Tacettin Dergahı Nerede – Nasıl Gidilir – Hamamönü / ANKARA

Tacettin Dergahı Nerede – Nasıl Gidilir – Hamamönü / ANKARA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Tacettin Dergahı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücretli mi? Açılış / Kapanış Saatleri ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun Mezarı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Dergâh, İlk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hacı Bayram-ı Veli tarafından Bayramiye tarikatının bir kolu olan Celvetiler’in kullanması için yaptırılmıştır. Dergâh ismini, bahçesinde mezarı bulunan Tacaeddin Sultan’dan almaktadır.

1826’da tamir edilmiş olan bu dergâh Sultan Abdülmecit tarafından birtakım eklentiler yaptırarak (türbe, ev, çeşme ve cami)  külliye haline getirmiştir.

 Taceddin Dergahı’na Mehmet Akif Ersoy’un Gelişi… 

Mehmet Akif Ersoy, İstanbul’un işgalinden sonra Ulusal Kurtuluş Savaşı’na katılmak için Ankara’ya gelir. Geldiğinde kalacak ev bulmakta zorlanır. Taceddin-i Veli Camisi imamı Tevfik Hoca, Mehmet Akif Ersoy ‘u dergâh’ın üst katında konaklamasını sağlamıştır.

Mehmet Akif Ersoy milletvekili olduğu yıllarda günlerini evde geçirdi; milli mücadele meselelerini dostlarıyla burada tartıştı. Mehmet Akif Ersoy burada, 32 gün boyunca hiç çıkmadan, ülkemizin bağımsızlık marşı olan İstiklal Marşı’nı burada yazmıştır.

Mehmet Akif Ersoy ilk başta para ödülü olduğundan dolayı yarışmaya katılmamıştı. Dönemin Milletvekili Hasan Basri Bey’den marş yazma konusunda Akif’i ikna etmek için çok uğraştı. Mehmet Akif, Hasan Basri Bey’in ısrarı üzerine İstiklâl Marşı’nı bu dergâh’ta yazmıştır.

                    Dergâh’ın Yıllar İçinde Gelişimi                 

Dergâh, 1949 yıllında meclisin aldığı bir karar ile müze eve dönüştürüldü. Uzun yıllar bakımsızlıktan yıkılacak hale geldi. 1982 yıllında restore edildi ve 1984 yıllında müze olarak ziyarette açılmıştır.

Müzede; Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tespihi, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı burada sergilenmektedir. Mehmet Akif Ersoy, uzun yıllar boyunca bu dergâh’ta yaşadığı için halk arasında Mehmet Akif Ersoy Evi de denilmektedir.

Müze bahçesinde ise Tacaeddin Sultan’ın mezarı da bulunmaktadır. Dergâh’ın bulunduğu sokak, yıllar sonra Mehmet Akif Ersoy sokağı olarak değiştirilmiştir.

                Muhsin Yazıcıoğlu’nun Mezarı Nerede?           

2009 yıllında Helikopterinin düşmesi sonucun da vefat eden Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun vasiyetinde dergâha gömülme isteği üzerine, Bakanlar Kurulu kararıyla Taceddin Dergâhın bahçesine gömülmüştür.

           Tacettin Dergahı Binası Gezimizden Bahsedersek…

Dergâh iki katlı klasik bir Ankara Evidir. Etrafı yüksek Duvarla çevrili, Ağaçları, yeşilliğiyle göze çarpan bir yerdir. Ece doğru giderken sağlı sollu ünlü yazara ait resimler ve sözleri yazılı panoları görüyorsunuz. Eve girerken ahşap kapıdan geçiyorsunuz, Ahşap merdivenlerden üst kata çıkarken duvarlardaki resimlere göz atmalısınız. Üst katta dinlenme ve toplanma odası var, dinlenme odasında yatağı, yastığı ve ailesine ait resimler bulunmaktadır.

                 Tacettin Dergâh’ına Nasıl Gidilir?                 

Kızılay’dan Nasıl Gidilir;

Kızılay’dan, Dikimevi ‘ne giden Metro’ya binip Kurtuluş Durağında inininz. Ordan Hacettepe Hastanesi içinden geçerek 5 dk içinde orda olabilirsiniz.

Ulus’tan Nasıl Gidilir;

Metro ile, Ulus metrosuna binip Kızılay Metrosundan aktarma yaparak gidebilir,

Dolmuş ile, Hacettepe, Numune, Akdere, Ege Mahallesi dolmuşlarına binebilir

Otobüs ile, Ege Mahallesi, Akdere, Natoyolu otobüslerine binerek Hamamönü’ne gidebilirsiniz.

Diğer ilçeden gelmek isteyenler, Ulus yâda Kızılay’da inip aktarma yaparak ulaşabilirsiniz.

Şahsi Arabasıyla gelecekler, Devlet opera binasının yanında olan üst köprüden numune hastanesine doğru gidin, numune hastanesini geçtikten sonra gelen ışıkları geçtikten sonra 300 metre ilerde yer almaktadır. Cebeci tarafından gelmek isteyenler  Zekayi Tahir Burak Hastanesi yönünde gelmelidirler.

YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR

 

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.