Tarihten Bir Miras Amasya Yalıboyu Evleri – Amasya Evleri Tarihi

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Tarihten Bir Miras Amasya Yalıboyu Evleri Nerede – Nasıl Gidilir – Tarihi Evler Ne Zaman Yapıldı – kim Tarafından Yapıldığı – Mimarisi hakkında bilgiler vereceğiz.
Tarihten Bir Miras Amasya Evleri
Amasya, Anadolu tarihi boyunca kent dokusu ve Yeşilırmak sahil şeridi ile özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde de çok önemli bir noktada yer almıştır. 19. yüzyıl gibi eski dönemde inşa edilmiş Amasya evleri ise bu tarihi ve geniş kültürlü kentte çok daha özel bir yapı sağlamıştır.
Turistik anlamda Amasya’ya büyük bir katkı oluşturan ve tarih alanında da ülkemizin değerleri arasında yer alan bu evler, özel bir şekilde inşa edilmiş ve yapıları ile mimariye farklı bir katkı sağlamıştır.
Yıl içerisinde birçok farklı dönemde turistler tarafından ziyaret edilen bu evler, özellikle sırt sırta inşa edilerek bitişik nizamda sunulmuş ve her konutta haremlik ve selamlık olarak farklı alanlar düzenlenmiştir.
Amasya Evlerine bir örnek Hazeranlar Konağı, Amasya Merkez Hatuniye Mahallesi’nde sur duvarları üzerine 1865 yılında, Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa’nın defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılmış. Konak ismi; burada uzun yıllar Hazeran hanımın yaşamasından dolayı, “HAZERANLAR” adını almıştır. Daha sonra Eski Eserler Genel Müdürlüğü tarafından satın alınmış restore işlemlerinden sonra 1984 yılında alt kat Güzel Sanatlar Galerisi üst kat etnografik eserlerin sergilendiği Müze Ev olarak ziyarete açılmıştır.
Konak geleneksel Osmanlı Sivil mimari özellikleri göstermektedir. Yapı kuzey güney yönünde bodrum kat dahil üç katlı olarak, açık avlulu, iki ana girişli, haremlik ve selamlık bölümlerinden oluşmaktadır. Haremlik ve selamlık İslami geleneklere uygun olarak ayrı tutulmuşlardır. Konağın haremlik girişi, Sultan II. Beyazıt’ın hanımı Bülbül Hatun tarafından inşa ettirilen Sıbyan Mektebi ile iki katlı ahşap konutlar arasında çift kanatlı ahşap avlu kapısıdır.
Dışarıya kapalı açık avlunun batı duvarında büyük bir ocak ve avlunun ortasında, giriş merdiveninin önünde su kuyusu bulunmaktadır. Avludan merdivenlerle bir zamanlar konağın ahır olarak kullanılan bölümüne girilir. Burası Güzel Sanatlar Galerisi olarak düzenlenmiştir. Konağın bodrum kısmında ahşap taşıyıcı kolonları görmek mümkündür, bu kısım Roma Dönemi MS. II. Yy.da yapılmış 3 m. kalınlığındaki sur duvarlarına oturtulmuş.
Yeşilırmak yönünde 5 adet ahşap direkle dışarı taşırılmış bunlar Bursa kemerle birbirine bağlanmıştır. Böylece düzgün olmayan bu kısımda genişletilmiştir. Galerinin batısında yer alan kemerli ve tonozlu mekân ise develik bölümüdür. Cumba üzerleri konsollar üzerine oturtulmuş alınlıklıdır. Doğu cephesi sağırdır, bitişik nizamdan dolayı. Haremlik 4 eyvanlı, orta sofalı, 4 köşede dikdörtgen bir mekân bulunması nedeniyle Klasik Tür Evi planındadır.
Amasya Evleri Nasıl Ziyaret Edilebilir?
Yakın tarih boyunca yangın ve depremler ile olumsuz etkilenen Amasya evleri dönem dönem restore edilmiş ve günümüze kadar çoğunluğu ulaştırılmıştır. Çoğunda avlu ve bahçe bulunan bu evler kuyusu ve ahşap ile karışım dış yapılarıyla özel bir mimari sağlamaktadır. Hımış yapı tekniği ile gerçekleştirilen bu mimaride Osmanlı Devleti’nin sağladığı imkanlarla yapılar oluşturulurken, günümüze ulaştıran yapıları Amasya kent merkezinde rahatlıkla görmek mümkündür.
Bölgeyi ziyaret edebilmek ve etrafında bulunan doğal ve tarihi güzellikleri görebilmek için Amasya Kent merkezinde Bahçeleriçi Mahallesinde Büyük Ağa Caddesini ziyaret edebilirsiniz.
Amasya Evleri Ve Bölge Zenginlikleri
Yeşilırmak kıyısında tarihi ve doğal bir kent olarak yer alan Amasya, sahip olduğu Amasya evleri kadar farklı kültür özellikleri de göstermektedir. Bu özel evleri ziyaret etmek için Amasya’ya İç Anadolu Bölgesi üzerinden karayolu ile ulaşabilir veya havayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bölgede konaklama gerçekleştirmek için il merkezinde birçok otel, pansiyon ve butik tarzda hizmet veren eski yapılar bulunmaktadır. Özel yapılı tarihi evler gibi bölgede Amasya Kalesi, Kral Kaya Mezarları, Alçak Köprü gibi noktalarda ziyaret edilebilir.
Zengin bir mutfağa sahip olan Amasya’da çorba çeşitleri, hamur işleri ve et yemekleri ile sebze yemekleri denenebilir. Özellikle Amasya çöreği, bakla dolması, keşkek ve çatal çorbası gibi lezzetler özel bir şekilde sunulmaktadır.
Amasya’dan Neler Alınır?
Amasya ilinde alışveriş yapılacak tarihi ve modern birçok mağaza bulunmaktadır. Şehrin simgesi haline gelen Amasya Elmasından kesinlikle almalısınız. Özellikle bu bölgede yetişen kirazlarda çok güzeldir. Yol kenarlarında köylüler kendi yetiştirdikleri elma ve kirazlardan satmaktadırlar. Kesinlikle almanızı tavsiye ederim.
İl merkezinde bedesten ve kapalı çarşı bulunmaktadır. Buralardan Amasya’yı tanıtan ve temsil eden hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Amasya’daki çoğu dükkânda şehrin tarihini anlatan süs eşyaları bulmanız mümkündür.
Amasya’ya Nasıl Gidilir?
Amasya’dan İç Anadolu ve Karadeniz Bölgelerine ulaşım oldukça rahattır. Amasya bu iki bölgenin bağlantı noktasındadır. Amasya iline hem yerel hem de yurt genelindeki otobüs firmalarının otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Günlük 150 ye yakın sefer (gidiş- dönüş) gerçekleşmektedir. Otogardan servis kullanarak veya taksi vasıtasıyla şehir merkezine ulaşım sağlanmaktadır.
Hususi aracınızla Amasya’ya yolculuk yaparken bağlantı yolları aşırı virajlı olduğu için özellikle kış mevsiminde dikkatli olmanız gerekir. Kışlık lastik olması yolculuğu daha güvenli kılacaktır.
Amasya ile bazı iller arası mesafe
- Amasya-Adana arası 640 km
- Amasya-Ankara arası 335 km
- Amasya-Eskişehir arası 567 km
- Amasya -İstanbul arası 671 km
- Amasya-İzmir arası 917 km
- Amasya-Çorum arası 92 km
- Amasya-Samsun arası 130 km
Hava yolu
Amasya ilinin Merzifon ilçesinde hava alanı bulunmaktadır. Bu hava alanının Amasya şehir merkezine olan uzaklığı 46 km dır. Ankara ve İstanbul’dan gün içerisinde uçuş seferleri bulunmaktadır. Buradan servisler veya ticari taksiler vasıtasıyla şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.


Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.
Cok guzelmis bayildim bilgileriniz icin tesekkurler ☺