Balıklıgöl Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Balıklıgöl Hikayesi

Balıklıgöl Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Balıklıgöl Hikayesi

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Balıklıgöl Nerede – Nasıl Gidilir – Balıklıgöl Hikayesi Nedir? Ayn Zeliha Gölünün Oluşumu Nasıl oldu? Balıklıgöl ve çevresinde gezilecek Tarihi Yerleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                         Balıklıgölün Hikâyesi Nedir?                    

Şanlıurfa’da yer alan ve ziyaretçi sayısı günden güne daha da artan önemli gezi yerlerinden biridir. Şanlıurfa’nın kuzeybatısında yer alan Eyyübiye ilçesinde bulunan Balıklı Göl’ün yoğun ilgi görmesi tabi ki gezilip görülebilecek önemli yerlerden biri olmasındandır. Ancak hikâyesiyle insanları etkilemesi de bu gölün yoğun ilgi görmesinde etkili olacaktır.

Peki, nedir bu gölün hikâyesi?  Hz. İbrahim ile o dönemde yaşayıp zalimlikleriyle halkına eziyet eden Nemrut arasında yaşanan olayların sonucu olarak bu gölün oluştuğuna inanılır.

Burada bahsi geçen olay, Hz. İbrahim ateşe atıldığında ateşin bir anda suya döndüğü, içerisinde yer alan odunların ise balığa döndüğüdür. Bu şekilde oluştuğu söylenen göl yine bu nedenle kutsal sayılmaktadır.  Gölün uzunluğu 150 m, genişliği 30 m, derinliğiyse 3,5 metredir. Bu göldeki sazan balıkları avlanamaz çünkü yasaktır.

                       Balıklı Göl’de Neler Yapılır?                      

Belki hikâyesinden belki de ortamda var olan havasından bilinmez ancak Balıklı Göl için insanı saran havasından söz etmek gerekir. Ülkemizdeki müstesna yerlerden biri olan bu göl ile çevresindeki camiler ve tabi bir de Hz. İbrahim’in dünyaya geldiği mağaranın maneviyat dolu atmosferi bu göle gelenleri etkilemektedir. Peki, Burada Neler yapabilir – Neler Alabilirsiniz? 

Göl’e geldiğinizde bu gölün hikâyesinde geçen Nemrut’un kız evladı olan Zeliha‘nın Hz. İbrahim’e döktüğü gözyaşından oluştuğu söylenen Ayn-Zeliha’yı da görmeden dönmeyin. Tabi Balıklı Göl Platosunda yer alan Urfa Kalesi’yle Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi içerisinde sergilenen Balıklı Göl Heykelini de gezmelisiniz.

Bu arada bu göle geldiğinizde balıkları yemlemeyi unutmayın zira yemi almaya çalışan balıkların heyecanlı görüntüsü dikkatinizi çekecektir. Bu arada Balıkları yemlerken dikkatimi çeken şeyde balıkların üzerinde tahta yanığı şeklinde izlerin bulunması, insanı hayretler içerisinde bırakıyor. Halilurrahman Cami’sini ve Mağarasını gezebilir, Selahaddin Eyyüb Camisini gezebilir, İbrahim Peygamber Makamını ziyaret edebilirsiniz.

           Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler için TIKLAYINIZ…         

Şanlıurfa’ya ait yöresel ürünleri alabilir, böylece Balıklı Göl hatırasını aldıklarınızla canlı tutabilirsiniz. Balıklı gölün çevresi hediyelik eşya satan dükkanlar la dolu. Bakır malzemeleri satan çok sayıda dükkân bulunuyor aynı zamanda işlemede yaptırabilirsiniz.

Yine etrafta yer alan lokantalarda birbirinden lezzetli yiyecekleri tadabilir ve şehri çok daha iyi tanıyabilirsiniz. Göl etrafındaki dükkanlarda yöresel olarak biber salçası, acı biber, isot , kurutulmuş  Patlıcan-Biber , fıstık almayı unutmayın. Başka bi yerde bu tadı bulamazsınız.

Balıklı Göl ve Çevresinde Ne Yiyebilirsiniz?

Ciğer KebabıHaşhaş KebabıPatlıcan KebabıUrfa Kebabı- Lahmacun- Çiğ Köfte-Şabut Balığı -Kelle Paça – Şıllık Tatlısı -BilluriyeCiğerin en hasını, Balıklı Göl’e çıkan yolda çarşı içinde bulunan alçak ahşaplı ve tabureli, küçük, salaş bir yer olan Meşhur Ciğercilerde bulabilirsiniz.

Haşhaş Kebabı, İsminde haşhaş var diye haşhaşlı yemek sanmayın. Zırhla çekilmiş kuzu eti, baharatlarla elde edilen bir harcın şişlere takılıp pişirilmesiyle yapılıyor. Haşhaş Kebabının en iyisi Birecik’te yeniyor. Birecik yöresine ait bir kebaptır.

Patlıcan Kebabını ; Urfa dede can ocak başı ve Birecik’te bulunan gül baba lokantasında yiyebilirsiniz.

Çiğ Köfteden bahsedersek; Bulgur, isot, kıyılmış et (artık izin verilmiyor), salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların iyice yoğrulmasıyla yapılır. Urfa yöresinin her yerinde bulabilirsiniz. Özellikle sıra gecelerinin vazgeçilmez tadıdır.

Şabut Balığı; Türkiye’de sadece Fırat Nehri ve Dicle Nehirlerinden çıkmaktadır. Dolayısıyla bu bölgede meşhur olmuştur. Şekli kefale benziyor ayrıca çok pulludur ve kahverengimsiydi. Lezzetli ve yağlı bir eti var. Halfeti ilçende meşhurdur.

Şıllık Tatlısı; Şanlıurfa’nın esnaf restoranlarından olan Gülhan Restoranında yapılan şıllık tatlısı çok seviliyor ve meşhurdur.

Ayrıca; Burası Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma bir kervansaray Var Gümrük han. Şimdilerde avlusundaki çay bahçesi, melengiç , mırra veya klasik Türk kahvesi içmelik, nostaljik bir mekandır. Kahve içmeden ayrılmayınız.

                           Balıklı Göl’e Nasıl Gidilir?                          

İster otobüsle ister trenle isterseniz de uçakla gidebileceğiniz Balıklı Göl, Şanlıurfa’nın şehir merkezi içerisinde yerini almaktadır. Şehirdeki her yerden ulaşabilirsiniz. Bu noktada Balıklı Göl’ün otogardan 2 kilometrelik, havalimanından 8,6 kilometrelik mesafede bulunduğunu söylemek gerekir.

Kendi aracınızla gitmek isterseniz;

Altta yerleştirdiğimiz harita ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

İstanbul’a 1263 km, Ankara’ ya 810 km, İzmir’e ise 1251 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.