Yoros (Ceneviz) Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – İstanbul

Yoros (Ceneviz) Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – İstanbul

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Yoros (Ceneviz) Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Kale Ne Zaman Yapıldı? Kim Tarafından Yapıldı? Kalenin Tarihi & Mimarisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

İstanbul’da gezip görülebilecek yerler arasında bulunan Yoros (Ceneviz) Kalesi aynı zamanda Ceneviz Kalesi ve Anadolukavağı Kalesi olarak da tanınmaktadır. Kale, Anadolu Yakası’nda bulunan Beykoz’daki önemli tarihi yapılardandır.

Kalenin yapılış amacı ise; Rumeli Kavağı’nın üzerindeki kale ile birlikte, Boğaz’ın kontrolünü sağlamak amacıyla yapılmıştır. Kalenin kapladığı alan İstanbul’da bulunan diğer bütün kalelerin kapladığı alandan daha büyüktür.

İç kesimdeki kulelerin bazıları hâlâ iyi durumda olmakla birlikte kale duvarlarında Yunanca yazıtlar göze çarpmaktadır. Kale, Sarıyer’in tam karşı kıyısında sizlere muhteşem Karadeniz ve Boğaz manzarası sunuyor. Sessiz, sakin, doğal ve huzur dolu olması nedeniyle yılın her günü ziyaretçisi olan bölge deniz ve dağ havasının aynı anda soluyabileceğiniz bir yerdir.

                             Yoros Kalesinin Tarihi                          

Kalenin adı, “kutsal yer” anlamına gelen Hieron‘dan geliyor görüşü oldukça yaygın olup. Yoros adının doğrudan doğruya “dağ” anlamındaki “oros”tan gelmiş olması da düşünülebilir, belki de bu görüş daha doğrudur.

Yoros Kalesi’nin bir Ceneviz yapısı olduğuna inanılır ancak öyle değildir. Kule de yapılan incelemeler ve kuladaki kullanılan malzemeler doğrultusunda kulenin Bizans inşaatı olduğu anlaşılmıştır. Bizans İmparatorluğundan sonra Türklerin hâkimiyetine geçen kale bir süre Cenevizliler tarafından alınsa da Boğaziçi’nin Anadolu yakasına tamamen hâkim olan Osmanlılar tarafından tekrar fethedilmiştir.

Daha sonra Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid, Yoros Kalesi’ni bir üs gibi kullanmış arından da Güzelcehisar olarak bilinen Anadolu Hisarı’nı yaptırmıştır.

2010 yılından bu yana Yoros Kalesi’nde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını, İstanbul Üniversitesi Yoros Kalesi Kazısı Başkanı Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın eşliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Koray Aybek, arkeologlar ve sanat tarihçileri yürütüyorlar.

              Yoros (Ceneviz) Kalesi Giriş Ücreti                   

Giriş ÜCRETSİZDİR.

         Yoros Cafe & Restaurant’ta  Neler Yenir ?           

Yoros (Ceneviz) Kalesi’ni gezdikten sonra ya da önce kaleye yakın olan Yoros Cafe & Restaurant’ın güzel bir kahvaltı yapabilir ya da yemek yiyebilirsiniz.

Balıklar : Çinekop(Sarı Kanat), Çupra , Uskumru, Hamsi, Levrek, Palamut, Mezgit, İstavrit, Lüfer

Sıcak Yiyecekler: Kalamar, Midye Tava, K. Güveç, Patates Tava, Sigara Böreği, Tereyağında Karides, Tavuk Izgara, Börek, Gözleme

Et Çeşitleri : Et Şiş, Tavuk Şiş, Köfte, Kuzu Şiş, Kanat, Pirzola, Bonfile, Adana

Salatalar : Permesan Peynirli Salata, Yeşil Salata, Çoban Salatası, Roka Salatası

İçecekler : (Sıcak) Çay, Kahve, Neskafe, Türk Kahvesi, Dünya Kahveleri

İçecekler : (Soğuk) Rakı 35/70, Şarap, Bira, Portakal Suyu, Meyve Suyu, Soda, Kola, Fanta, Sprite, Limonata

Meyveler ve Tatlılar : Meyve Tabağı, Baklava, Şekerpare

Kahvaltı : Kahvaltı Tabağı, Melemen, Omlet ve bir çok peynir çeşidi, çay veya meyve suyu.

Güncel fiyatlar ve menüler için Yoros Cafe & Restaurant sitesini ziyaret etmenizi öneririm.

Yoros (Ceneviz) Kalesi Kahvaltı….

           Yoros (Ceneviz) Kalesi’ne Nasıl Gidilir?             

Yoros (Ceneviz) Kalesi, Sarıyer’den Anadolu Kavağına vapurla gelebilirsiniz.

Vapur Saatleri İçin Tıklayın  Ayrıca 15 A (Kavacık-Anadolu Kavağı) hattı İEET otobüsü ile de ulaşabilirsiniz.

15 A Otobüs Saatleri İçin Tıklayın

Özel Araba ile Ulaşım:

TEM’den Beykoz-Kavacık sapağından girip Yeni Yoldan 15 dk sonra Anadolu Kavağına varabilirsiniz veya Üsküdar sapağından çıkış yapılıp sahilden Beylerbeyi, Kanlıca, Beykoz yollarını takip edip ulaşabilirsiniz.

YOL TARİHİ / GOOGLE HARİTALAR

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.