Hattuşaş Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ÇORUM

Hattuşaş Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ÇORUM

Seyyahlar bu yazımızda Hattuşaş Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saati hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

             Hattuşaş Antik Kenti              

Hattuşaş Antik Kenti, Hititler ‘in tunç çağı dönemindeki başkentidir. Çorum il merkezinin 82 km güneybatısındaki günümüzdeki adıyla Boğazkale ilçesinde bulunmaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşaş, Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Günümüzde kalıntıları, bilinen tarihin ilk yazılı belgeleriyle geçmişi aydınlatan görkemli bir imparatorluğun izlerini taşımaktadır. Günümüzde görülebilen ve büyük çoğunluğu Büyük Kral IV. Tudhaliya dönemine ait olan kalıntılar arasında tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar bulunmaktadır.

 

Boğazkale ilçesine girdikten sonra kolayca bulunan kent girişindeki otoparkta kısa bir süre park edip bilet ve isterseniz harita alıyorsunuz. Daha sonra aracınız ile kent içinde ilerleyerek aldığınız haritadaki numaralandırılmış önemli antik kenti otomobille rahatça gezebilirsiniz. Yapılan kazı çalışmalarında bizleri o günlere götüren bu milli park, Günümüze kadar korunmuş bir açık hava müzesidir.

Bu ören yeri, Aşağı Şehir ve Yukarı Şehir olarak ikiye ayrılmıştır. Aşağı Şehir ’de, büyük bir tapınak ve şehir depoları bulunuyor. Yukarı Şehir ‘de ise genelde kutsal alanlar ve tapınaklar bulunmaktadır. Hititlerin başkentinde yukarı kent bölümünde dört büyük tapınak bulunuyor. Bunların en eskisi ve en görkemlisi Büyük tapınaktır. M.Ö 14. Yy tarihlenen yapının eni 135 m boyu 160 m dir.

Büyük Tapınak ve karşısındaki Yamaç Evleri denen kalıntıları gördükten hemen sonra Aslanlı Kapıyı ziyaret etmelisiniz. Kral Kapısı, Sfenksli Kapı (Yerkapı) ve Aslanlı Kapı tüm görkemiyle ayakta. Aslanlı kapıdaki aslanlar kentin koruyucuları olduklarını vurgulamaktadır. Aslanların orijinalleri Ankara Anadolu Medeniyetleri mezesinde sergilenmektedir. Yerkapı en çok ilgi gören kalıntılardan. Hitit şehrini güney ve batıdan koruyan ve bugün Hattuşaş’ta içine girilebilin tek tüneldir. 70 metre uzunluğunda ki tünelde rahatça yürünebiliyor. Burası taş döşemeli bir tünel. Halkı saldırılardan korurken dışarıyla teması sağlamak için yapılmış. Piramit şeklinde ve 15 metre uzunluğunda yığma bir set burası. Tünelden geçip, sola dönüp merdivenlerden yukarı çıktıktan sonra Sfenksli Kapısı’ndan geri dönebiliyorsunuz. Sfenksli Kapı Şehrin en yüksek noktasındadır.

1,5 kilometre ilerisinde Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı da bulunuyor. Yazılıkaya’da kayaların Oyulmasıyla tanrıların işlendiği önemli kabartmalar bulunmaktadır. Yazılıkaya Hattuşaş gezinizin son noktasıdır. Hattuşaş gezisine gelirken mutlaka arabanızla gelin, çok geniş bir alana sahip olmasından dolayı dolaşmak zaman alacaktır. Burada yapılan arkeolojik kazılardan çıkarılan eserler, Çorum Müzesi, Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ve İstanbul’da Şark Eserleri Müzesi’nde sergileniyor.

          Hattuşaş Antik Kenti Giriş Ücreti 2024 yılı        

Giriş Ücreti 3 Euro TL’dir.

Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez,

Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

              Hattuşaş Antik Kenti Ziyaret Saatleri                  

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

                Hattuşaş Antik Kenti Nasıl Gidilir?                

Hattuşaş’a Çorum’dan direkt olarak bir ulaşım hizmeti yok.

Arabanızla Hattuşaş’a Çorum’dan D795 Yolu’nu kullanarak Boğazköy yolu üzerinden Hisar Mahallesi konumunda arabayla Hattuşaş hedefine gittiğinizde buraya ulaşabilirsiniz.

Alacahöyük’ten gidecekseniz eğer Kırıkkale Tokat Yolu’na bağlanabilir, Boğazköy Yolu ile Hisar Mahallesi konumundaki Hattuşaş Ören yerine ulaşabilirsiniz.

Not: Öncelikle ulaşım evet buraya toplu bir ulaşım yok. Çorum ilinden direkt yoktur. Sungurlu ilçesine geleceksiniz oradan boğazkaleye oradan antik kente bu güzergahta tek ulaşım taksi ile sağlanmaktadır.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.