Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ankara
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri ve Müze içerisindeki eserler? Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 1921 yılında dönemin Kültür Müdürü Mübarek Galip Bey’in çalışmaları sonucu kentin ilk müzesinin Ankara Kalesi’nin Akkale isimli burcunda kurulmasıyla atılmıştır. Müzeyi oluşturma sürecinde öncelikle Augustus Tapınağı ve Roma Hamamı’nda da antik eserler biriktirilmeye başlanmış.
Bunun dışında Mustafa Kemal Atatürk’ün görüşleri doğrultusunda burada “Eti Müzesi” kurulması fikri benimsenince farklı bölgelerde bulunan Hititlere ait buluntular da Ankara’ya getirtilmiştir. Böylelikle toplanan eserler koleksiyonu oldukça genişletmiştir. Eser koleksiyonunun artması nedeniyle geniş sergi alanı gereksinimi ortaya çıkmıştır.
O zamanki Kültür (Hars) Müdürü Hamit Zübeyr Koşay tarafından, devrin Maarif Vekili Saffet Ankan’a Anadolu Medeniyetleri Müzesinin Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’ne taşınması önerisinde bulunmuş ve bu öneri kabul edilmiştir. Fakat bu binalar 1881 yılında meydana gelen yangından beri kullanılmamıştır. Bu sebeple kapsamlı bir yenileme çalışması yapılması gerek görülmüştür. 1938 yılından 1968’e kadar bu binalar restore edilmiştir.
Müzede Paleolitik Çağdan itibaren başlayan eski dönem de ki eserleri inceleyebilirsiniz. Paleolitik Çağ, Eski Tunç Çağ, Kalkolitik (Bakır-Taş), Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı ve Anadolu uygarlıklarına ait pek çok eserleri görmek isteyen herkesin Anadolu Medeniyetleri Müzesini gezmesini tavsiye ederim.
Kaba Taş Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Yontma Taş Çağı, Tunç Çağı, Bakır Çağı, Frig Çağı, Urartu Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı müzedeki bölümlerdir.
Tarihi yapıları, köklü geçmişi ile bugünlere gelen Anadolu Medeniyetleri Müzesi 19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde 68 Müze arasında birinci seçilerek “Avrupa’da Yılın Müzesi” unvanını elde etmiştir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede?
Ankara’nın merkezindeki Altındağ İlçesi’nin Atpazarı Semti sınırları içerisinde bulunmaktadır. Müzeye yürüme mesafesinde olan Ulus Meydanı’na, kentin pek çok yerinden toplu taşıma araçları ile ulaşım imkânı mevcuttur.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti
Anadolu Medeniyetler Müzesi Giriş Ücreti 2023 Yılı 280 TL
Müze Kart Geçerlidir.
Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez Ücretsiz,
Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,
Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Anadolu Medeniyetler Müzesi bulunduğu konum itibari ile oldukça merkezi bir konumda olduğundan dolayı otobüs, taksi, metro, minibüs ve hususi aracınızla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Bentderesi dolmuş duraklarına 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Ulus semtine tüm ilçelerden ve merkezi semtlerden ulaşım mevcuttur.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi konumuna en yakın duraklar
- 30402 – Ulus Hal 428 metre uzaklıkta, 6 dk yürüme mesafesi
- 30403 – Tabakhane Camii 599 metre uzaklıkta, 8 dk yürüme mesafesi
- 30044 – Tabakhane Camii 617 metre uzaklıkta, 9 dk yürüme mesafesi
- 30017 – Yeğenbey Vergi Dairesi 626 metre uzaklıkta, 9 dk yürüme mesafesi
- 30404 – Gazi Anadolu Lisesi Son Durak 706 metre uzaklıkta, 10 dk yürüme mesafesi
- Bu Otobüs hatları Anadolu Medeniyetleri Müzesi yakınından geçiyor: 343, 350, 375
NOT: Müzenin hemen yanından geçen toplu taşıma aracı yoktur. Ulus ve çevresine 10 dakika uzaklıktadır.
Şahsi aracı ile gelecekler, Müzenin hemen yakınında özel otopark bulunuyor.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.