Yivli Minare Cami Nerede – Nasıl Gidilir – ANTALYA

Yivli Minare Cami Nerede – Nasıl Gidilir – ANTALYA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Yivli Minare Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Cami Ne Zaman Yapıldı ve Kimin Yaptığı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

       Yivli Minare Cami ve Külliyesinin Tarihçesi                            

Antalya ili Muratpaşa ilçesinde Kale içi semtinde yer almaktadır. Antalya’da yapılan ilk İslam yapılarındandır. Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat tarafından 13. yy.da inşa ettirilmiş bir Selçuklu eseridir. Yivli Minare Cami, Anadolu Türk Mimarisinde eşi benzeri olmayan yivli minaresi ve altı kubbeli ibadet mekanı ile Anadolu’daki çok kubbeli cami tipinin günümüze ulaşan en eski örneği olduğu kabul edilmektedir.

Antalya İlinin Simgesi Yivli Minaredir.

Yivli Minare Cami ve Külliyesinde bulunan yapılar şunlardır: Yivli Minare, Yivli Cami, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi.

Yivli Minare Hakkında; Hamidoğulları beyliğinden Mehmed Bey tarafından yaptırılmıştır. kubbeyle örtülü çok ayaklı camilerin Anadolu’daki en eski örneğidir. 13 yy’da inşa edildiği düşünülmektedir. Yivli Minare, Aynı zamanda yanandaki Camiye de adını vermiştir. Minaresi 38 metre yüksekliğinde ve minare kare bir taş zemin üzerine kurulmuştur. Kiremitlerin verdiği kızıl renk eşine az rastlanır türdedir.

                 Yivli Minare İsmi Nereden Geliyor?              

Kare bir zemin üzerine kurulmuş ve 6 tane kubbe ile örtülen caminin minaresi 8 yivli olduğundan dolayı cami, Yivli Minare ismini almıştır. Antalya ilinin simgesi olarak görülen Yivli Minare, Günümüzde kapatılarak müze haline getirilmiştir. Şu andaki ismi, Antalya Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir.

                                   Mevlevihane                                           

Yivli Minare Cami ve Külliyesi içerisinde yer almaktadır. Selçuklular döneminde yapılan bu yapı 18.yy.da Tekelli Mehmet Paşa tarafından mevlevihaneye dönüştürülmüştür. Mevlevihane iki katlıdır ve Bina halen Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmet vermektedir.

                           Nigar Hatun Türbesi                                    

Osmanlı Sultanı II. Bayezid’in eşi ve Şehzade Korkud’un annesi Nigar Hatun adına yaptırılmıştır.  Yivli Minare Cami ve Külliyesi içinde yer almaktadır. Türbenin içinde, üzeri açık mermer bir lahit bulunmaktadır. Lahdin baş ve ayak kısımlarında şu yazı yazmaktadır. “Bayezid Han oğlu Sultan Korkut’un annesi, Abdullah kızı, mübarek ramazan ayında Allah’ın rahmetine intikal eden merhum Nigar Hatun’un kabri sene 908 (M. 1502)”

                  Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi                    

Türbenin içinde Şifai bilgilere göre 3 adet sanduka bulunmakta, bu sandukaların üzerleri haç şeklinde çinilerle kaplıymış. İçte duvarları sade, dış duvarları taş işçilikliymiş. Türbeyi sekizgen şekilli pencereler aydınlatıyor. Pencerelerin üstünde birer rozet, Kapı üstünde bir Halka bulunmaktadır.

        Yivli Minare Camisi de Bulunan Su Arkları          

caminin ısınma ve soğutma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan bu su arkları yaklaşık olarak 800 yıl önce yapılmıştır. Hamam dan gelen sıcak su ile ısıtma, yağmur ve kar suları ile de  soğutmada işlemi uygulanmaktadır.

                        Seyir Terası ve Yivli Minare                        

Cumhuriyet Meydanı’nda oluşturulan seyir terasları, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oldu. Cumhuriyet Meydanı’na gelen yerli ve yabancı tatilciler, özellikle Yivli Minare’ye oldukça fazla ilgi göstermektedir. Seyir Terası Fotoğraf çekmek için çok uygun bir yerdir. Antalyaspor’un logosunda da yer alan minare, kenti anlatan kartpostalları da süslüyor.

                   Yivli Minareli Cami’ye Nasıl Gidilir?            

Antalya ili Şehir Merkezinde olan Bu yapı, Şehir Merkezine geldiğinizde (Antalya Valiliği) hemen görebileceğiniz uzaklıktadır. Tabelalar size yönünü gösterecektir.

 

           Yivli Minare ve Külliyesine Giriş Ücreti              

Herhangi bir giriş ücreti bulunmayan bu yapıya, istediğiniz zaman gezebilirsiniz. Yivli Minare yanında bulunan camide namaz kılabilir, etrafındaki banklara oturabilirsiniz.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.