Hasankeyf Nerede – Nasıl Gidilir – Hasankeyf Gezi Rehberi

Hasankeyf Nerede – Nasıl Gidilir – Hasankeyf Gezi Rehberi

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Batman’ın önemli bir yeri  olan Hasankeyf Nerede- Nasıl Gidilir – Hasankeyf Gezi Rehberi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                     Hasankeyf Hakkında Kısa Bilgi                    

Hasankeyf, Dicle Nehri Kıyısında bulunan zamanında rasathane, darüşşifa, medreseler, ilim ve kültür kurumlarıyla bölgenin merkezidir. Günümüzde önemi yitirse de en önemli bölgelerdendir. Oldukça zengin bir tarihsel yapıya sahip olup bu sayede 1981’de sit alanı ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır. GAP projesinde bulunan Ilısu Barajı sebebiyle bu önemli tarihsel yapılar su altına kalacak ve bu konu hakkında çalışmalar ise DSİ Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Hasankeyf’in ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Jeopolitik yapısıyla oldukça eski yerleşim merkezlerinden olduğu düşünülmektedir. MS 4. yüzyılda Hasankeyf kalesinin kurulduğuna rastlanılmakta. O yıllarda bölgeyi ele geçiren Bizans korumak amacıyla bölgeye iki sınır kalesi inşa ettirmiştir. Bu kalelerden biri Hasankeyf Kalesi’dir.

                       Hasankeyf’in Tarihi Yerleri                          

Hasankeyf, tarihi yapısıyla oldukça ilgi görmektedir. Hasankeyf Kalesi Sasanilere karşı siyasi önem kazanıktan sonra yeniden sağlam biçimde tahkim edilmiş. MS. 639’da Emeviler fethetmiştir. Sonrasında Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyubiler, Osmanlılar hakim olmuştur. Bu nedenle özellikle Artuklular döneminden kalma birçok tarihi eser bulunur. Birçok medeniyete sahip olduğu için bölgeyi ziyaret ederek pek çok tarihi kalıntıya tanıklık edebilirsiniz. Günümüze kadar ulaşan yapılar oldukça etkileyecektir.

El Rızk Camii Eyyubiler dönemindendir. El işçiliğiyle göz doldurmaktadır. Sultan Süleyman Camii Eyyubiler döneminden kalan eserlerdendir. 1407 yılında inşa edilmiştir. Minaresi oldukça ilgi çekicidir. İmam Abdullah Zaviyesi Hz. Muhammed’in amcası Cafer-i Tayyar’ın oğlu İmam Abdullah’a aittir. Dicle Nehri’nin kuzeyindedir. Her yıl haziranda yoğun ziyaretçi ağırlamaktadır. Zeynel Bey Kümbeti Akkoyunlular Döneminde inşa edilmiştir. Dikkat çekici yapılardandır. Silindirik mimariye sahiptir ve üzeri külahla kapatılmıştır. Hasankeyf Kalesi Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. İki kapıya sahiptir. Birçok kitabesi bulunur. Tarihi güzelliklerinden biridir.

                 Hasankeyf’e Ne Zaman Gidilmeli ;                  

Hasankeyf iklimini Dicle Nehri etkilemektedir. Kış aylarında ılıman geçer. Sıcaklık ortalama 25 derece olur. En yüksek 40-43 en düşük ise 6-8 derecelerde değişim gösterir. Turistler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir. Doğal güzelliği tarihi kadar önemlidir. Dicle nehri kenarında olması burada ticareti oldukça önemli hale getirmiştir. Tarih kokması nedeniyle istediğiniz zaman gezip görebilirsiniz. Ama En çok Mayıs-Haziran-Ekim-Kasım Ayları diyebiliriz. Yaz Ayları Çok Sıcak Olduğundan Öğlen Saatlerinde gezmenizi tavsiye etmiyoruz.

                      Hasankeyf Gezimiz Hakkında                      

Hasankeyf, Batman ilinin en turistik ilçesidir. Hasankeyf’e giderken yol üzerinde sol taraftaki tepelerde mağaralar dikkatimizi çekiyor yüzlerce yıl eski dönemlerden kalma mağaralar bölgenin çok eskilerden günümüze geldiğinin kanıtı durumunda. İnsanlar Taşları oyarak kendilerine barınma yeri yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Araçla geçerken  durup içerisine bakabilirsiniz. Sağ tarafta akan Dicle nehri’ de Hasankeyf’e giderken bize ayrı bir manzara katıyor. Doğal bir güzelliğe sahip, Durup bu fotoğraf çekilebilirsiniz.

                            Hasankeyf ye Ne Yenir?                           

Çarşı içinde bulunan dükkanlarda ızgara çeşitleri bulmak mümkün. Olmazsa olmaz kuzu eti ve ciğer. Tabi gözleme, kumpirci de mevcut. Çarşıda O kadar yoğunluk olduğundan herkesin damak zevkine uygun lezzetler bulmak mümkün.Yemek yemek veya çay kahve içmek için nehir kenarında bulunan çardakları da tercih edebilirsiniz. Ayaklarınızı suya sokup ferahlayabileceğiniz bir mekan. Burada da ızgara çeşitleri mevcut tur. Kuzu şiş , ciğer , ayran vs istediniz her şeyi bulabiliyorsunuz.

Eski Hasankeyf’i gezerken kalenin olduğu kısımda çökmeler olduğundan dolayı uzun yıllardır ziyarete kapalı tutuluyor. Kaleye gelmeden demirlerle ayrılmış halde çünki ,siz gezerken sol taraftan yukarıya doğru çıkmak zorunda kalıyorsunuz

                            Hasankeyf Taşınıyor Mu?                        

Ilısu Barajı yapılacak olmasından dolayı Tarihi Hasankeyf’in sular altında kalacak olması sebebiyle şuan bir taşınma işlemi gerçekleşiyor. Eski Hasankeyf yeni yapılan Hasankeyf’e taşınıyor. Ne kadar da özen gösterilse de eski tarihi doku yok olacak. Tabi dalış sporu sayesinde farklı organizasyonlar planlanmakta.

Şuana kadar Hasankeyf kültürel park alanına kale kapısı , Zeynelney türbesi , Artuklu hamamı , İmam Abdullah Türbesi ,Eyyüb Kızlar camisi tam olarak da olmasa da parça parça taşındığını söyleyebiliriz. Çok eski dönemlerden kalan bu yapılar en ufak bir hata da yakılma tehlikesi yüzden çalışmalar büyük bir titizlikle yapıldığını sizlere belirtmek isteriz.

                        Hasankeyf e Nasıl Gidilir?                           

Batman, merkezden Otobüs el gelecekler ilçe otogarına gitmeler gerekiyor. Oradan kalkan minibüslerle 30 -40 dk içinde Hasankeyf e gelebilirsiniz. Kendi aracınızla gelecekseniz eğer tabelalardaki yazıları takip etmeniz yeterli. Hasankeyf- Gercüş- Midyat yolu takip edeceksiniz. Kendi aracınızla daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Uçakla gelenler için Batman havaalanı an indikten sonra şehir merkezine giden otobüslere binip. İlçe otogarına gitmelisiniz.

Havaalanından direk otobüs yok. Ama taksi tutabilirsiniz. İyi pazarlık yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü mesafe uzak fazla ücret ödemeyin. Diyarbakır’dan gelecekler şehir merkezine girmeden Siirt yoluna devam edip çöplük kavşağı diye tabir edilen yol ayrımından sağa dönüp Hasankeyf tabelasını takip edebilirsiniz. Siirt’ten gelecekler Beşiri ilçesini geçip kıra sağını indikten sonra düz devam ederseniz Hasankeyf yol ayrımına gelirsiniz. Mardin’den gelecekler ister Midyat üzerinde isterseniz Batman üzerinden ulaşabilirsiniz.

      Hasankeyf’te Nereler Gezilir? Gezi Notlarımız..    

Hasankeyf’in girişinde sağ tarafta bir park alanı mevcut. Aracınızı oraya bırakıp seyir terasına geçin. Burada sizi Tarihi Hasankeyf Köprüsü manzarası bulunmakta. Eşsiz manzara bulunuyor. Fotoğraf sanatıyla uğraşıyorsanız tam sizlik bir yer. Güzel kareler yakalayacaksınız. Seyir terasında bulunan çay ocaklarından bir bardak çay içip manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Buradan ayrılma vakti geldi köprüyü geçip eski Hasankeyf’e çarşısına geçelim. Köprünün sağ tarafında Çarşı’nın yoğun olduğunu söyleyim . Hatta hemen hemen bütün çarşı buradadır. Buraya aynı zamanda Kale yolu da diyebiliriz.

Hasankeyf Çarşısı’nda neler var? Hediyelik eşya almak isteyenler burada aradığınız her şey var halı, kilim, magnet, bakır, gümüş, ahşap oymalar sizlere tavsiyem özellikle el dokuma halı, kilim, motifli yün dokuma özel sipariş üzerine de yün dokuma yapılmakta. Bazı dükkanlarda dokuma Makinesiyle dokuma yapanları görebilirsiniz. El işçiliği dokuma yapılmaktadır.

                                Zeynelbey Türbesi;                                

Türbe, Akkoyunluların hükümdarı olan Uzun Hasan’ın oğlunun türbesidir. Zeynel Bey 1243 yıllında yapılan Otlukbeli savaşında ölmüştür. Savaştan sonra uzun Hasan oğlu için türbeyi yaptırır.Türbenin diğer türbelerden farkı ise taş üstünde taş üstüne tuğla kaplama  şeklinde örülmesidir.

                               Hasankeyf Köprüsü;                               

Hasankeyf’in Dicle Nehri üstüne kurulun köprüsüdür. Bir zamanlar iki yakayı birleştiren Ortaçağ’ın en büyük taş köprüsünün şuan  sadece ayakları günümüze ulaşabilmiştir. Yerine yeni köprü yapılmıştır.

                                Hasankeyf Kalesi;                                 

Dicle’nin güneyinde kanyonlarla çevrelenen kaya kütlesinin tam üstünde yer alır. Bura Kale olarak adlandırılıyor. Kaledeki tüm evlere eski zamanlardan yapılan temiz su ve kanalizasyon tesisatı olduğunu söylemeliyiz.1974 yılında buradaki evler boşaltılmış. Ulu CamiKüçük Saray ve Büyük Saray kalenin en görkemli eserleri arasında. Ancak çökme tehlikesi nedeniyle bu bölgede dolaşmak yasak.

                                       El-Rızk Camisi                                 

Eski kent yerleşimiyle modern kent iç içe geçmiş durumda . Burada El-Rızk Camisi’nin minaresi Hasankeyf’in simgeleri haline gelmiştir. .

Gezilecek diğer yerler; İmam Abdulluh Türbesi , Hasankeyf surları-Sarayı, sultan Süleyman Cami, Ulu cami , Küçük Saray ve Büyük Saray

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. huseyin dedi ki:

    hafta sonu planım için çok aydınlatıcı oldu. ayrıntılı bilgi için teşekkürler

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Rica ederiz. Gezilecek yerler hakkında sitemizden bilgiler alabilirsiniz

  2. Musa dedi ki:

    Detaylı bilgi bulabildiğimiz tek yer burası oldu.elinize saglik