İznik’te Gezilecek En İyi 10 Yer – İznik Gezi Rehberi – BURSA
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere İznik’te Gezilecek En İyi 10 Yer – İznik ilçesinin Müzeleri – Tarihi Yerleri – Camileri – Türbeleri – Doğal Güzellikler – Şelaleleri ve Gezilecek Yerleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
İznik’te Gezilecek En İyi 10 Yer
1-Ayasofya Cami
Dünya tarihi açısından önemli bir yapı olan Ayasofya, ilk olarak MS. 7’nci yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen Gymnasium üzerine Bizans Dönemi’nde bazilika olarak inşa edilmiştir. 1331 yılında Orhan Gazi tarafından fethedilen sonra İznik’te şehrin büyük kilisesi olan Ayasofya Kilisesi camiye çevrilmiştir. Orhan Cami olarak ta bilinmektedir.
2- İznik Gölü
Türkiye’nin 5. Marmara Bölgesi’nin En Büyük Gölü’dür. 298 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan gölün denizden yüksekliği 85 metredir. İznik Gölü, 1990 yılında Sit Alanı ilan edilmiştir.Göl bütünüyle tarım alanları ve zeytinliklerle çevrilidir. Göl çevresinde Yürüyüş Alanları, Göl içerisinde tekne turları, olta balıkçılığı yapılan yerleri ve çevresindeki kafe & restoranlar ile görülmeye değer güzelliktedir.
3- İznik Kalesi ve Surları
İznik Kalesi, M.Ö 258 tarihinde Roma İmparatorluğu döneminden kalmıştır. Göl Kapı, Yenişehir Kapı, İstanbul Kapı ve Lefke Kapı adında 4 kapısı bulunmaktadır. Kapıların isimleri açıldıkları şehirlere göre adlandırılmaktadır. Surların uzunluğu 5 km, Yüksekliği 10-13 metre olan surların direncini güçlendirmek amacıyla 114 yuvarlak planlı burç yapılmıştır.
4- Yeşil Cami
Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden olan cami, I. Murat’ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılmaya başlanmış, Paşanın 1387’de ölmesi üzerine cami oğlu Çandarlı Ali Paşa tarafından bitirilmiştir. İhtişamı ile İznik’te Görülmeye değer güzellikte bir Cami’dir.
5- Mahmut Çelebi Cami
Kapı kemeri üzerindeki yazıtta II. Murad 1421 – 1451 döneminde Mahmut Çelebi tarafından 1422 – 1423 tarihinde yaptırıldığı belirtilmektedir. Osmanlı döneminin İznik’teki son camisidir. Cami kare planlı asıl ibadet mekanı ile bunun kuzeyindeki son cemaat yerinden oluşur. Beden duvarları üstünde yükselen minare yuvarlak gövdeli, tek şerefeli ve sivri külahlıdır.
6- II. Mahmut Hamamı
Hacı Hamza Hamamı, olarakta bilinen bu yer, 15. Yy’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Mahmut Çelebi Cami’nin yanında bulunuyor.. Erkeklere ve kadınlara ait bölümleri olduğu İçin “Çifte Hamam” olarak da anılmakta. Hamamın erkekler bölümü bugün de işlevini sürdürmektedir.
7- İznik Müzesi
Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi olarakta bilinen bu yer, Sultan I. Murat’ın annesi Nilüfer Hatun’un anısına 1388 yılında imarethane olarak inşa edilmiştir. Müzede İznik çevresinden toplanan prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar olan çeşitli eserler sergilenmektedir. İznik gezinizde buraya uğrarsanız eğer, İznik yöresine ait birçok eseri burada görebilirsiniz.
8- Çini Fırınları
1963 yılında başlayan kazı çalışmalarında, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen seramik ve çinilerinin asıl ve önemli üretim merkezinin İznik olduğunun bir kanıtıdır. İznik için çok önemli bir tarihi yer. Bölgenin çini konusundaki tarihini belgeleyen çini fırınlarını ziyaret ederek Çiniler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
9- Süleyman Paşa Medresesi
İznik’in merkezindeki bulanan bu yer, Orhan Gazi’nin büyük oğlu “Rumeli Fatihi” sanıyla anılan Şehzade Süleyman yaptırmıştır. Medrese günümüzde Çini sanatını sevenler için görülmesi gereken şirin bir sanat galerisi halindedir. Ayrıca, Her bütçeye uygun dekoratif çini eserler alabileceğiniz, Bahçesinde bir şeyler içebileceğiniz, sıcak yaz günlerinde serinlemek için vakit geçirebilirsiniz bir çarşı olarak kullanılmaktadır.
10- Sansarak Kanyonu
İznik ilçesinin Sansarak köyü sınırlarının içerisinde bulunan bu yer 7 km’lik zorlu parkuru ile zorlu dağ yürüyüşü alanlarından biri olarak bilinmektedir. Ormanların derinliklerinde vadi içinde saklanmış adeta bir cennet olarak söyleyebiliriz. Doğa fotoğrafçıları, Kamp severler ve Kanyonda yürüyüş severler için keşfedilmemiş bir cennettir.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.