Uluabat Gölü Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Gölyazı – Bursa
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Uluabat Gölü Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Gölyazı Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Uluabat Gölü
Uluabat Gölü, eski ismi Apolyont Gölü, Bursa ilinde bir göldür. Uluabat gölü Marmara Denizi’nin 15 km güneyinde ve Bursa ilinin 30 km batısında, Mustafa Kemalpaşa ilçesinin doğusunda bulunmaktadır.
- Göl Alanı: 136 km²
- Gölün En derin noktası: -10 m
- Gölün Türü: Tektonik / Tatlı su
- Gölün Uzunluğu: 23-24 km
Gölden çıkan balık türleri: Turna Balığı, Yılan Balığı, Kızılkanat, Çakıl Balığı, Kerevit Ulubat gölünün ayrıca su ürünleri de oldukça ünlüdür. Turna Balığı, Sazan, Yılan Balığı, Kerevit, yayın, hemen hemen her gün gölün içinde canlı balık yaşama havuzlarından ya da köy meydanında kurulan balık Mezat’ında balık satılmaktadır.
Uluabat Gölü, Kirmasti çayından beslenip, Ulubat deresi ile Susurluk nehrine karışmaktadır. Günden güne çevresinden orta kısma doğru sığlaşmakta olup, göl kirli beyaz bir renge sahiptir. Dibi çamurlu olan göl, rüzgârlı olan havalarda bulanıklaşır. Uluabat gölü, balık ve kuş popülasyonları açısından Türkiye’nin en zengin göllerinden birisidir. Leylekler beslenmek için gölden balık avladığına şahit olacaksınız.
1996 yılında yapılan sayımda 429,424 su kuşu sayılmıştır. Gölün içinde kalmış ağaçlar, sazlıklar ve gökyüzünü kaplayan binlerce çeşit su kuşları her sokakta yuva kuran leylekler, görülmeye değerdir.
Bursa’nın batısında bulunan göl ve etrafında bulunan köyler ile Ulubat kuş cenneti Bursa ya gelen turistlerin gününün yarısını burada değerlendirebilir, oldukça keyifli vakitler geçirilebilirler. Uluabat Gölünde tekne turu yapmanızı tavsiye ederiz. Uluabat Gölüne geldiyseniz, Göl kenarında bulunan ve görüntüsü, tarihi kalıntıları ile gezmeniz gereken bir yer Gölyazı köyüne uğramadan dönmemelisiniz.
Gölyazı Köyü ve Gezilecek Yerler
Gölyazı Köyü, Gölün kenarında, karadan bir yolla bağlanan bir yarımada gibidir. Gölyazı köyü tarihi ve turistik açıdan birçok eser barındırır. Ulubat Gölü kenarındaki bu küçük yarımada 250 yıllık Rum Evleri, 700 yılı aşkın Ağlayan Çınarı, eşsiz coğrafi yapısı ve kuş cenneti olma özelliği ile Gölyazı, gezilip görülebilecek muhteşem bir yerdir. Gölyazı’nın tamamı bugün birince derece sit alanı. 2006 yılından beri de Tarihi Kentler Birliği’ne üyedir.
Uluabat Gölü’nde Neler Yapılır?
Burada yapılacak en güzel aktivite Olta ile Balık tutmak olacak galibi, çünkü herkes Gölden turna tutmakla uğraşıyor. Muhteşem doğal güzelliği ve göl manzarası eşliğinde Güzel bir kahvaltı, hiç şüphesiz bütün haftanın yorgunluğunu atabilir. Gelmişken sandala binip göl gezintisi yapmadan olmaz elbette. Göl etrafında bulunan teknelerden birine binerek Adayı bir de göl üzerinden izleyin. Yok ben yürüyüş yapacağım derseniz, Göl etrafında keyifli dakikalar sizi bekliyor. Ağlayan Çınarı, Rumlardan kalan taş kilisesi, tekne turu, tarihi eser kalıntıları ile birçok alternatif sizleri bekliyor. Gezip yoruldunuz, tabi açıtınızda o zaman sizi gölden tutulan enfes turna balığıyla baş başa bırakıyorum.
Uluabat Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Bursa merkezini geçtikten sonra Karacabey’e doğru giderken sol tarafınızda gördüğünüz göl olan Uluabat gölüdür.
- Bursa il merkezine 40 km, ortalama 1 saat,
- İstanbul’a 193 km, ortalama 2 saat 50 dakikadır.
- İznik ‘e 135 km, ortalama 1 saat 50 dakikadır,
- Cumalı Kızık’a 63 km, ortalama 1 saat,
- Trilye‘ye 41 km, ortalama 50 dk. mesafede uzaklıktadır.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.