Ulucanlar Cezaevi Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ANKARA

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ANKARA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Ulucanlar Cezaevi Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri ve Müzenin Tarihi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi bir zamanlar ülkemizin önemli siyasetçilerinin, Sanatçılarının, Yazarların, Gazetecilerin, Şairlerin, düşüncelerinden dolayı mahkum edildiği ve adı idamlarla, işkencelerle, çığlıklarla anılan, her bir köşesi tarih kokan sıra dışı bir müzedir.

Türkiye’de en çok merak edilen bir yer…

Cezaevinde yatan kişiler tarafından bakıldığında Türkiye’de en çok merak edilen bir yerdir burası. Müze yapılırken bir daha bu acılar, işkenceler olmasın diye de yapıldığı söyleniyor. Cezaevi 81 yıl boyunca birçok infaza şahitlik etmiştir.

Bunlara değinecek olursak, Fethi Gürcan, Talat Aydemir, Deniz Gezmiş, Yusuf aslan, Hüseyin İnan, Necdet Adalı, Mustafa Pehlivanoğlu, Erdal eren, Fikri Arıkan, Alı Bülent Okan öne çıkan bazı isimlerdir.

                    Ulucanlar Cezaevi Yapım Süreci                    

Cezaevi 1925 yılında yapılmış olup, 2006 yılında Sincan ilçesine yapılan Sincan cezaevi kompleksi ne nakledilen mahkûmlardan sonra bir müddet boş kalmıştır. 2011 yılında Altındağ Belediyesi’ne tahsis edilen cezaevi, Belediye tarafından alınan kararla müze yapılmasına karar verilmiştir. Daha sonra Cezaevi onarılmış ve müze olarak ziyarete açılmıştır.

Cezaevinde Yatan veya İnfaz Edilen Kişiler Kimlerdir?     

Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Sami Cebeci, Yılmaz Güney, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Metin Peker, Oral Çalışlar, İpek Çalışlar, Beyhan Cenkçi, Adnan Cemgil, Cüneyt Arcayürek, Fakir Baykurt, Metin Toker, Yılmaz Odabaşı, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu, Osman Yüksel Serdengeçti, Talat Aydemir, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mustafa Pehlivanoğlu, Fikri Arıkan, Ali Bülent Orkan, Muharrem Şemsek… ve aklımıza gelmeyen birçok isim…

Cezaevinde yıllar boyunca düşünceleri yüzünden hapis yatmış gazeteci, yazar, şair, siyasetçilerin sergilenen bilgileri, ailelerinden temin edilmiş özel eşyaları ve cezaevinde iken çekilmiş fotoğrafların sergilendiği yerler bulunmaktadır. Cezaevinde gezerken okuduğunuz hikayeler kanınızı donduracak, okuyup, gördükleriniz ile adeta tüylerinizi ürperecektir.

                             Cezaevindeki Koğuşlar                           

Ceza evinde ilk önünüze gelen koğuş, Hilton Koğuşu (güneş görmesi ve Ankara Manzaralı olmasından dolayı Hilton ismi verilmiş) denilen. 9. ve 10. Koğuştur.  Bu koğuşun özelliği 1957 yılında o dönem Milletvekili olan Osman Bölükbaşı’nın tutuklanması üzerine özel olarak yapılmasıdır. Sadece bu isim değil Bülent Ecevit, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet, Cevat Şakir Karaağaçlı, Nihat Subaşı, Fakir Baykurt gibi birçok isim de farklı zamanlarda bu koğuşta kalıyor.

Bu Koğuşu geçtikten sonra dar, basık, ürkütücü, karanlık, rutubet kokan bir koridordan geçiyorsunuz, burada müşade altında tutulan tek kişilik hücrelerin olduğu bir yer, okurken bile bir tuhaf olur insan. Bide gelip görseniz.

Sanki içeriden biri çıkacakmış gibi. En Kötü yanı da gezerken duyduğunuz geçmiş zamanlardan işkence seslerini ziyaretçilere dinletilmesi. bu odalar ,Küçük, Kapalı, Havasız , Tuvaleti olmayan, Farelerin gezindiği bir yer olarak anlatılıyor.

Birazda Bal mumu heykellerden ve Avludan bahsedeyim, hücrelerde bulunan heykelleri o kadar güzel yapmışlar ki, Bakışlarında ki soğukluk, duruşu, ifadesi o soğuk ortamı heykellerin yüzlerinden okuyabiliyorsunuz. Mesela bir heykel öyle güzel betimlenmiş ki, ayaklarına zincir vurulmuş, pijamasıyla duvarın köşesine oturmuş, iki elini başının arasına almış bir vaziyette, gerçekten çok etkileyici. Avlu kısmına geçtiğimizde duvarlara asılmış, cezaevinde kalmış ünlülerin fotoğrafları karşımıza çıkıyor, her biri ayrı bir hikâye.

En Çok Konuşulan Koğuş

6. Koğuş, Peki Neden bu kadar konuşuluyor, bu kadar konuşulmasının tek nedeni koğuşta kalan ünlü isimler, Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu, Yılmaz Güney, İskilipli Atıf Hoca, Metin Toker, Ahmet Arif, Yılmaz Odabaşı, Deniz Gezmiş ve ismini yazamadığım birçok ünlü isimler. Koğuşta ünlü isimlerin eşyaları bulunuyor, Bülent Ecevit’in şapkası ve kravatı, Mehmet Pehlivanoğlu’nun kardeşine yazdığı mektup, ayakkabısı ve takım elbiseleri yer almaktadır. Yusuf Aslan’ın kaşkolü, Hüseyin İnan’ın idam edilmesinden sonra üzerinden kesilerek çıkarılan fanilası, Muhsin Yazıcıoğlu’nun namaz takkesi, seccadesi, süveteri gibi kişisel eşyalar görülüyor.

En son olarak ta koğuşların sergi bölümüne geliyorsunuz, Tam anlamıyla bir koğuş birçok döneme ait önemli yayınlar bulunmaktadır. Ayrıca Mahkûmiyet tutanakları, Mahkumların kaleme aldıkları mektuplar, idam edilenlerin üzerindeki son kıyafetleri, duvarlar da asılı film afişleri, sanatçıların resimleri, masa, sandalyeler, soba, ranzalar, şiirler, heykeller ve son sigaraları tek kelimeyle muhteşem.

Tam gezim bitti kendimizi bir silkeleyip, kendimize gelelim derken çıkış kapısının yanında karşımıza darağacı çıkıverdi. Gitsek mi gitmesek mi bir ikilem yaşıyorsunuz. Neyse sonunda gitmeye karar verdik. Dar ağacının yanında duvar da asılı bulunan kâğıtta infazı gerçekleştirilen 18 kişinin ismini görünce bir tuhaf oluyorsunuz. Zulümler, hüzün dolu yıllar, hikayeler.

       Ulucanlar Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti 2024 Yılı      

Giriş Ücreti Tam 10 TL, Öğrenci 5 TL 

Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez,

Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Ulucanlar Cezaevi  Kültür ve Sanat Müzesi Ziyaret Saati   

Pazartesi Günleri KAPALIDIR.

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

            Ulucanlar Cezaevi Müzesine Nasıl Gidilir?     

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne Arabanızla gidecekseniz,

Ulucanlar Caddesi Altındağ güzergahı kullanılarak, ya da Talatpaşa bulvarından gelmeniz gerekmektedir.  Hamamönü’nün geçtikten sonraki ikinci ışıktan sola dönerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Otobüsle gelecekler, Kızılay’dan geçen 321’nolu otobüse binip Ankara Hastanesi Durağında inip biraz yürüdükten sonra ulaşabilirsiniz.

Dolmuşla gelecekler, Ulus Bentderesi’nden Kalkan birçok Dolmuş hattı tam Müzenin önünden geçmektedir. Herhangi birisine binerseniz ulaşabilirsiniz.

YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR

 

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.