Aydın Arkeoloji Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti, Ziyaret Saati
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Aydın Arkeoloji Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti- Ziyaret Saatleri ve Müze içerisinde sergilenen eserler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Aydın Arkeoloji Müzesi Nerede?
Müze, Aydın ilinin Merkezinde Ilıcabaşı Mahallesinde 15.000 metrekarelik arazi üzerine 2000 yılında yapımına başlanan müze, 2012 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.
Aydın Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgiler
Müze, Bodrum, giriş ve 1. kattan oluşacak şekilde tasarlanmıştır. Müzenin, Bodrum katında depolar, laboratuvarlar, yemekhane, arşiv ve kazan dairesi gibi tesisat mekânları; Giriş katında ziyaretçileri karşılayan holü, idari kısımlar, sergi salonu, bilgilendirme odası, depolara eser taşınmasını sağlayacak yük asansörü, engelli ziyaretçilerin müzeyi rahat gezebilmesi için asansör, 1340 m2 sergi salonu bulunmaktadır. 7.072 m2 inşaat ile 12.500 m2 çevre düzenlemesi alanında çalışmalar tamamlanmıştır. Müzenin 1. katında ise geçici sergilemenin yapılacağı 530 m2 sergi salonu, çocuk atölyesi ve 130 kişinin kullanabileceği çok amaçlı salon bulunmaktadır.
Aydın Arkeoloji Müzesi, betonarme karkas sistemde yapılmış bir yapıdır. Arkeolojik eserler; taş, cam, pişmiş toprak, sikkeler ve mozaik döşemeden oluşmaktadır.
Müzenin ortasında ise bir tapınak yer almaktadır. Aydın Kuşadası’ndaki Çatallar Tepe’de bulunan Melia Antik Kenti’nde yer alan 29 metre uzunluğundaki tapınağın 1/3 oranın küçültülmüş halini müzede görebilirsiniz.
Aydın Arkeoloji Müzesinde bulunan bazı bölümlerden kısaca bahsedersek;
Mozaik Salonu
Müzenin bu kısmında, Aydın ilinin Yenipazar ilçesinde, Orthosia antik kentinden sökülerek müzeye getirilen mozaik sergilenmektedir. Mozaik MÖ 2. yüzyıla tarihlenen bir Roma villasına ait taban mozaiğidir. Mozaik dört ana pano ve etrafındaki bordürlerden oluşmaktadır. Bordürlerde çeşitli hayvan figürleri ve geometrik motifler bulunur. Ayrıca Orthosia mozaiği üzerindeki gladyatör figürleri esas alınarak interaktif “Gladyatör Dövüşleri Sahnesi uygulaması yapılmıştır.
Sikke Bölümü
Bu bölümde, Lidya Dönemi, Klasik Dönem, Hellenistik Dönem, Roma Dönemi, Bizans Dönemi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler sergilenmektedir. Ayrıca dört ayrı define sergilemesi yapılmıştır. Defineler içerisinde MS 40–270 yılları arasındaki 29 imparator ve 9 imparatoriçeye ait gümüş sikkelerden oluşan Kızıldere Roma Definesi nadir bir koleksiyon olarak öne çıkmaktadır.
Arkaik Panionion Bölümü
Müzenin bu bölümünde, Melia antik kenti içerisinde bulunan Arkaik Panionion Tapınağında yapılan kazı çalışmalarında elde edilen buluntuların sergilenmektedir. Arkaik Döneme ait pişmiş toprak antefiksler, asker heykelcikleri, bronz ok uçları önemli eserlerdendir. Ayrıca bu bölümde Arkaik Panionion Tapınağı ve İon Birliği’nin toplantı salonundan oluşan yapının üçte bir oranında küçültülerek yapılan bir örneği yer almaktadır.
Alabanda Salonu
Bu bölümde, Alabanda antik kenti kazılarında elde edilen çeşitli dönemlere ait pişmiş toprak seramik örnekleri, kandiller, cam eserler, altın taçlar, diademler ve çeşitli takılar sergilenmektedir. Ayrıca Roma İmparatoru Augustus heykeli, ante başlıkları Alabanda’nın önemli eserlerini oluşturmaktadır.
Tralleis Salonu
Tralleis Antik Kenti kazılarında elde edilen buluntuların sergilendiği bu salonda Helenistik ve Roma dönemlerine ait Tralleis heykeltıraşlığının en güzel örnekleri sergilenmektedir. Yine Hellenistik Döneme ait pişmiş topraktan yapılmış boyalı Eros heykelcikleri müzenin en önemli eserleri arasında yer almaktadır.
Magnesia Salonu
Magnesia Antik kenti kazılarında bulunan pişmiş topraktan yapılmış kap örnekleri, kandiller, figürünler, çeşitli heykeltıraşlık örnekleri, yüzük taşları, takı örnekleri, kemik ve fildişinden yapılmış eserler, Homeros’un Odysseia’sında geçen Skylla efsanesinin görselleştirildiği Skylla başlıkları, Apollon heykeli ve Metrodoros Hermesi öne çıkan eserlerdir.
Nysa Salonu
Nysa antik kenti kazılarında bulunan Roma Dönemine ait mermer büstler, başlar, Nysa Tiyatrosu sahne binasına ait heykeller, kabartmalı steller, yunuslu çocuk heykeli gibi heykeltıraşlık eserleri bu salonda sergilenmektedir,
Aydın Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti 2024 Yılı
Müze Kart İle Giriş ÜCRETSİZDİR.
Müze Kart olmayanlar için Giriş Ücreti 100 TL’dir.
Müze kart sahipleri yılda 2 defa ücretsiz giriş yapabilir,
Müze kart plus sahipleri yıl için de sınırsız giriş yapabilirler.
Müzesi Ziyaret Saatleri
15 Nisan / 2 Ekim (yaz sezonu) Açılış saati: 08.00- Kapanış saati:19.00
3 Ekim / 14 Nisan (kış sezonu) Açılış saati: 08.00 Kapanış saati: 17.00
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;
Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
Aydın Arkeoloji Müzesine Nasıl Gidilir?
Aydın ili Efeler ilçesi Ilıcabaşı Mahallesinde bulunmaktadır. Müzenin yeri ve konumu dolayısıyla ulaşım çok kolaydır. Aydın Forum olarak geçen Alışveriş merkezinin hemen yakınındadır.
Aydın merkezinden kalkan Otobüs ve minibüsleri vasıtasıyla kolaylıkla bulabilirsiniz.
Aracıyla gidecekler, İl merkezinden Denizli bulvarı istikametinden gidebilirler.
Aydın ilinin bazı yerlere olan uzaklığı;
- İZMİR 130 km uzaklıktadır ve yaklaşık 1,5 saat,
- MUĞLA 101 km uzaklıktadır ve yaklaşık 1,5 saat
- AFYON 347 km uzaklıktadır ve yaklaşık 4,5 saat
- BALIKESİR 293 km uzaklıktadır ve yaklaşık 3,5 saat
- ÇANAKKALE 449 km uzaklıktadır ve yaklaşık 6 saat
- DENİZLİ 126 km uzaklıktadır ve yaklaşık 2 saat
- MANİSA 156 km uzaklıktadır ve yaklaşık 2 saat
- ISPARTA 293 km uzaklıktadır ve yaklaşık 3,5 saat
- ANKARA 604 km uzaklıktadır ve yaklaşık 8 saat
- İSTANBUL 685 km uzaklıktadır ve yaklaşık 9 saat
- BURSA 442 km uzaklıktadır ve yaklaşık 6 saat uzaklıktadır.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.