Zincirli Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Ulus / ANKARA

Zincirli Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Ulus / ANKARA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Zincirli Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Cami Ne Zaman Yapıldı? Kim Tarafından Yapıldığı? Caminin Mimarisi ve Tarihi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                                Zincirli Cami Nerede?                            

Cami, Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus olarak bilinen semtinde yer almaktadır. Altındağ ilçesinde Hacı Bayram mahallesinde Anafartalar caddesinde bulunur. Başkentin en eski semtlerinden olan Ulus semtinde bulunan en eski camilerindendir.

                         Zincirli Cami Tarihçesi                                

Zincirli Cami, 1685’te Şeyhülislam Ankaralı Mehmet Emin tarafından yaptırılmıştır. Cami 1879 yılında inşa eden Şeyhülislam Mehmet Emin tarafından onarılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinden elde edilen bilgiler dâhilinde hicri 1328 (1910) yılında caminin yanında bulunan ahşap medresenin yenilendiği öğrenilmiştir.

Bu medrese ilerleyen dönemlerde yıkılmıştır. Yine Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinden elde edilen bilgilere göre müdürlük tarafından 1937 yılında cami onarılmıştır ve dış cephesine yeni bir hüviyet kazandırılmıştır. Cami içerisinde onarımların yazdığı bir levha bulunmaktadır. Üzerinde ‘Şeyhülislam Ankaralı Mehmet Emin Efendi’nin mamuresini 1879-1880 yıllarında Ankara Valisi Hurşit Paşa tamir ettirdi’ yazan bu levhadan caminin bu yıllarda tamir edildiği bilgisine ulaşılmaktadır.

                          Zincirli Caminin Özelikleri                       

Zincirli Cami boyuna dikdörtgen çatılı bir yapıya sahiptir. Caminin çatısı alaturka kiremitle kaplı bulunmaktadır. Caminin minaresi kuzeybatı köşesinde yer almaktadır. Minare camiye bitişik durumda bulunmaktadır. Minarenin kaidesi kesme taştan yapılmıştır.

Kesme taş cami çatısına kadar çıkmaktadır. Minarenin çatıdan üst kısmı silindir tuğladan oluşmaktadır. Minarenin üst kısmı konik biçiminde külahtan oluşmaktadır. Minareye çıkış kapısı Kadınlar mahveline açılmaktadır.

Caminin temeli sağlam olması sebebiyle kesme taştan yapılmıştır. Duvarları ise kerpiçten yapılmıştır. En son onarımlarla duvarların dış kısmı tuğla ile kaplanmıştır. Caminin dış kısmı sıvasız bir şekilde durmaktadır. Bu özelliği de caminin görünümüne ayrı bir hava katmaktadır. Pencereleri dikdörtgen şeklinde yapılmıştır. Pencerelerde demir parmaklıklar bulunmaktadır. Pencerelerin üst kısmında sağır kemerler vardır.

Caminin iç kısımlarına bakacak olursak giriş kısmında iki katlı ahşap mahfel bulunmaktadır. Üst katta bulunan mahfel son cemaat yerinin üstüne kadar uzandığı görülmektedir. Bu kısıma son cemaat yerinin sağından merdivenle çıkılmaktadır. Caminin tavanı oldukça sade bir şekilde yapılmıştır.

Tavanın ortasında iki adet altıgen göbek bulunmaktadır. Bunların etrafı kalem işi pervazlarla süslenmiştir. Caminin tavanı ahşap malzeme kullanılarak yapılmıştır. Tavan çıtalarla kasetlenmiştir. Zincirli Caminin alçı mihrabının, diğer Ankara camilerinde olduğu gibi tavana kadar yükseldiği görülmektedir.

Caminin minberi de ahşap malzemeden yapılmıştır. Bitkisel ve geometri şekillerle süslenmiştir. Bu şekiller kırmızı, sarı, yeşil ve siyah renklere boyanmıştır.

Zincirli Camisine Ulus gezinizde zaman ayırabilirsiniz. İlk meclise, Hacı Bayram Veli Camisi, Ankara Kalesi, Roma Hamamı gibi yapılara yürüme mesafesi olarak yakın olduğu için gezinin bir durağı da zincirli cami olmalıdır.

                        Zincirli Camine Nasıl Gidilir?                      

Zincirli Camine otobüs, taksi veya hususi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ulus’a Ankara’nın her yerinden ulaşım sağlamak mümkündür.

Caminin hemen karşısında Anafartalar otobüs durağı bulunmaktadır. 200 metre uzaklıkta ulus meydanının simgesi olan Ulus Atatürk heykeli bulunmaktadır. Ulus metro durağına 600 metre uzaklıktadır. Bentderesi, Anafartalar ve ulus meydandaki dolmuş duraklarına yürüme mesafesindedir.

Ankara’nın ilçelerinden gelen ego ve özel halk otobüslerinin ilk durakları da gençlik parkı ile 19 Mayıs stadı arasında yer almaktadır.

YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.