Alabanda Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – AYDIN

Alabanda Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – AYDIN

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Alabanda Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saathakkında bilgiler vereceğiz.

           Alabanda Antik Kenti               

Alabanda Antik Kenti, Aydın  ilinin Çine ilçesine 9 km uzaklıktaki Doğanyurt köyünde, eskiden Araphisar olarak adlandırılan Doğanyurt mevkiinde bulunan bir antik çağ kentidir

     Alabanda Antik Kenti Hakkında Bilgiler     

Karia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Alabanda’nın tarihi çok eskilere gider. Kentin adının Karia dilinden geldiği söylenmektedir. Bizanslı tarihçi Stephanos, Kral Kar’ın oğlu Alabandos’un önemli bir at yarışını kazanmasından sonra kente Alabanda adının verildiğinden söz etmektedir Alabanda Karia dilinde Ala (at), banda (yarış) anlamına gelen kelimelerden türemiştir.

Antik Kenti, Çine Çayı’nın (Marsyas) 4 km. batısında Karadağ’ın uzantıları olan iki tepenin yamacına, kuzeyde Çine Ovası’na doğru yayılmıştır. Alabanda’nın yolu asfalt olup, antik kentin ortasından geçerek Alinda’ya ulaşmaktadır.

Alabanda M.Ö. I yüzyılında Roma ile iyi ilişkiler kurmuştur. Kent, M.S. 4. yy. da Bizans hakimiyetine girmiş ve sonrasında Aphrodisias metropolitliğine bağlı piskoposluk merkezi olmuştur. M.S. 22 yılında da Tiberius kente yeniden dokunulmazlık (asyle) hakkını vermiştir. Strabon; kentin oldukça zengin halkının eğlenceye düşkün ve kentte arp çalan pek çok kız olduğundan söz eder.

Alabanda Antik Kenti, XI. yy. da Türk egemenliği altındaki kent Haçlı seferleri ile yeniden el değiştirir. Türklerin egemenliğine tam olarak geçtiği tarih ise 1280 yılıdır. Alabanda da ilk defa 1905-1906 yıllarında Ethem Hamdi Bey tarafından kazılar yapılmıştır.

Alabanda Antik Kentinde Bulunan Bazı Kalıntılar;

Tiyatro

Antik Kentin büyük bir tiyatroya sahip olmasına rağmen, kentin tiyatrosu ne yazık ki çok iyi korunamamıştır. Tiyatronun oturma sıraları mermerden, sahne ve diğer kalan bölümleri ise gnays ve granitten inşa edilmiştir. Tarih boyunca birçok onarımdan geçen tiyatro Roma Dönemi özellikleri yansıtır. Özellikle Magnesia Antik Kenti tiyatrosuna çok benzetilmektedir. Alabanda Antik Kenti tiyatrosu tahmini olarak 6200 kişiliktir.

Agora

Alabanda Antik Kenti’nin güneyi bölgesinde bulunur. 72×114 m ölçülerine sahip olan Alabanda Antik Kenti agorasında ilk kazıları Halil Ethem Bey yapmıştır.

Hamam

 Yapı, Arazi üzerine yayılmış tonoz, sütun ve duvar kalıntılarının yanı sıra kemerli bir yapı olduğu açık olan yapı topluluğunun hamam-Gymnasium kompleksi olduğu düşünülmektedir.

Meclis Binası

Kare bir plana sahip olan yapı Alabanda Antik Kenti’nin diğer önemli bir mirasıdır. Hellenistik Döneminde yapıldığı söylenen yapı, kent agorasının kuzeyinde bulunur.

Zeus Khrysaoreus Tapınağı

 Tapınak, yapım tekniği ve buluntulara dayanılarak M.Ö. 4 yy’a tarihlendirilmektedir. Tapınak Dor düzeninde ve ön ve arka cephelerinde 6’şar, yan cephelerinde ise 11’er sütuna sahiptir. Gynas taşından inşa edilen tapınak, Karia mimarisinin özgünlüklerini taşımaktadır.

Surları

 Antik Kentteki surların toplam uzunluğu yaklaşık 5 km, genişliği ise 3 m’dir. Şehrin üst tarafında yani kuzeyinde kalmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda, Kuzey surları üzerinde 14 kule tespit edilmiştir

                   Alabanda Antik Kenti Giriş Ücreti                

Giriş Ücretsizdir.

              Alabanda Antik Kenti Ziyaret Saatleri             

15 Nisan / 2 Ekim (yaz sezonu) Açılış saati: 08.00- Kapanış saati:19.00

3 Ekim / 14 Nisan (kış sezonu) Açılış saati: 08.00 Kapanış saati: 17.00

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;
Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

                 Alabanda Antik Kentine Nasıl Gidilir?             

Antik Kent, Aydın ilinin Çine ilçesine 9 km uzaklıktaki Doğanyurt köyünde bulunmaktadır.

Kendi Aracınızla gidecekseniz eğer, Aydın-Muğla D550 karayolu üzerinde bulunan Çine merkeze geldikten sonra, 12 km batısında bulunan Doğanbey köyüne gelerek tabelalardan antik kente ulaşabilirsiniz.

Aydın-Çine arası 40 km,

Muğla-Çine arası ise 62 km,

Aydın ilinin bazı yerlere olan uzaklığı;

  • İZMİR 130 km uzaklıktadır ve yaklaşık 1,5 saat,
  • MUĞLA 101 km uzaklıktadır ve yaklaşık 1,5 saat
  • AFYON 347 km uzaklıktadır ve yaklaşık 4,5 saat
  • BALIKESİR 293 km uzaklıktadır ve yaklaşık 3,5 saat
  • ÇANAKKALE 449 km uzaklıktadır ve yaklaşık 6 saat
  • DENİZLİ 126 km uzaklıktadır ve yaklaşık 2 saat
  • MANİSA 156 km uzaklıktadır ve yaklaşık 2 saat
  • ISPARTA 293 km uzaklıktadır ve yaklaşık 3,5 saat
  • ANKARA 604 km uzaklıktadır ve yaklaşık 8 saat
  • İSTANBUL 685 km uzaklıktadır ve yaklaşık 9 saat
  • BURSA 442 km uzaklıktadır ve yaklaşık 6 saat uzaklıktadır

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.