Tuz Gölü Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Giriş Ücreti
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere İç Anadolu Bölgesinin önemli kayak merkezlerinden biri olan Tuz Gölü Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Giriş Ücreti ve Tuz Gölü Hangi İle Bağlı? bu konular hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Tuz Gölü Hakkında Kısa Bilgi
Tuz Gölü, Ankara, Konya ve Aksaray illeri ile çevrilidir. Her 3 ilede sınırı olduğundan dolayı bu üç ile de anılmaktadır. Tuz Gölü, ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü’nden sonra Türkiye’nin ikinci büyük gölüdür.
Yer altı sularıyla beslenen Tuz Gölü, kapalı bir havza olan Konya Havzası’nda yer almaktadır. Ortalama derinliği 50 cm.’nin altında olan Tuz Gölü, Doğuda Kızılırmak, Güneyde Obruk, Batı’da Cihanbeyli ve Kuzeyde Haymana Platoları ile çevrilidir. Ülkemizin en az yağış alan bölgesidir.
Yaz mevsiminde buharlaşmanın etkisiyle alanı oldukça küçülür. Kuruyan kesimlerde tuz tortulları meydana gelir. Ülkemizin tuz ihtiyacının büyük çoğunluğu Tuz Gölü’nden sağlanmaktadır.
Tuz Gölü Efsanesi
Efsaneye göre şimdi ki Tuz Gölü’nün bulunduğu yerde, çok eskiden kötü ve cimri yaşlı bir kadına ait verimli büyük bir bağlık varmış. Bir gün yaşlı bir derviş, yolunun üzerindeki bu bağı görmüş. Bağın yanındaki kulübede çıkrıkla iplik saran yaşlı bir kadın oturmaktaymış. Çok susayıp acıktığından yaşlı kadından bir salkım üzüm istemiş. Ancak yaşlı kadın da ona üzüm vermemek için “Bu yıl bağım kurudu hiç üzüm vermedi.” diyerek yalan söylemiş. Kadının bu hareketine kızan derviş, tekkeye taraf yürürken ona “inşallah tuz ile buz olasın! Gelip geçen seni taşlasın da hayır yüzü görmeyesin!” diye beddua etmiş. Yaşlı kadın o anda elindeki çıkrıkla taş kesilmiş, bağ ise tuz gölüne dönüşmüş. Yakın geçmişimizde Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret edenlerin yoldan geçerken taş kesilen bu koca karıyı taşlamaları adetten olmuş.
Tuz Gölünde Neler Yapılır?
Güzel görüntüsünü elde etmek istiyorsanız sabah ya da öğleden sonra orada olmanızı öneririm. Öğlen gezecekseniz güneş gözlüğünüz yanınızda bulunsun bembeyaz görüntüde güneş ışınları gözlerinizi yoruyor. Son yıllarda yeni evlenenler için dış çekim mekânı olmaktadır. Yanınızda kesinlikle terlik bulundurun çünkü bazen tuzların sertleşmesi ile ayağınıza tuzlar batıyor.
Ayrıca Tuz Gölü birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır, yaklaşık 6.000 kadar kuş yuvalama alanına sahip olup 279 bitki türüne sahiptir. Dünyanın önemli doğal alanlarından biri olan Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi, sahip olduğu bu özellikleri nedeniyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne kaydedilmiştir.
Gölün çevresinde her turistlik yerlerde olduğu gibi sağlı sollu dükkânlar bulunmakta yemek ihtiyacınızı buradan elde edebilirsiniz. Ücretsiz otopark bulunmaktadır. Ya da en yakın ilçe olan Şereflikoçhisar’a gidebilirsiniz.
Tuz Gölü Neden Kızıl Oluyor?
Tuz Gölü’nün kıyısında görülen ve geniş bir alanı kaplayan kızıl rengin nedeninin beta karoten adı verilen bir pigment olduğunu, bu pigmentin üç canlıda görülebileceğini belirten Kaya, ”Bunlardan bir tanesi artemia salina. Ancak artemia dediğimiz canlının bu kadar yüksek tuzluluk derecesinde yaşaması imkansız. Diğer bir seçenek dunaliella salina dediğimiz bir alg türü. Bu genelde tuzcul halofil ekosistemlerde yaşayan bir tür. Bir diğeri de halobakterium dediğimiz bir bakteri” dedi.
Tuz Gölü’ne Giriş Ücreti?
Tuz Gölü’ne Giriş ÜCRETSİZDİR.
Göl için herhangi bir ziyaret saati sınırlaması bulunmuyor. İstediğiniz saat gidebilirsiniz.
Tuz Gölüne Nasıl Gidilir?
Tuz Gölü, Konya, Ankara, Kırşehir ve Aksaray’ın kesiştiği bir bölge olan, İç Anadolu bölgesinde yer alır. Gölü, Doğuda Kızılırmak, Güneyde Obruk, Batı’da Cihanbeyli ve Kuzeyde Haymana Platoları ile çevrilidir.
Ankara’dan Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Ankara’dan gidecekler özel araçlarıyla Şereflikoçhisar ilçesine ulaşım sağlanır ve Tuz Gölü kıyısı görebilirsiniz. Özel araçlarıyla gidemeyenler ise Şereflikoçhisar ilçesi araçları Göle gitmektedir. Ayrıca AŞTİ’den kalkan Aksaray otobüslerini kullanabilirsiniz.
Aksaray’dan Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Aksaray şehir merkezine 50 Km uzaklıktadır. Şehir Merkezinden Tuz Gölüne ulaşmak için Eskil İlçesine her saat toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür.
Konya’dan Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Konya’dan gelecek olanlar Konya Kavşağının sağında kalan Cihanbeyli ilçesine gelerek Göle ulaşabilirler. Özel araçları ile gelemeyenler ise Konya otobüsleri kullanılarak Cihanbeyli ilçesine gitmeniz gerekiyor. İlçeden Tuz Gölü’ne gelen dolmuşlar bulunmaktadır.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.