Halfeti Gezilecek Yerler – Halfeti Gezi Rehberi – ŞANLIURFA
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Halfeti Gezilecek Yerler – Siyah Lale – Rumkale – Asma Köprü – Batık Cami – Cam Teras hakkında bilgiler vereceğiz.
Halfeti Gezilecek Yerler
Halfeti, Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir. Şanlıurfa’nın batısında yer almaktadır. Büyük bir bölümü Birecik Barajı sularının altında kalan Halfeti, bir zamanlar Fırat’ın kıyısında yer alan meyve bahçeleri, avlulu taş evleri, çiçek bahçeleri ile “Saklı Cennet” adıyla anılırdı. Halfeti sular altında kalınca, yöre halkı 7 km. uzaklıktaki Karaotlak Bölgesi’ne göç etti.
Bölgenin sular altında kalması Halfeti’den arta kalan yamaçlarda turizmi, Fırat kıyısı turizmini hızla geliştirdi. Halfeti ayrıca ‘Cittaslow’ (Sakin Şehir) unvanına sahiptir. Genellikle iki katlı, taştan ve düz damlı olan Halfeti Evleri, Fırat’a paralel dizilişleri ile birbirinin manzarasını kapatmayan bir düzene sahiptir. Ülkemizde sadece Halfeti’de yetişen siyah gül, ilçede istisnasız her evin vazgeçilmez süsüdür.
Halfeti ismi Nereden Geliyor…
Geçmişten günümüze Tarih boyunca Halfeti’nin adı Rumkale olarak anılmaktaydı. Halfeti isminin ölümsüz bir aşktan geldiği söylenmektedir. Anlatılanlara göre, birbirlerini delicesine seven Halil ve Fatma adında iki aşık gencin kavuşmasına aileleri engel oluyormuş. Ne yapıp etseler de aileleri hep karşı çıkıyormuş. Birbirlerine kavuşamayacağının anlayan iki aşık Halil ile Fatma el ele tutuşarak kendilerini Fırat’ın azgın sularına bırakmış. Olanlar karışışında bölge halkı çok üzülmüş, o tarihten itibaren ilçe Halil ile Fatma’nın kısaltılmış hali olan “Halfeti” adıyla anılmaya başlamış.
Halfeti Gezilecek Yerler?
Rumkale
Rumkale, Halfeti ile birlikte anılan bir kültür mirasıdır. Halfeti’den Rumkale ve barajın su tutması nedeniyle terk edilen güzeller güzeli Savaşan Köyü’ne tekne ile ulaşmak mümkündür. Hristiyanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri olan Rumkale’deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakterini taşır. 3500 m2’lik bir alana yayılan kalede bugün görülebilen yapılar arasında kuzey ve doğuda bulunan sur ve burç kalıntıları, Aziz Nerses Kilisesi (1175), Barşavma Manastırı (13. yy), su sarnıçları, Fırat Nehri’ne inen 8 metre genişliğinde, 75 metre derinliğinde helezonik bir kuyu ve hendek bulunur.
Rumkale, 11. yy’da Hromgila adıyla önemli bir konumda olmasını; Hz. İsa’nın havarilerinden Johannes (Yuhanna)’in Roma Dönemi’nde burayı mesken edinerek kayadan oyma bir odada İncil’in nüshalarını çoğalttığı rivayetine borçludur. Ayrıca 12.yy’da Şair Aziz Nerses’in, mezheplerin birleştirilmesi için imparatorluk elçileri ile burada toplantılar yapması da kale-kentin önemini arttırmış. 18.yy’da örgütlenen Ermeni Katolik Kilisesi’nin ruhani reisi, halen Rumkale (Hromgila) Başpiskoposu sanını taşımaktadır ve makamı Beyrut’tadır. Rumkale’yi 1838 yılında ziyaret eden Mareşal Helmut von Moltke, kayanın nerede bittiği, insan eserinin nerede başladığını kestirmenin güç olduğunu ve kaleden bakınca Fırat Nehri’nin gümüş bir şerit gibi ayaklar altından uzanıp aktığını belirtmiş.
Rum Kale Cam Teras
Rum Kaleyi yüksek bir noktadan seyretme imkanı bulacaksınız.
Göl’de Tekne Turu
Halfeti de yapılacak En Güzel Etkinlik Nehir’de yapılan Tekne turudur. Bütün coğrafyayı gezme ve bilgi alma şansınız olduğu için.
Halfeti’de 2023 yılı Ocak ayı itibari ile Tekne turu ücreti.. 50 TL.
Tur yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Tekne turuyla Rum Kale‘yi hem de sular altında kalan Savaşan Köyü‘nü görebilirsiniz.
Asma Köprü
Halfeti İlçesinde Fırat Nehri üzerinde duran asma köprü görülmesi gereken bir diğer yer. Asma köprü üzerinde çok güzel fotoğraflar çıkıyor. Buraya gelen ziyaretçilerin olmaz sa olmazı köprü üstünde çektirilen fotoğraftır.
Halfeti Ulu Cami
Ulu Cami üzerinde herhangi bir yazıt olmadığı için kim tarafından kaç yılında yaptırıldığı hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Günümüzde cami sular altında kaldığından dolayı tabanı tamamen sular altındadır ve sadece minaresi görülmektedir.
Halfeti ve Meşhur Karagül
Siyah Gül dünyada sadece burada yetişiyor. Siyah gülün en ilginç tarafı, Siyah gülü alıp Halfeti dışında bir yere diktiğinizde gül siyah değil kırmızı açmasıdır. Bölge halkı tarafından Karagül ticari bir önemede sahiptir. Hediyelik eşya dükkânlarında hem siyah gül fidanı hem de siyah gül kolonyası satılıyor.
Halfeti’de Neler Yapmalıyız.
* Rum Kale’yi gezmeli,
* Göl’de tekne turu yapmalı,
*Cam Terasa çıkıp manzarayı izlemeli
* Halfeti’nin suya gömülmüş sokaklarında dolaşmalısınız,
* Halfeti gölünün ünlü Şabut Balığı yemelisiniz.
Gaziantep İl Özel idaresi, Kumla vapuruyla Birecik Baraj Gölü üzerinde turlar düzenlemeye başladı. Yaklaşık beş saat süren bu turla da Zeugma, Halfeti ve Rumkale’yi gezebilirsiniz. .
Halfeti’de Ne Yenir?
Göl kenarına bulunan restoranlarda Halfeti ye özgü Şabut Balığı‘nın tadına bakabilirsiniz. Haşhaş kebabı’ da bir başka tercihtir.
Halfeti’ye Nasıl Gidilir?
Halfeti ilçesi Şanlıurfa ya 120 km, Gaziantep’e 108 km uzaklıktadır. Şanlıurfa iline bağlı olsa da Gaziantep ilinin yakın olması da Gaziantep ilçesinden ziyaretçilerin gelmesini sağlıyor. Bu nedenle ilçeye Gaziantep ilinden de sürekli araç seferleri bulunuyor.
Şanlıurfa il merkezi otogarından kalkan Halfeti ilçe Minibüslerine binerek gelebilirsiniz.
Gaziantep ilinden gelecekler, Gaziantep ilinden Birecik ilçesine, Birecik‘ten de Halfeti‘ye toplu taşıma ile ulaşmak mümkün.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.