Tarihi Alanya Selçuklu Tersanesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti

Tarihi Alanya Selçuklu Tersanesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Tarihi Alanya Selçuklu Tersanesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri – Tersane Ne Zaman Yapıldı ve Kim Tarafından Yapıldığı – Tersanenin Tarihi ve Mimarisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Tarihi Alanya Selçuklu Tersanesi, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1228 yılında Alanya  ilçesinde yaptırılan ve günümüze kadar bozulmadan ayakta kalan tek Selçuklu Tersanesi olma özelliğine sahiptir.

Kemerli beş gözden oluşan tersanenin denize bakan cephesi 56,5 metre, derinliği 44 metredir.

Alanya Tersanesi, sadece gemi yapım ya da gemilerin kışlık konaklama yeri değil, aynı zamanda tamiratın, yelken ve gemi donanımlarının da yapılabildiği demir işlikleri, idari ve depo alanlarına sahip olan bir yapı olup kalıcı bir tersanedir.

Kalıcı tersaneler iki amaca hizmet etmektedir. Birincisi kış döneminde büyük teknelerin yapımına olanak sağlaması, ikincisi ise kullanılmayan teknelerin barındırmasıdır. Kış döneminde gemilerin açıkta bırakılması ömürlerini azalttığı için tüm Akdeniz ülkeleri tarafından kadırgalar için gemi barınakları sağlanıyordu. Ancak Alanya tersanesi daha fazlasını sunuyordu. Akdeniz kıyıları daima tehlike altındaydı.

Düşman donanmaları ya da korsanlar; büyük ticari yararlar sağlayacak stratejik yerler arıyordu. Alanya da böyle bir konuma sahipti ve surların içinde iki kuleli bir kompleksin parçası olarak tersan düşman saldırılarından korunmak için uygun bir ortam sağlıyordu.

Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinde (16.yy başı) kent, tersane kompleksi ve liman hakkında bilgiler verilmektedir. Tersane’nin bir Emir-üs Sevahil/Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın daimi nezaretinde bulunduğu; Selçuklulardan sonra Alaiye’ye hakim olan Karamanoğulları ve Alaiye Beyleri döneminde de tersane faaliyetinin devam ettiği; Osmanlı Döneminde de burada gemilerin yapıldığı anlatılmaktadır.

Girişten itibaren ahşap bir yürüyüş yolu üzerinde yürürken 1.gözde 1 adet antik dönem vinci, 2.gözde Osmanlı donanmasında her dönemde lojistik ve ikmal için kullanılan hızlı yol alabilen bir yelkenli olan 1 adet kaplaması yapılmamış çekevele teknesi, 1 adet mizena (teknenin kıç bölümünde yer alan direk) ve 1adet seren (direk üzerinde yelken açmak için yatay olarak konulan parça), 3.gözde 1 adet ana direk(teknenin en uzun direği), gemi yapımında kullanılan aletler ve tatlı su kuyusu, 4.gözde antik çağ çıpaları, 5.gözde gemilerde yön belirlemede kullanılan aletleri görebilirsiniz.

                     Alanya Tersanesi Giriş Ücreti                       

Giriş Ücreti………… 70 TL (2024 Yılı Şubat Ayı)

Kızıl Kule ile kombine biletin fiyatı 70 TL

Müze Kart Geçerlidir.

               Alanya Tersanesi Ziyaret Saatleri                     

Tersaneyi 09.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

                  Alanya Tersanesi’ne Nasıl Gidilir?                  

Şehir içinde olduğundan şehiriçi otobüslerle gelebilirsiniz. Arıca tersane kalenin yamaçlarında deniz tarafında yer alıyor. Kızılkule’nin önündeki sur duvarlarından sahil boyunca devam ederek tersanenin girişine ulaşabilirsiniz. Tersane’nin bulunduğu yerde ayrıca Tersane Plajı’da bulunmaktadır.

YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.