Beçin Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir, Muğla, 2024
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Beçin Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti, Kale Ne Zaman Yapıldı – Kim tarafından yapıldı ve Kalenin Tarihçesi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Beçin Kalesi Nerede?
Kale, Muğla ilinin Milas İlçesinin 5 km kadar güneyinde yer alan Beçin Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kent, Roma, Bizans, Menteşeoğulları ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.
Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Kale, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Lis tesinde yerini almıştır.
Muğla Beçin Kalesi Hakkında Bilgiler
Beçin Kalesi, Milas Ovası’nın kenarında, ovadan yaklaşık 200 metre yükseklikte, düz bir platonun üzerine kurulmuştur. Kale’nin girişine vardığınızda çatı altında birkaç yapı görünür. Antik döneme ait duvarlar, hamam ve sarnıç vardır önce bu meydanda. Kalenin asıl girişi daha yukarıdadır.
Kalenin kuzeyindeki dik yamacın üzerinde ve eteklerinde rastlanan kalıntılar, antik dönemde, bu alanın nekropol olarak kullanıldığını göstermektedir. Kalede yapılan kazı çalışmalarında ele geçen buluntular Geometrik Dönem ve Helenistik Dönem’e ait olduğu söylenen mezarlar olarak bilinmektedir.
Kalenin İç Kale olarak adlandırılan kısmında, içini görebileceğiniz yapılar yıkılmış kale duvarlarından ibaret. Kale duvarları 1,5 metre genişliğinde, oldukça kalındır. Milas Ovası’nı gören kalenin içi oldukça bakımsız halde bulunuyor.
Beçin şehri, kale ve surun çevrelediği asıl yerleşim kısmından oluşmaktaydı. Kaleden bakıldığında, girişinin hizasındaki iki çeşme kalıntısıyla bir türbe yıkıntısı bulunmaktadır. Çeşme kalıntısından devam ettiğinizde, Ahmet Gazi Medresesi’nin kuzeyindeki düzlüğe geliyorsunuz.
Bu düzlükte bazı yapılar bulunmakta; Bunlar, batı kısımda kayanın yanında kubbeli bir çeşme; güneyinde Orhan Beyin yaptırmış olduğu caminin kalıntıları; güneydoğusunda, Kızıl Han ve batısında ise Türbeden ibarettir. Beçin Kalesinin güneybatısında Kara Paşa Hanı; az ilerisinde küçük bir hamam ve tepenin en üst noktasına “Emir Avlusu” ve “Orman Tekkesi” denilen bir yapıların kalıntısı vardır.
Kalenin çevresinde, 19. yüzyılda Rumlar tarafından inşa edilen ve ”Yeni Kilise” olarak adlandırılan bazilikal bir yapı bulunur. Beçin Kalesinin doğusunda Kepez tepesinde, Yelli Camii, medrese ve hamamı vardır. Surlar içinde kalan kısımda, bu yapıların dışında eski yapı kalıntıları bir hayli fazladır.
Taş Eserleri Müzesi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Beçin Kalesi Giriş Ücreti
Müze Kart ile Giriş Yapabilirsiniz.
Beçin Kalesi Ziyaret Saatleri
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;
Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13.00’a kadar kapalıdır.
15 Nisan / 2 Ekim (yaz sezonu) Açılış saati: 08.00- Kapanış saati:19.00
3 Ekim / 14 Nisan (kış sezonu) Açılış saati: 08.00 Kapanış saati: 17.00
Beçin Kalesine Nasıl Gidilir?
Kale, Milas ilçe merkezinden Milas Ören yolu üzerinde devam ederken sağa doğru Beçin Kalesi tabelası görünür. Beçin’e vardığınızda 200 metre yükseklikteki kaleyi görürsünüz, kahverengi tabelaları da takip edin.
- Milas ilçe merkezi ile Kale arası 5 km uzaklıktadır.
- Muğla-Milas arası 78 km ve yaklaşık 1 saat 15 dakikadır..
- Milas-Ankara arası yaklaşık 658 km ve ortalama 8 saattir.
- Milas-İstanbul arası yaklaşık 648 km ve ortalama 7 saat 45 dakikadır.
- Milas-İzmir arası yaklaşık 191 km ve ortalama 2 saat 15 dakikadır.
- Milas-Antalya arası yaklaşık 377 km ve ortalama 4 saat 35 dakikadır.
YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.