Sultan Ahmet Cami Nerede, Nasıl Gidilir, Fatih / İstanbul
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Sultan Ahmet Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Cami Ne Zaman Yapıldı, Kim Tarafından Yapıldı, Caminin Tarihi ve Mimarisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Sultan Ahmet Cami Nerede?
Ayasofya Müzesi’nin tam karşısında bulunan Sultan Ahmet Cami, İstanbul’da kendi ismi ile anılan Sultanahmet meydanında yer almaktadır. Sultanahmet Mahallesi, At Meydanı Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Cami, İstanbul’un en görkemli yapılarından biridir.
Osmanlı Devleti padişahlarından biri olan I. Ahmed zamanında yapılmıştır.
Sultan Ahmet Cami Tarihi Hakkında Bilgiler
Cami, Sultan I. Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Temeli Miladi takvime göre 1609 da, bizzat Sultan tarafından törenle atılmıştır. Camiin mimarı ise, Sinan’ın ölümünden sonra Başmimarlığa getirilen Mehmet Ağa’dır. Sultan I. Ahmet tarafından 1617 yılında bitirilmiştir.
Caminin duvarlarında ikinci pencere arasına kadar mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Cami olarak da bilinmektedir. Caminin duvarlarını 21 bin 43 adet göz alıcı İznik Çinisi bulunmaktadır. Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır.
43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir. Minarelerde camiyi yaptıran Sultan Ahmet’in 16.Osmanlı padişahı olması sebebiyle 16 adet şerefe bulunmaktadır. Sultan Ahmet Cami külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden biridir. Sultan I. Ahmet’in mezarı da cami bahçesine bitişik biçimde inşa edilmiştir.
Sultan Ahmet Camisinin Bilinmeyen Hikâyesi
Hikâyeye göre, dönemin padişahı I. Ahmet yaptırmak istediği caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’ya minarelerin altından yapılmasını emretmiştir. Fakat altından yapılacak minarenin devlet bütçesini aşacağını bilen Mehmet Ağa, bu emri güya yanlış işiterek, “altın” sözcüğünden “altı” yaparak, camiyi 6 minareli inşa ettirmiştir. Efsane bir tarafa, ihtişamıyla herkesi büyüleyen cami, hayranlık kadar tepki de toplamıştır. Çünkü o dönemde altı minaresi olan tek mabet Kâbe’dir ve bu durumun kutsal mekâna saygısızlık olduğu dillendirilmiştir.
Durum üzerine mimarı huzuruna çağıran Padişah, caminin kaç minareli olduğunu sorar. Altı, cevabını alan Padişah, Kâbe’nin kaç minaresi olduğunu sorunca Mimar durumu fark eder ve Kâbe’ye doğru yola koyulur. İki yıl sonra Padişah’ın huzuruna çıkan Mimar, Kâbe’nin artık yedi minaresi olduğunu söyler. Mimar iki yıl içinde Kabe’ye gidip gelmiş ve oraya bir minare daha yaptırmıştır.
Sultan Ahmet Cami Hakkında Bilinmeyenler…
İstanbul’un tarihi yarımadasında bulunan Sultanahmet Camisi, Mimar Sinan sonrası klasik mimarinin en büyük ve en önemli eseri olarak biliniyor.
Cami aynı zamanda o zamanın 6 minareli tek selatin camisi olma özelliğini de taşıyor. Toplam 260 pencereyle aydınlatılan caminin ibadethane bölümü 64×72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı ise 23,5 metredir.
Avlunun batı girişinde, demirden ağır bir kordon bulunmaktadır. Bu kordon, avluya atıyla giren padişahın kafasını çarpmamak için eğmesini gerektiriyordu. Bu durum da padişahın bile camiye girerken kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini göstermek amaçlı sembolik bir eylem olarak kabul ediliyordu.
Sultan Ahmet Camine Nasıl Gidilir?
Cami, bulunduğu semt olan Sultanahmet’e de adını vermiştir. Camiye ulaşım İstanbul’un hemen hemen her yerinden birçok farklı alternatifle mümkündür.
Camiye ulaşmak için en kolay yol, Tarihi Yarımada’dan da geçen Bağcılar- Kabataş Tramvay Hattı’nı kullanarak gidebilirsiniz.
Anadolu yakasından gelecek olanlar, Kabataş’a ya da Eminönü’ne deniz yolu ile gelip buradan tramvaya binebilir.
Edirne-Atatürk Havalimanı yönünden gelecek olanlar metroyu kullanarak Yusufpaşa Durağı’nda inerlerse, buradan tramvay hattına rahatlıkla geçiş yapabilir.
Eğer Üsküdar’dan gelecekler, Üsküdar-Eminönü vapuruyla Eminönü’ne geldikten sonra ister tramvaya binip Sirkeci-Gülhane Duraklarından sonra Sultanahmet Durağında inerek rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Özel aracı ile gelmek isteyenlerse Tarihi Yarımada içinde sorun yaşayabilecekleri için araçlarını Eminönü’nde bırakıp, buradan yürüyerek ya da tramvaya binerek Sultanahmet Camisi’ne ulaşabilir.
YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.