Sülüklü Han Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – DİYARBAKIR

Sülüklü Han Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – DİYARBAKIR

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Sülüklü Han Nerede – Nasıl Gidilir – Han’ın İsmi Nereden Geliyor – Han’ın Mimarisi ve Tarihi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Diyarbakır ilinin Sur ilçesi sınırları içerisinde bulunan bu han, 1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından yaptırılmıştır. Geçmişten günümüze birçok tadilattan geçen Han en son 2010 yılında tadilat görmüştür. Sülüklü Han’dan Bahsedecek olursak, Han geçmişte üç katlı, er katında 18 odanın bulunduğu ve zemin katının da ahır olarak kullanılan bu yer, günümüze sadece tek kat olarak gelebilmiş.

Sülüklü Han ismi nereden geldi derseniz, Geçmişte Hanın içerisinde bulunan kuyunun içerisinde tedavi amacıyla hekimler sülük bulundururmuş, birçok hastalığa çare olan sülükler nedeniyle Halk arasında hanın adı Sülüklü Han olarak söylenmeye başlayınca Hanın ismi Sülüklü Han olarak konulmuştur.

Sülüklü Han’a girdiğinizde sizi ilgi çeken bir yazı karşılıyor, han hakkında kısa bir bilgi veren 5 dilde (Süryanice, Ermenice, Zazaca, Kırmançe ve Türkçe) yazılmış hanın, kısa tarihini bulunuyor. Han hakkında bir başka ilgi çeken yeri de, gizli bir geçit olduğu yönündedir.

Bir rivayete göre, Kurtuluş Savaşı sırasında süvari birliklerinin karargâhı olarak kullanıldığı için, Hanın altında eski Diyarbakır Ceza evine açılan gizli bir geçit bulunuyormuş ve 3 mahkûmun buradan kaçma girişimi sonrasında gizli tünelin kapatıldığı hikâyesidir.

Günümüzde Sülüklü Han, içerisinde keyifli sohbetlerin gerçekleştirildiği çayların kahvelerin tüketildiği tarihle günümüzün aydınlandığı bir mekân olarak gözümüze çarpıyor. Hanını tam ortasında bulunan Ağacın altında oturarak geçmişten günümüze gelen bu güzel yapının keyfini çıkartmanız dileğiyle.

                     Sülüklü Han’a Nasıl Gidilir?                       

Diyarbakır ilinin Sur ilçesi sınırları içerisinde bulunan bu han, Eski demirciler çarşısının içinde kalıyor. Balıkçılarbaşı’nda Yoğurt Pazarı’na girdikten sağdaki ilk sokakta Kazancılar sokağında bulunuyor. Gazi caddesine araç girmediğinden dolayı aracınızı park ederek buraya gelebilirsiniz.

Toplu taşıma ile gelecekler, Sur ilçesine gelen dolmuş ve minibüslere binerek Diyarbakır surları olarak bilinen alanda indikten sonra Araç trafiğine kapalı olan Gazi caddesinden yürüyerek geçebilirsiniz.

Havalimanı, Bağlar Merkez ilçesinde bulunur. Şehir merkezine uzaklığı 6km.dir. Havalimanımıza taksi, şehir içi minibüsleri ve otobüsleri ile Diyarbakır’ın her yerine gelebilirsiniz.

Demiryolu ile Gelecekler, tren garından şehir içi minibüsleri, otobüsleri ve taksi ile ulaşım çok kolaydır. Tren garına İstanbul Haydarpaşa Garından Diyarbakır’a düzenli seferler yapılmaktadır. GÜNEY KURTALAN EKSPRESİ trenleri, Ankara – Diyarbakır/Kurtalan – Ankara arasında haftada 6 gün gelmektedir.

Diyarbakır’ın Bazı İllere olan uzaklığı;

  • Diyarbakır-Ankara arası 1000 km,
  • Diyarbakır-İstanbul arası 1454 km,
  • Diyarbakır – Elazığ Arası 153 km
  • Diyarbakır – Malatya Arası 251 km
  • Diyarbakır – Şanlıurfa Arası 176 km
  • Diyarbakır – Adıyaman Arası 205 km
  • Diyarbakır – Mardin Arası 95 km  uzaklıktadır.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.