Sümela Manastırı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti 2024, TRABZON

Sümela Manastırı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti 2024, TRABZON

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Sümela Manastırı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Manastırın Tarihi ve Ülkemiz açısından önemi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Manastır, Trabzon ilinin Maçka ilçesi sınırları içerisinde Altındere Köyünün sarp kayalıkları üzerine kurulmuştur. Manastır Trabzon merkeze yaklaşık olarak 47 km mesafede yer almaktadır. Maçka merkeze ise 19 km mesafededir.

Tarihi araştırmalara göre Manastırın yapılışı 13. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Halk arasında “Meryem Ana” ismiyle anılır. Bunun sebebi Manastırın Meryem Ana’ya atfen yapılmış olmasıdır.

İnanışa göre burayı Atina’lı Barnabas ile Sophronios adlı iki rahip yapmıştır. Trabzon Rum İmparatoru III. Alexios döneminde yapılan bu eserin yapımına katkı vermiştir. Daha sonra 3.Alexios ferman yayınlatarak, burasının zengin vakıflara bağlı bir Manastır olmasını emir vermiş. Bugün bu ferman veya emir, manastırın kapısında yer almaktadır. O fermanda ayrıca, 3.Alexios’un Manastırın kurucusu olduğu da yazmaktadır.

Sümela Manastırı

Sümela Manastırından bir görüntü…

Yaklaşık olarak 300 metre yüksekte sarp kayalıklar, ormanlar, mağaralar geleneğine uygun inşa edilmiştir.

Sümela ismi Nereden Geliyor…

Adını Siyah manasına olan melas kelimesinden almıştır.

Manastırın bulunduğu kayalıkların siyah renkte olması bu ismi almasında etkili olmuştur.

2 katı teras niteliğindeki 6 katlı Sümela Manastırı’na vadiden ulaşmak için 100 basamaklı dar bir merdiven kullanılmaktadır. Manastırın içinde yaklaşık 400 m alana yayılmış bir kilise bulunmaktadır. Rum Ortodoks Kilisesi olarak yapılsa da sonradan manastıra çevrilmiştir.

Manastır, öğrenci odaları, Ana Kilise, birkaç şapel, misafirhane, kütüphane ve kutsal yazmalardan oluşmaktadır. Sümela Manastırı içten ve dıştan fresklerle donatılmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in Manastır’ı almasının ardından buraya dokunulmayacağına dair bir ferman yayınlanmış. Ardından gelen tüm padişahlar ve Yavuz Sultan Selim de hediyelerle manastıra katkı sağlamışlardır.

                           Sümela Manastırı Efsanesi                    

İsa peygamberin 12 havarisinden biri olan Luka‘nın Meryem Ana‘yı ilk resmeden kişi olduğu söylenir. İşte bu resimlerden birini bir tahta parçası üzerine çizer Luka. Efsane de bu ya üzerinden yıllar geçer ve resim (ikona) elden ele dolaşıp bir sürü zorluk atlattıktan sonra Atina’ya ulaşır. İşte bu ikonaya hiç dokunulmadan uzun yıllar Atina’da kalır ve görenleri kendine hayran bırakır.

Çeşitli isimler verilir ikonaya, birileri Kara Meryem der, birileri Kara Melek, hatta Kara Madonna diyenlerde olur. İşte bu ünlü ikona gel zaman git zaman 4’üncü yüzyılda Atina’dan ayrılmak ister. İlahi güçler bu isteğe bir daha hiçbir yere ayrılmak istemeyeceği kadar güzel bir yere götürülme sözü ile karşılık verir ve melekler resmi Maçka dağlarına doğru uçurarak bir ağaç kovuğuna yerleştirirler.

İşte tam da o gün Maçka’dan kilometrelerce uzaktaki Barnabas ve Sophranios isimli iki keşiş rüyalarında Meryem Ana ‘yı görür. Meryem Ana keşişlerden Trabzona gitmelerini ve kovuktaki ikonanın olduğu bölgede kendi adına bir kilise yapmalarını ister. Keşişler bu rüyadan çok etkilenerek uzun ve zahmetli bir yola koyulurlar.

Ancak onlardan önce buradaki yerli halk resmi bulur, önce yakmaya çalışırlar resim yanmaz, parçalamak isterler parçalanmaz, dereye atıp başka yerlere gitmesini isterler dere resmi sürüklemez. Bu durumda daha fazla çabalamanın onlar için kötü bir sonuca sebep olabileceğini fark ederler ve resmi tekrar kovuğa yerleştirip bir daha dokunmazlar.

Bu arada İki keşişin aramaları sonuç verir ve ikonaya ulaşırlar. Ulaşır ulaşmaz da hemen işe koyulup ikonanın bulunduğu kovuğa önce bir kilise, sonrada büyük bir manastır yaparlar. Bu iki keşiş kendilerini yaptıkları şimdiki adıyla Sümela Manastırı ‘na adarlar ve aynı gün ölene kadar burada yaşarlar.

        Sümela Manastırı Giriş Ücreti 2024 Yılı     

Müze Kart Geçerlidir.

Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez,

Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Müze Kartı olmayanlar veya yabancılar için 877 TL’dir.

                         Manastır Ziyaret Saatleri                

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

                            Sümela Manastırı Nerede?                         

Manastır, Trabzon ilinin Maçka ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.  Maçka ilçesine bağlı Altındere Köyü içerisinde sarp kayalıklar üzerine kurulmuştur. Manastır Trabzon merkeze yaklaşık olarak 47 km mesafede yer almaktadır. Maçka merkeze ise 19 km mesafededir.

                    Sümela Manastırı’na Nasıl Gidilir?                   

Manastıra çıkmak için araçları ile gelenler veya tur ile gelenler, Belirli bir noktaya kadar gelip buradan RİNG araçları ile çıkabiliyor. Yani, bir noktaya kadar gelip buradan ÜCRETLİ RİNG araçlarına binmek zorundasınız. Araç girişi YASAKTIR.

Minibüs Transfer Ücreti; Gidiş – Geliş 60 TL (2024 Yılı Ağustos itibariyle) Otopark Ücreti 120 TL

Hususi araç ile gelmek isteyenler ise Trabzon merkezden D885/E97 ve Maçka Yolunu kullanarak rahatlıkla ulaşım sağlayabilirler. Navigasyon ile gelmek isterseniz alttaki haritadan faydalanabilirsiniz.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.