Antik Roma Hamamı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ANKARA
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Antik Roma Hamamı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri ve Müze İçerisinde bulunan Eserler? hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Roma Hamamı Kalıntıları, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Ulus Meydanı’ndan Yıldırım Beyazıt Meydanı’na uzanan Çankırı Caddesi üzerindedir. Ulus’ta Atatürk Heykelinden yaklaşık 400 metre uzaklıktadır. Hamamın bulunduğu alan bir ören yeri olduğu için yerden yüksek bir konumdadır.
Roma Hamamı Hakkında Bilgiler verecek olursak;
Antik Roma Hamamı bulunduğu kısım yerden yüksek bir alandır. Bu alanın bir höyük bilinmektedir. Bu alanda Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık tarafından 1937 yılında kazılar yapılmış olup, höyüğün Frig ve Roma Devri katları ortaya çıkarılmıştır. Höyükte yapılan kazılar 1938-1939 yıllarında Müzeler Müdürü Hamit Z. Koşay’ın nezaretinde sürdürülmüştür.
Bu kazılar sonucunda ortaya çıkan Hamam Binası, 1939-1943 yıllarında yapılan kazılarla da bütünüyle ortaya çıkarılmıştır.Bu dönemdeki kazıları Türk Tarih Kurumu’nun destekleriyle, yine Hamit Z. Koşay’ın bilimsel başkanlığında Arkeolog Necati Dolunay yönetmiştir. Kazının mimari buluntularını Arkeolog Mahmut Akok değerlendirmeye alarak restorasyon sürecini başlatmıştır.
Roma hamamı höyüğünde Frig, Roma, kısmen de Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalıntılar bulunmuştur. Hamamın Çankırı Cad. Kapısından girilen bölümünde Antik Ankyra şehrinin sütunlu yolundan bir kısım ile Roma Çağı Hamamı ve Palaestra’ sına ait binalar. Bunların etrafında da yine Roma Devri’nden birçok yapı bulunmaktadır.
Roma Hamamı Ören Yerinin Bölümleri
Sütunlu Yol
Sütunlu Yol Hamam binasının ve Palaestra’ nın kısmen doğusunda yer almaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde sütunlu yolun antik Ankyra şehrinin kutsal alanı olan Augustus Tapınağı’ ‘na kadar olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Çünkü; yeni Ankara şehrinin gelişmesine rastlayan Cumhuriyet’in ilk yıllarında bugünkü Çankırı Caddesi yapılırken bu sütunlu cadde ortaya çıkmış ve yolun altında kalmıştır. Ankara valiliği bahçesinde yapılan kazılarda bu yolun bir kısmı açılmıştır ve camlı bölme yapılarak yerli yabancı turistlere gösterilmektedir. M.S 2-3. yüzyıllarda yapılmış olduğu, tahmin edilen sütunlu yolun sütunları boz renkte damarlı mermerden olup, Korint tipte başlıklardan oluştuğu görülmektedir
Hamam Binası
1937-1944 yıllarında yapılan kazılarla ortaya çıkartılılmıştır. Hamam Binası Palaestra ve kapalı hamam kısımları olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Antik Roma Hamamı kazı başkanı tarafından Caracalla (M.S 212-217) devrine tarihlenmiştir. Bunun sebebi yapılan kazılarda bulunmuş sikkelerdir. Tarih konusunda başka dayanaklar da bulunmuştur. Hamam yapımının sorumlusu ve kentin ileri gelen kişilerinden olan Tiberius Julius Justus Julianus’un birkaç yazıtında da doğrulanmaktadır. Yapılan kazılar neticesinde bulunan diğer sikkelerden anlaşıldığına göre, hamam yaklaşık 500 yıllık bir süre içinde devamlı kullanılmıştır. Belirli dönemlerde tadilat görmüştür.
Hamam binaları, bu Palaestra kısmının hemen arkasında yer alırlar. Bu yapılar ender rastlanan bir büyüklükte olup, her zaman olduğu gibi Apoditerium (soyunma yeri), Frigidarium (soğuk kısım), Tepidarium (ılık kısım) ve Caldarium (sıcak kısım) bölümlerinden oluşurlar. Tepidarium ve Caldarium bölümlerinden daha geniş olmasının nedeni, kuşkusuz Ankara’nın soğuk kış mevsimi göz önüne alındığında kolaylıkla anlaşılır.Bunlar etrafında ocaktan (külhan) gelen sıcak havanın rahatça dolaştığı tuğla sütunlardan oluşan bir yeraltı ısıtma tesisatı ile desteklenir ve yukarıdaki odalarda böylelikle ısınırdı. Bu yeraltı ısıtma tesisi, ocakçıların ateşi körüklemek için geçtikleri bir takım tünel ve geçitler ile birbirine bağlı olduğu görülmektedir.
Açık Hava Müzesi
Ankara Roma Hamamı ören yeri yaklaşık olarak 65.000 m2’lik bir alanı kaplamaktadır. 1997-2001 arasında yapılan çalışmalarla bir Açık Hava Müzesi görünümüne kavuşturulmuştur. Ören yerinde bulunan yaklaşık 1000 adet civarında farklı eserler bulunmaktadır. Sergilenen eserlerden mezar stellerinin çoğunluğu Roma ve Bizans dönemlerine aittir.
Yazıtlı bloklar ise genellikle kitabeler ve mil taşlarından oluşmaktadır. Ankara’nın bu dönemleri ile ilgili bilgiler de içeren eserlerde bu bölgede bulunmaktadır. Bu alanda sergilenen diğer eserler ise, sütun başlıkları, sütun kaideleri ve diğer küçük mimari parçalardan oluşmaktadır. Ayrıca bu alanlarda, ziyaretçilerin rahat bir şekilde gezebilmeleri amacıyla gezi parkurları oluşturulmuş ve çevre düzenlemeleri gerçekleştirilmiştir.
Roma Hamamını gezmeye gittiğinizde Hacı Bayram Veli Camisi, Augustus Tapınağı ve Julianus sütununu görmenizi tavsiye ederiz.
Roma Hamamı Giriş Ücreti
Antik Roma Hamamı Giriş Ücreti 2024 Yılı 60 TL
Roma Hamamı’na Nasıl Gidilir?
Otobüs ile Roma Hamamına gitmek oldukça kolaydır. Roma Hamamı Açık Hava Müzesi konumuna en yakın duraklar aşağıda sıralanmıştır.
- 40157 – Okul Durağı 11 metre uzaklıkta, 1 dk yürüme mesafesi
- 30030 – Yildirim Beyazıt Vergi Dairesi 15 metre uzaklıkta, 1 dk yürüme mesafesi
- 30028 – Yildirim Beyazit Vergi Dairesi 49 metre uzaklıkta, 1 dk yürüme mesafesi
Roma Hamamı Açık Hava Müzesinin Önünden geçen otobüs hatları şunlardır.
Otobüs – 114-3, 145-3, 439, 482-3, 203, 263, 286, 284, 413
Kızılay Meydan’dan Roma Hamamına gitmek için 203, 253, 261, 263, 279, 284, 286 numaralı otobüslerden birine binerek Yıldırım Beyazıt Vergi Dairesi durağında indiğinizde Roma Hamamı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.
Çankaya İlçesinden Roma Hamamına gitmek için geldiğiniz semte göre ve yol güzergahına göre değişkenlik göstermektedir.
- Dikmen Caddesi üzerinden geliyorsanız 145 – 154
- Oran tarafından geliyorsanız 185
- İlker Caddesi üzerinden geliyorsanız 183 – 186
(Numaralı otobüslerden birine binerek Ulus Çarşısı durağında ininiz. Daha sonra Çankırı Caddesi üzerinden 10 dakikalık bir yürüyüşle Roma Hamamı’na ulaşmak mümkündür.)
Mamak ilçesinden Roma Hamamına gitmek istediğinizde;
Kayaş, Ege Mahallesi, Doğukent tarafından geliyorsanız 332, 335, 336, 339, 349, 355 numaralı otobüslerden birine binerek Anafartalar durağında ineceksiniz ve 5 dakika yürüyerek Roma Hamamı’na gidebilirsiniz.
Mamak – Abidinpaşa – Akdere semtlerinden geliyorsanız,
347, 349, 377 numaralı otobüslerden birine binerek Ulus durağında ineceksiniz ve 5 dakikalık bir yürüyüş ile Roma Hamamı’na ulaşabilirsiniz.
Keçiören ilçesinden Roma Hamamına tek vasıta ile gidebilirsiniz.
Etlik, Aşağı Eğlence, İncirli istikametinden gelenler 203, 204, 263, 284, 286, 288 numaralı otobüslerden birine binerek Yıldırım Beyazıt Vergi Dairesi durağında inip 1 dakikalık yürüyüşle Roma Hamamı’na ulaşabilirsiniz.
Eryaman – Yenimahalle ilçesinden Metro ile gelenler
(Ulus Durağında inip 15-20 dakika yürüyebilir) veya metro hattının Kızılay durağında inip ulus otobüslerine binerek ulaşabilirsiniz. Çayyolu, Ümitköy taraflarından geliyorsanız Çayyolu-Kızılay metrosuyla Kızılay’a geldikten sonra buradan 203, 253, 261, 263, 279, 286 numaralı otobüslerden birine binerek Yıldırım Beyazıt Vergi Dairesi durağında inip 1 dakikalık yürüyüşle Roma Hamamı’na ulaşabilirsiniz.
Batıkent, Demetevler semtleri tarafından geliyorsanız; Batıkent-Kızılay metrosuna binerek Ulus durağında indikten sonra 10. 15 dakikalık bir yürüyüşle Roma Hamamı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.