Varda Köprüsü Nerede – Nasıl Gidilir – Tren Ne Zaman Geçiyor
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Varda Köprüsü Nerede – Nasıl Gidilir – Ne zaman Yapıldı – Kim Yaptığı – Varda Köprüsünden Tren Hangi saatlerde geçtiği hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Varda Köprüsü Nerede?
Köprü, Adana ili Karaisalı ilçesi Hacıkırı (Kıralan) köyü’nde bulunan, yöre halkı tarafından “Koca Köprü” diye anılan Hacıkırı Demiryolu Köprüsü’ne aynı zamanda çeşitli hikâyelerle özdeşleştirilerek Varda Köprüsü’de denilmektedir. Adana’ya uzaklığı karayolu ile Karaisalı üzerinden 64 km’dir. Demir yolu ile Adana İstasyonu’na mesafesi 63 km’dir.
Varda Köprüsü Tarihi Hakkında Bilgiler
1888 Yılında Osmanlı İmparatorluğu’ndan Sultan 2. Abdülhamit ile Almanya Kralı Kaizer Willheim II tarafından yapılan anlaşmayla, Bağdat demiryolu inşaatı Almanlara verildi. Alman Deustche Bank’ın ayırdığı krediyle 15 yılda tamamlanan demiryolunun en zor kısmı toroslarda ortaya çıktı.
1888 yılında II. Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle Haydarpaşa’dan Bağdat – Halep – Şam’a kadar demiryolu ağı kurulması öngörüldü. Bu projeyle, Osmanlı’nın asker, eşya ve yolcu taşıması, Almanların da ihtiyaç duyduğu petrol kaynaklarına ulaşması planlandı. Haydarpaşa’dan Eskişehir, Konya, Ereğli, Pozantı, Adana güzergahını izleyen Bağdat Tren Hattı’nın en önemli ve zor geçiş noktası olan Belemedik bölgesinde, 1905 yılında Almanlar tarafından 12 kilometre uzunluğunda, 22 tünel açıldı.
Bu köprü çelik kafes taş örme tekniği ile yapılmıştır. 6. Bölge sınırları içinde bulunmaktadır. 1912 yılında hizmete açılmıştır. Köprünün yapılış amacı İstanbul – Bağdat – Hicaz Demiryolu hattını tamamlamaktır.
Teknik özellikleri
Kargir köprü çeşitinde 3 ana alenilik 4 ana ayak üstüne kuruludur. Uzunluğu 172 m’dir. Yerden orta ayak yüksekliği 99 m’dir. Köprü ayakları çelik mesnet şekli olup dış kaplaması taş örme tekniği ile yaplmıştır. İmal senesi başlangıcı 1907 bitiş zamanı 1912’dir. Köprü ayakları bakımı için dört tane ayağın içinde bakım merdivenleri bulunmaktadır.
Köprü üstündeki demir yöntemi 1220 m yarıçaplı bir kurpla düzenlenmiştir. Buradaki dever oranı 85 km hıza nazaran 47 mm’dir.
Varda Köprüsünün İsmi Nereden Geliyor?
Köprüsünün isminin nereden geldiği hakkında halk arasında anlatılan genelikle hikaye şu şekildedir. Köprü inşaatında çalışan iki Türk işçisi köprünün ne kadar yüksek olduğunu merak etmiş çünkü o ana kadar ülkenin hiçbir yerinde bu kadar büyük ve yüksek köprü görmemişler. Aralarında anlaşmışlar, paydos olunca köprünün üstüne biri,diğeri de aşağıya gidecek, biri yukarıdan bir kereste parçası atacak ve sayacaklar kaçta yere düşecek diye.
İşçiler anlaştıktan sonra paydos zamanında anlaştıklarını yapma kararı almışlar. Yukarıda bulunan işçi iskele parçasını aşağıya atan ne oldu diye sormuş aşağıdaki işçide “Var daha” demiş. Saymaya devam etmiş: 2, 3, 4, 5 … Tekrar ne oldu diye sormuş. Aşağıdaki “Var daha” dedik ya demiş. 7, 8, 9, 10, 11 diye giderken varmadı mı daha demiş, diğeri de “Vardaa, vardaa derken Almanlar koşmuşlar durumu görmüşler, işçiler de meraklarını anlatınca bundan sonra Almanlar da bu köprüye Varda demişler.
Bir diğeri ise bu da çoğu kişi tarafından bilinmez ama köprünün yapımında görevli mühendisin eşinin ölümü üzerine köprüye bu isim verildiği bilinmektedir.
Piknik ve Gezi Alanları
Köprünün bulunduğu alan yüksek dağlarla çevrili olması ve orman örtüsünün aşırı çok olması insana huzur veriyor. Köprü çevresinde kendi piknik malzemelerinizle piknik yapabilir veya çevrede bulunan teyzelerimizin açtığı küçük işletmelerde yemek yiyebilirsiniz.
Varda Köprüsünden Tren Ne Zaman Geçiyor?
Adana gezilerinde en çok tercih edilen yerler arasında Varda Köprüsü gelmektedir. Burada fotoğraf çekmek veya Video içerik üretmek isteyen gezginler trenin tam geçeceği sırada bu anı ölümsüzleştirmek istemektedirler. Özellikle Youtobe, instagram & Tİktok ve diğer sosyal medyada fenomenleri Video içeriği üretirken Köprüden trenin geçtiği o anı yakalamak için saatlerce beklemekteler. Ayrıca, James Bond serisinin “Skyfall” filminde ekrana gelerek ünlenen yüksek viyadük olarak ta biliniyor.
Peki, Saat Kaçta Geçiyor bu Tren…
Öncelikle şunu belirtelim buradan 2 farklı tren geçmektedir. 1. Si yük treni diğeri ise yolcu trenidir. Bu köprüden genel olarak Konya – Adana arası hizmet veren Trenleri geçtiğini belirtelim.
Yolcu Trenleri; her gün 08.30 – 12.30 ve 17.30 saatlerinde geçmektedir. (Tabi şunu belirtelim her zaman aynı saatte ve dakikada geçmiyor. 15-20 dakikalık gecikmeler yaşanıyor. Sizler en az 30 dakika öncesinde orada olmanızı tavsiye ederiz.)
Yük Treni ise, 2’şer saat arayla geçiyor. 09.00 – 11.00 – 13.00 – 15.00 ve 17.00 olarak günde 4-5 defa geçmektedir. Yük trenleri her zaman geçmediğini belirtelim.
Trenin Geçeceğini Nasıl Anlarız?
Bu sorunun cevabı da şöyle Tren Köprüye yaklaştığında Siren sesi çıkartıyor.
NOT: Tren geçişi ortalama 10-15 saniye sürmektedir. Çekim yapacaksanız eğer hazırlığınızı önceden yapmalısınız.
Varda Köprüsü’ne Nasıl Gidilir?
Ulaşım: Karaisalı ilçesine bağlı Hackırı Köyü‘ne çok yakındır. Karaisalı’nın batısında yer alan Kapıkaya Kanyonu‘nun 2km ilerisinde Bucak Köyü istikametinde Bolacalı ve Hackırı köylerinin tabelaları takip edilerek köprüye ulaşabilirsiniz.
Alternatif yol ise; Karaisalı İlçemiz içerisinde Karapınar mevkisinden Yer Köprü istikametinde gidilerek ulaşabilirsiniz.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.