Malabadi Köprüsü Nerede – Nasıl Gidilir – Hikayesi – DİYARBAKIR

Malabadi Köprüsü Nerede – Nasıl Gidilir – Hikayesi – DİYARBAKIR

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Malabadi Köprüsü Nerede – Nasıl Gidilir – Hikayesi – Tarihi  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

               Malabadi Köprüsü                 

Malabadi Köprüsü, Diyarbakır – Batman yolu üzerinde, Batman Çayı’nın üzerinde yapılan ve günümüzde tarihi dokusunu koruyarak devam eden Orta Çağ mimari eseridir. Köprü, Silvan’a 23,2 km uzaklıkta olup Silvan ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Köprünün Boyu 150 metre olan köprünün, eni 7, yüksekliği ise 19 metredir. Köprü, Silvan ilçesinin logosudur.

      Malabadi Köprüsü Hakkında Bilgiler        

Malabadi köprüsü, Artuklu Beyliği tarafından 1147 yılında yapılmıştır. 12. yy. Selçuklu Dönemi anıtsal mühendislik, mimarlık başyapıtlarından olan tarihi Malabadi Köprüsü, 40,86 m açıklığındaki sivri ana kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsüdür. Köprünün genişliği 7 metre, uzunluğu ise 150 metredir.

Kemeri En Geniş Köprü

Dünyadaki Taş köprüler arasında kemeri en geniş köprü olma özelliğindedir. Denizden yüksekliği 19 m olan Malabadi köprüsünün deniz ile kemer arasında kalan alanından Ayasofya’nın kubbesinin geçebileceği söylenmektedir.

Malabadi Köprüsü, Yapı-İnşa-plan itibari ile tek ana kemerden oluşan köprüler grubunda değerlendirilmektedir. Köprünün bulunduğu yerin kayalık olması zemin üzerine ayaklarının yerleştirilme çabası köprünün düz bir döşemede yapılmasını engellemiştir. Bu sebeple köprü, üç yerden kırılarak yapılmıştır.

Malabadi Köprüsü iç dokusundaki odacıklar, giriş kapıları, odacıklara inen merdivenler, helâ ve çeşitli kabartma figürleriyle köprüyü diğer köprülerinden ayrılmaktadır. Köprü, Geleneksel yığma tekniğinde, yapıldığı dönemin yapım sanatını tüm ince detaylarıyla sunmaktadır. Köprünün yapım malzemesi bölgeden çıkartılan kalker taşıtır.

Köprü; üzerinde bulunan insan, güneş ve Arslan figürlü kabartmaları ve bünyesinde bulunan barınağı, helası ile özgün ve az sayıdaki köprü örneklerimiz dendir. Kemerin her iki yanından kervan ve yolcular için iki barınak oda da bulunmaktadır. Ortasında kesik el figürü olan köprünün uzun yıllardır anlatılagelen bir de hikayesi vardır.

Hercai Dizisindeki Reyyan’ın Atladığı Köprü

                     Malabadi Köprüsü Hikayesi Nedir?              

Kuşaktan kuşağa, dilden dile aktarılan Malabadi köprüsünün efsanevi hikayesi ise şöyledir:

“Bad adında genç bir adam nehrin karşı kıyısında yaşayan bir kıza âşık olur. Nehrin üzerinde köprü olmadığı için Bad sevdiği kıza ulaşamaz. İki aşık nehrin kıyısından karşı karşıya konuşurlar.

Bir gün kız, Bad’ın yanına gitmeye karar verir ama daha karşı tarafa ulaşamadan suya kapılır. Genç adam, tüm aramalarına rağmen kızı bulamaz.

Genç Bad, Silvan beyi Meya Fargin’in yanına gider ve ‘Sevdiğim kız yanıma gelmeye çalışırken suya kapılıp boğuldu. Ben bu acıyı çektim başkalarında çekmesin, sizden isteğim Gelin burada bir köprü yapalım, insanlar rahatça geçebilsinler, sevdiklerine kavuşabilsinler’ der. Silvan beyi köprüyü yapacağına söz verir.

Silvan Beyi’nin adamları köprüyü yapmaya başlaralar, Köprünün yarısına kadar yapar, ancak köprünün kemer açıklığı çok geniştir. Bazı rivayetlerde İstanbul’daki Ayasofya Camisinin kubbesinden daha büyük olduğu söylenmektedir. Silvan Beyi, Bad’ı yanına çağırır. Durumu anlatır ve köprünün diğer yarısını yapıp yapamayacağını sorar.

Bad köprüyü tamamlayabileceğini söyler fakat Bey’e bir şart koşar: “Köprünün diğer yarısını tamamlarsam, senin sağ kolunu, Tamamlayamasam sen benim sağ kolumu bilek hizasından kes der.

Bad köprünün kalan kısmı için çok çalışır ve köprüyü tamamlar ve Bey’in sağ kolunu bilekten keser. Hatta Köprü üzerinde bulunan kesik elli insan figürünün ise iddiayı kaybeden Silvan Beyi’nin kesilen elini sembolize ettiği anlatılır.

Köprünün Çevresinde başka bir şey yok. Köprüye nazır bir çay içmelik çay bahçesi mevcuttur. Hikayeyi köprü civarındaki çocuklardan dinleyebilirsiniz.

      Malabadi Köprüsünün ismi Nereden Geliyor?      

Köprüye kürtçe “mal (ev)” ve Bad ismini birleştirerek “Malabadi” adını verir.

               Malabadi Köprüsüne Nasıl Gidilir?                 

Batman – Diyarbakır yolu üzerinde bulunan bu eser, Diyarbakır ilinin Silvan ilçesine 23,2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Herhangi bir toplu taşıma gitmiyor. Altta yerleştirdiğimiz harita yardımı ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.