Tarihi Şengül Hamamı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ANKARA
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Tarihi Şengül Hamamı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Açılış – Kapanış Saatleri? hakkında bilgiler vereceğiz.
Tarihi Şengül Hamamı Hakkında Bilgiler
Tarihi Şengül Hamamı 15.yüzyılın 2. yarısında Anadolu beylerbeyi İshak paşa tarafından yaptırılmıştır. Hamam 19. yüzyılda tadilat ve 2009 yılında ise restore edilmiştir. Şengül Hamamı’nın sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü’dür. 2009 yılında Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğünün gözetim ve denetiminde özel bir şirket olan Aslanlar Hamam İşletme Limited Şirketi tarafından restore edilerek tekrar hizmete açılmıştır. Özel bir şirket tarafından işletilmektedir. Avrupa Birliğince Tarihi Miras Kapsamında Türkiye’de örnek Hamam seçilmiştir.
Hamam İstiklal (Yahudi) mahallesi, Ulus’ta eski Ankara’nın ortasında ve kalenin güney batı eteklerinde bulunmaktadır. İstiklal mahallesi (Anafartalar Mh) Osmanlı döneminde Yahudi bölgesi olarak tanınmasına rağmen Yahudilerin buraya ne zaman yerleştikleri bilgisine net olarak ulaşılamamaktadır. Yahudilerin Ankara’ya ilk gelişleri Milat’tan önce birinci yüzyılda olmuştur. Bu tarihten itibaren Ankara’daki Yahudi topluluğunun seyahatnamelerde adları geçmekle beraber Ankara’nın hangi bölgesinde yerleşim gösterdikleri bilinmemektedir. 19. yüzyılda Yahudilerin Ankara nüfusunun kalabalık olmayan bir kısmı olduğu bilinmektedir.
İstiklal mahallesinde Yahudiler Müslümanlarla bir arada yaşamaktaydı. Bu bilgiye mahalledeki cami, hamam ve mescitlerden dolayı ulaşılmaktadır. 1915-1917 yılları arasında İstiklal mahallesinin kuzey bölümü çıkan yangınlarda büyük oranda yanmıştır. Sonraki dönemlerde Ankara’nın başkent olması ile birlikte Yeni Ankara’yı eski Ankara’nın yanına inşa etme politikası eski Ankara’nın korunmasını sağlamıştır. 1980 yılında İstiklal Mahallesi’ni de içine alan geniş bir alan devlet tarafından tarihi sit alanı olarak belirlenmiştir. Bu sit alanında birçok tarihi yapı çeşidi bulunmaktadır.
Tarihi Şengül Hamamı Mimari Özellikler
Tarihi Şengül Hamamı kadın ve erkekler için ayrı kısımları olan bir çifte hamamdır. Restore yapıldıktan sonra Eski tuğla kubbeler ve bacalar, yeni taş kaplama duvarların üstünde halen görülmektedir. Bu durum hamamın eski ve yeni dokusunun bir arada korunmak istendiğinin göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Soyunma odalarının üstünde sivri ahşap çatılı ışıklıklar bulunmaktadır. Kadınlar kısmının girişi yan sokaktadır. Kadınlar kısmının girişi barok karakteristikleri taşıyan sivri bir çatı ile örtülü durumdadır.
Bayanlar kısmından girince karşınıza beşik tonozlu bir koridor çıkmaktadır. Erkekler kısmının girişi ana sokak yönündendir. Bu kısımdan girdiğinizde ortasında bir havuz olan soyunma odası karşınıza çıkmaktadır. Hamamda köşelerde üçer tane kubbeli halvet odası bulunmaktadır. Kubbelerin ortasında sekiz tane ışık deliği görülmektedir. Hamamın doğu cephesinde iki su deposu vardır. Geleneksel Osmanlı hamamlarının erkekler kısmı her zaman daha şaşalı bir görünüme sahiptir. Şengül hamamı, 16. yüzyıl Osmanlı hamam mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır.Şengül Hamamı Ankara’da halen kullanılmakta olan iki tarihi hamamdan biridir. Tarihi Ankara dokusu içinde yer almaktadır.
Tarihi Şengül Hamamı Giriş Ücreti 2022 Yılı
Hamama Giriş Ücreti ………..: 60 TL
Masaj – Köpük Ücreti ………..: 40 TL
Kadınlar Hamamı Tel: 0 312 310 22 98 AÇILIŞ: 06.00 KAPANIŞ: 20.00 CUMA GÜNÜ: 22.00
Erkekler Hamamı Tel: 0 312 324 37 39 AÇILIŞ: 06.00 KAPANIŞ : 24.00
Tarihi Şengül Hamamı Nerede?
Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Ulus semtinde Anafartalar Mahallesinde Denizciler Caddesi üzerinde yer almaktadır.
Tarihi Şengül Hamamı’na Nasıl Gidilir?
Şengül Hamamı merkezi bir yerde bulunduğu için ulaşım oldukça kolaydır. Otobüs, minibüs, taksi veya hususi aracınızla gidebilirsiniz. Ulus metro durağında inildiğinde hamama yürüyerek 10 dakikada gidebilirsiniz. Denizciler minibüs duraklarına 5 dk lık yürüme mesafesindedir.
Tarihi Şengül Hamamına Yakın Duraklar
- 30019 – Atatürk İlköğretim Okulu 188 metre uzaklıkta, 3 dk yürüme mesafesindedir.
- 30411 – Saman Pazarı 220 metre uzaklıkta, 3 dk yürüme mesafesindedir.
- 30017 – Yeğenbey Vergi Dairesi 250 metre uzaklıkta, 5 dk yürüme mesafesindedir.
- 30404 – Gazi Anadolu Lisesi Son Durak 352 metre uzaklıkta, 5 dk yürüme mesafesindedir.
- 30018 – Denizciler 373 metre uzaklıkta, 5 dk yürüme mesafesindedir.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.