Uzungöl Nerede – Nasıl Gidilir? Uzungöl Gezi Rehberi

Uzungöl Nerede – Nasıl Gidilir? Uzungöl Gezi Rehberi

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Karadeniz Bölgesinin önemli doğal güzelliklerinden biri olan Uzungöl Nerede – Nasıl Gidilir? Uzungöl Gezi Rehberi   hakkında bilgiler vereceğiz.

          Uzungöl’ün Coğrafi Konumu ve Oluşumu           

Karadeniz Bölgesinin doğu bölümünde yer alan Uzungöl, ilk başta Of ilçesine bağlı iken 1948 yılında. Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunmaktadır. Trabzon’a uzaklığı 99 km ilçeye olan uzaklık 19 km ve deniz seviyesinden 1090 m yüksektedir. Doğusunda Rize ilinin İkizdere İlçesi, güneyde Bayburt İli, Batıda Sürmene İlçesi, Kuzeyde Dernekpazar İlçesi kuzey doğusunda Of İlçesi ile çevrilmiştir. Uzungöl’ün bugünkü oluşumu Karesder yaylasının doğusundan Uzungöl’e kuş bakışı bakan yamacın heyelan sonucu akarsuyun önü toprakla kesilmiştir. Heyelanla biriken toprak gittikçe iyi sertleşmiş daha sonra bu toprak normal bir kara parçası haline gelmiştir. Bu kara parçası daha sonra suyun götürmesini engellemiştir.

                           Uzungöl’ün İklimi Nasıldır?                      

Yaz mevsiminde Trabzon’a karşın ılık, serin ve rahatlatıcı bir havası vardır. Yılın her mevsimi bol yağış alır kış mevsimin de ise bol kar yağışlıdır. Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde günün her hangi bir saatinde yağmura yakalanabilirsiniz. Buna hazırlıklı olmalısınız. Yıllık ortalama sıcaklık 8 derecedir. En soğuk ay Şubat en sıcak ay ise Temmuz ayıdır.

          Uzungöl Tabiat Parkı Hakkında Kısa Bilgi        

İlimiz Çaykara İlçesine bağlı Uzungöl Beldesi sınırları içerisinde alan 1989 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş olup, 1625 hektar büyüklüğündedir. Kaynak değerlerini; bir set gölü olan Uzungöl ve çevresindeki bitki ve yaban hayatı zenginliği ile manzara bütünlüğü oluşturmaktadır.

                       Uzungöl Tabiat Parkı Ekolojisi                  

Uzungöl Tabiat Parkında hakim ağaç türü; doğu ladini. kayın, göknar, porsuk, sakallı kızılağaç, gürgen, fındık, ıstranca meşesi, dağ karaağaç, akçaağaç ve kızılağaçtır. Yine dere içlerinde de ceviz ve kestane bitki örtüsünü oluşturan diğer ağaç çeşitleridir. Bölgedeki hayvan varlığı olarak; dağkeçisi, karaca, ayı, kurt, yaban domuzu, sansar, porsuk, vaşak, çakal, tilki, tavşan, sincap, yaban ördeği, göl alabalığı ve dere alabalığına rastlanıyor.

             Uzungöl Tabiat Parkında Neler Yapılır?            

Tabiat Parkı, her yıl yaklaşık 40.000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir. Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlardaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır.

                Uzungöl ile bazı iller arası mesafeler:               

İstanbul Uzungöl arası kaç km, Ankara Uzungöl arası kaç saat sürer diye merak edenler için faydalı bir bilgi verelim. Aracıyla Uzungöl’a gelecek olanlar için Uzungöl ile diğer iller arası mesafeler:

  •   Ankara ile arası 850 km
  •   Antalya ile arası 1336 km
  •  Bursa ile arası 1180 km
  •  Eskişehir ile  arası 1084 km
  •  İstanbul ile arası 1169 km
  •  İzmir ile arası 1230 km

                 Uzungöl Nerede ve Nasıl Gidilir?                   

Uzungöl, ilk başta Of ilçesine bağlı iken 1948 yılında. Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunmaktadır. Trabzon’a uzaklığı 99 km ilçeye olan uzaklık 19 km’dir. Uzungöl, İstanbul’dan 18, Ankara’dan 13 saat sonra Trabzon’a ulaşan tatilciler buradan da tekrar otobüse binerek Uzungöl’e gidebilirler. Trabzon merkezinde bulunan Çaykara Tur minibüsleri her 20 dakikada bir Uzungöl’e servis düzenlediği için kolaylıkla Uzungöl’e gidebilirsiniz.

                Uçakla Uzungöl’e Nasıl Gidersiniz?               

Uzungöl’e uzun otobüs yolculuğu yerine kısa sürede gitmek isteyenler içinde uçağı öneriyoruz. En yakın havalimanı ise Trabzon Havalimanı olup kent merkezine 6 km uzaklıkta bulunmaktadır. Trabzon merkezinde bulunan Çaykara Tur minibüsleri her 20 dakikada bir Uzungöl’e servis düzenlediği için kolaylıkla Uzungöl’e gidebilirsiniz.

Trabzon Havalimanı için uçak bileti bulamayan seyyahlar için Ordu – Giresun Havalimanı, Samsun Çarşamba Havalimanı ve Sinop Havalimanı’nı öneririz. Bu illerden Trabzon’a gelerek, Trabzon merkezinde bulunan Çaykara Tur minibüsleri her 20 dakikada bir Uzungöl’e servis düzenlediği için kolaylıkla Uzungöl’e gidebilirsiniz.

      Kendi Aracınızla Uzungöl’e Nasıl Gidersiniz?       

Uzungöl’e ulaşabilmek için öncelikli olarak Trabzon İline ulaşmanız gerekmektedir. Rize, Artvin tarafından Uzungöl’e ulaşmak isteyenlerin Of İlçesinden Uzungöl yoluna saparak Uzungöl’e ulaşabilirsiniz.

         Deniz Yolu İle Uzungöl’e Nasıl Gidersiniz?          

Trabzon Limanından karşılıklı olarak Samsun, İstanbul ve İzmir’e seferler düzenlenmektedir. Bu seferler turizm yoğunluğuna bağlı olarak artmaktadır. Yaz aylarında daha çok sefer düzenlenmektedir. Deniz yolu ile olan ulaşımı genellikle yabancı turistler kullanmaktadır.

TRABZON: Çömlekçi mah.Yali cad. Ayisik sk.No.5 ORTAHİSAR/TRABZON  TLF: 0(462)321 85 76 – 0(462) 321 99 49
ÇAYKARA: Uzun sokak No 17/C 61940 ÇAYKARA/TRABZON TLF: 0(462) 616 22 99
 
DERNEKPAZARI: Dernekpazarı Merkez ,DERNEKPAZARI/TRABZON TLF: 0(462) 681 20 08
 
Yeni Mah. UZUNGÖL/ÇAYKARA/TRABZON TLF: 0(462) 656 61 41

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Gezmeyi seviyorum dedi ki:

    Üç defa severek gittiğim yerlerden biri daha gidecekler listemin başında geliyor. Güzel ve detaylı anlatılmış tebrik ederim.

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Teşekkür ederim güzel yerdir