar’dan Gelecekler  

Üsküdar – Eminönü, Kadıköy – Eminönü vapuruyla Eminönü’ne geldikten sonra Marmaray  Sirkeci Tren İstasyonu önünden kalkan Kabataş  tramvayına binip Sultanahmet Durağında inerek rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Özel aracı ile gelmek isteyenler;

Tarihi Yarımada içinde sorun yaşayabilecekleri için araçlarını Eminönü’nde bırakıp, buradan yürüyerek ya da tramvaya binerek ulaşabilir.

Navigasyonla gelmek isterseniz altta bulunan haritayı kullanarak kolayca gelebilirsiniz.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.